Wilk

Potężne duchy i strażnicy wiedzy. Dział o ich znaczeniu i mocach.

Moderator: Kapelusznik

Żółwiciel
Żółwiciel

Post So cze 07, 2008 4:05 pm

Wilk

Witam może mi ktoś coś napisać o totemie wlka. Czego się mogę od niego nauczyć i czym się charakteryzuję ? :wink:

Post So cze 07, 2008 7:24 pm

Re: wilk

Wiec bez ceregieli:

"Intuition, Learning, Spirit

This totem brings faithfulness, inner strength
and intuition when he enters our lives.
But he also brings learning to live with one's self.
The wolf teaches us to learn about our inner self
and to find our inner power and strength.
But to achieve this, we must take risks
and face our deepest fears.
A wolf totem demands sincerity.

This totem demands a lot of us
but gives us much in return;
a spirit helper that is always there to help
and gives us extraordinary powers of endurance.
He reminds us to listen to our inner thoughts
and trust our insights.

They remind us not to waste resources and
to learn how to avoid trouble and confrontations.
People with Wolf totems have the capacity to make quick and firm emotional attachments.
Trust your insights about these attachments. Wolf will guide you.
Take control of your life with Wolf's help and do so with harmony and discipline."

Tekst pochodzi ze strony:
http://www.linsdomain.com/totems/pages/wolf.htm

Żółwiciel
Żółwiciel

Post So cze 07, 2008 7:38 pm

pszepraszam ale ja niejestem orzeł :wink: z anglika

Dżabersmok
Dżabersmok

Post Pn cze 09, 2008 1:56 am

Ok, więc napiszę coś od siebie, bo poniekąd z wilkiem pracowałem nieco, choć to nie mój totem.
Spotkałem dwa rodzaje wilka: samotny łowca i członek watahy. Pierwszy kroczy własnymi ścieżkami, choć jest to wynik braku przystosowania raczej. Gdyby znalazł watahę podobnych sobie, niekoniecznie takich samych, przyłączyłby się do watahy. Ceni sobie prywatność, i raczej unika walki, choć przyparty do muru potrafi się bronić i uderzyć. Dobrym przykładem w literaturze jest tytułowy bohater "Wilka stepowego" Hessego.
Drugi rodzaj to wilk, który lubi znać swoje miejsce. Ceni sobie ten porządek i szanuje silniejszych (mądrzejszych, itd) od siebie, choć i słabszych też, o ile trzymają się pewnych zasad. Czasem w nowej grupie tworzy, lub też znajduje sie w sytuacjach, które wymagają od niego sprawdzenia jego nowej pozycji. Dochodzi wówczas do konfrontacji z innymi ludźmi, które rozwiązują problem kto do czego najlepiej się nadaje. Świetnie sprawdza się w zespole. Co słabsi (leniwsi) mniej, ale za to doceniają pracę zespołową.
Lubi czuć się wolny w granicach własnych praw i praw, które uznaje za słuszne. Jest przedsiębiorczy i agresywny (też w pozytywnym sensie, bo nie wiem czemu czasem agresja jest negatywnie postrzegana). Świetnie sprawdza się jako przyjaciel. Dużą wartością dla niego jest rodzina. Potrafi wykazać się odwagą, choć bywają sytuacje, o których wolałby nie mówić. Kobieta o tym totemie potrafi być samodzielna i lubi mieć poczucie niezależności. Inne kobiety raczej unikają z nią sporów.
Wszystkie te cechy widziałem w wilku. Niekoniecznie muszą się one przejawiać, tak jak w przypadku pozostałych. Zależy to od zgrania się z totemem.
..............................Obrazek..............................
„Wszystkie rzeczy pojawiają się w określonej kolejności czy też, inaczej mówiąc, płyną strumieniem. Zdając sobie z tego sprawę, wiemy, w jaki sposób przerwać procesy negatywne, a inicjować i wspierać pozytywne.” Tenzin Wangyal Rinpocze

Post Pn cze 09, 2008 2:40 pm

Wilk ma dualna symbolike - z jednej strony potrafi zabijac zwierzeta o wiele od siebei wieksze, tlyko dzieki wspolpracy w grupie. Dlatego tez cenne sa jego zdolnosci spoleczne i naturalne wyczucie hierarhii. Sprawilo to, iz wilk uwazany byl miedzy innymi za patrona Rzymu. Z innych pozytywnych cech zwiazanych z wilkiem, wymienic mozna: odwage, troske rodzicielska, zwyciestwo. Wilki i ich sposb zycia byly czesto wzorem dla zwiazkow mlodych mezczyzn, ktorzy organizowali sie w dawnych plemionach na podobienstwo wilczych watach. U wielu plemion ujrzenie wilka rpzed walka zwiastowalo zwyciestwo. Byl on czesto totemem wojownikow.
W Meksyku wilk byl takze rpzewodnikiem duchy po zaswiatach i straznikiem zmarlych.
Z drugiej strony, jako drapeiznik byl od zarania dziejow konkurencja dla polujacych ludzi. Zadecydowalo to o tym, iz w wielu kulturach zaczeto w nim widziec ucielesnienie drapeiznosci i mrocznych, prymitywnych sil. Opowiesci o ludziach zmieniajacych sie w wilki sa powszechne w calej Europie, tak jak i wsrod indian polnocnoamerykanskich. Stanowiac zagrozenie dla zycia ludkziego wilk stal sie symbolem rozbojnika i przybywajacej z lasu bestii, co odnalezc mozemy w wielu przekazach - mowiacych o wilkolakach pozerajacych dzieci, napadajacych na ludzi, czy nawet w basni o Czerwonym Kapturku. Jako naturlany wrog baranka symbolizuje takze wilk sily wrogie chrzescijanstwu. Jest wiec wilk takze symbolem strachu przed opetaniem rpzez sily demoniczne - stand przypisywane czarownicom i czarnoksieznikom zdolnosic przemiany w wilki. Mroczna strona wilka alczy sie z takimi cechami jak agresja, okrucienstwo, krwiozerczosc, sadyzm, dominacja seksualna, przebieglosc, dzikosc.

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post Pt cze 20, 2008 4:31 pm

Świetnie opisaliście cechy wilka jedyne co mogę dodać to, że pracując z wilkiem jako nauczycielem zawsze musisz brać pod uwagę jego porywczą naturę(to w końcu drapieżnik) Jeśli jednak okażesz się pojętnym(i pokornym) uczniem odwdzięczy ci się przekazaną wiedzą

Żółwiciel
Żółwiciel

Post Pt cze 20, 2008 4:55 pm

Ale super niejestem pierwszy na forum z totemem wilka :D
Cierpienie jest surowym, ale uczonym mistrzem dla tego, kto umie przyjąć od niego niezawodne lekcję. Michel Quoist

Post Pt cze 20, 2008 4:59 pm

No teraz mozecie zalozyc dwuosobowe stado. :P

Mecenas Sztuki
Mecenas Sztuki

Post Pt cze 20, 2008 8:14 pm

Ja bym ujal raczej, zeby zalozyc Sfore :>
Każdy jest, kowalem własnego losu

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post Pt cze 20, 2008 8:16 pm

noezb napisał(a):Ja bym ujal raczej, zeby zalozyc Sfore :>

tak dokładnie to watachę hehe

Jeszcze jedno przyszło mi do głowy:
Wiem że to prozaiczne ale skoro to dopiero początek twojej drogi....
Wilk ma charakter lunarny więc i twoje rytuały najlepsze efekty przynosić będą podczas pełni. Aczkolwiek to nie zasada i wszystko opiera się na twoim indywidualnym doświadczeniu. :D

Mecenas Sztuki
Mecenas Sztuki

Post Cz lip 24, 2008 3:45 pm

Kilka dni temu odbylem podroz szamanska i odnalazlem swoj totem, ktorym okazal sie wilk :)

Dreamcatcher napisał(a):Ok, więc napiszę coś od siebie, bo poniekąd z wilkiem pracowałem nieco, choć to nie mój totem.
Spotkałem dwa rodzaje wilka: samotny łowca i członek watahy. Pierwszy kroczy własnymi ścieżkami, choć jest to wynik braku przystosowania raczej. Gdyby znalazł watahę podobnych sobie, niekoniecznie takich samych, przyłączyłby się do watahy. Ceni sobie prywatność, i raczej unika walki, choć przyparty do muru potrafi się bronić i uderzyć.

Dokladnie te cechy wilka odzwierciedlaja sie we mnie.

Dodano 14 godzin 23 minut temu:

Dla wszystkich Wilkow i nie tylko :)

http://pl.youtube.com/watch?v=cq_VeUMtyzU

Kot z Cheshire
Kot z Cheshire

Post Pn kwi 20, 2009 7:55 pm

Jeszcze jedno ważne a chyba nie napisał nikt... Dla wilka stadnego (czyli tego drugiego, a nie samotnika) Jego stado/sfora jest dla niego najważniejsze. Dobro całej rodziny (na ludzkie także dobrych przyjaciół) przedkłada nad własne .
P.S Jako że od roku wiem że wilk jest moim totemem dołączam się do forumowej watachy: Auuuuu!!

Żółwiciel
Żółwiciel

Post Śr maja 13, 2009 5:29 pm

Hm... ja kontakt z wilkiem mam od bardzo niedawna (początek kwietnia). W każdym razie... To co mnie najbardziej w nim fascynuje to swego rodzaju 'wyluzowanie' wynikające z przeświadczenia o własnym miejscu. To co pisaliście wcześniej o stadzie i indywidualności, jakby uczestniczenie w 'większym mechanizmie' a jednocześnie nie zatracając się w tym... W moim przypadku to daje takie poczucie luzu, że agresja, niecierpliwość etc. schodzą na dalszy plan...

Pozdrawiam wszystkie Wilki;) i również dołączam;)
Czyń swoją wolę będzie całym Prawem.

Alicja
Alicja

Post Wt cze 15, 2010 9:55 am

Re: Wilk

Chociaż temat jest dosyć stary... chciałbym pozdrowić watahę, ja wilka w sobie odkryłem naście lat temu, odkryłem ten pierwszy typ samotnika, w którym cały czas toczy się walka z okrutną stroną wilczej natury odrzuconą przez zakorzenione w umyśle standardy społeczne...

Marcowy Zając
Marcowy Zając

Pochwały: 1

Post Pn sie 02, 2010 9:34 pm

Hmm, wydaje mi sie, ze już dołączyłam do wilczej sfory, ale jakoś nie widze tu postów. Trudno, moze pisałam o tym w innym miejscu. Ale jak coś raz jeszcze witam w wilczej sforze.
Jeśli do wody, ognia, ziemi i wiatru dołożymy miłość, powstanie energia.
Nazwę ją kosmosem. I założę własny.

http://www.ezodar.blogspot.com/
http://www.ezodar.pl

Marcowy Zając
Marcowy Zając

Post So mar 26, 2011 5:57 pm

wilk stepowy napisał(a):Chociaż temat jest dosyć stary... chciałbym pozdrowić watahę, ja wilka w sobie odkryłem naście lat temu, odkryłem ten pierwszy typ samotnika, w którym cały czas toczy się walka z okrutną stroną wilczej natury odrzuconą przez zakorzenione w umyśle standardy społeczne...

A ja pzreciwnie, stadna jestem :D

Pan Gąsienica
Pan Gąsienica

Post Pt kwi 15, 2011 5:55 pm

Re:

Bartholomeo napisał(a):Hm... ja kontakt z wilkiem mam od bardzo niedawna (początek kwietnia). W każdym razie... To co mnie najbardziej w nim fascynuje to swego rodzaju 'wyluzowanie' wynikające z przeświadczenia o własnym miejscu. To co pisaliście wcześniej o stadzie i indywidualności, jakby uczestniczenie w 'większym mechanizmie' a jednocześnie nie zatracając się w tym... W moim przypadku to daje takie poczucie luzu, że agresja, niecierpliwość etc. schodzą na dalszy plan...

Pozdrawiam wszystkie Wilki;) i również dołączam;)

Chyba posiadam po trosze wszystkie cechy wilczej natury.
Ja tez dolaczam i pozdrawiam pozostalych ;)
GDY WILKOLAK ZAMIENIA SIE W CZLOWIEKA;OGON ZAWSZE POZOSTAJE

Alicja
Alicja

Post So maja 28, 2011 12:01 am

Witam i pozdrawiam wszystkich wilczastych :D :}
In view of the fact that God limited the intelligence of man, it seems unfair that he did not also limit his stupidity.

Mecenas Sztuki
Mecenas Sztuki

Post Śr cze 01, 2011 8:25 pm

Zrobiła nam się tutaj już mała wataha :P Pozdrawiam wszystkie wilki i wilczyce ;)

Marcowy Zając
Marcowy Zając

Post Cz cze 02, 2011 11:13 am

Mala? Poiwedzialabym ze to najwieksze stado na tym forum :D

Pan Gąsienica
Pan Gąsienica

Post Śr lip 20, 2011 2:30 pm

W ostatnich latach wzrosła podobno populacja wilka w polsce, więc i ludziz tym totemem przybywa... ciekawe ;P

Pan Gąsienica
Pan Gąsienica

Post Śr lip 20, 2011 3:08 pm

To chyba dobrze ze młodych przybywa.
Ja już jestem stara wilczyca :/
GDY WILKOLAK ZAMIENIA SIE W CZLOWIEKA;OGON ZAWSZE POZOSTAJE

Marcowy Zając
Marcowy Zając

Post Cz lip 21, 2011 10:21 am

Paye napisał(a):W ostatnich latach wzrosła podobno populacja wilka w polsce, więc i ludziz tym totemem przybywa... ciekawe ;P

Slysząłam niedawno, że na terenie Dolnego Śląska w Karkonoszach jest niewielka wataha. Niektórzy mówią, ze to zdziczale psy, ale jeden weterynarz wspominał, iż lesnicy twierdzą, ze ślady są wyraźnie wilcze, więc kto wie. Może wracają powoli wilki do naszych gór i lasów. Czego im i nam życzę.

Alicja
Alicja

Post Pt lip 22, 2011 3:19 pm

Witam wszystkich bardzo serdecznie

Na forum jestem totalnie nowy, ale postanowiłem napisać w tym temacie bo czuję z nim ogromny związek. Doświadczenie z wilkiem miałem jeszcze w liceum i miało ono taki charakter, że nie można powiedzieć inaczej o wilku jak o moim totemie.
Było to dawno bo między 2007 a 2009 rokiem, po czym zaniedbałem ścieżkę i totalnie się pogubiłem. Szalone czasy a wilk pomógł mi wtedy dokonać w sobie zmian, bez których nie wiem co by się stało z moim życiem. Wiele mu zawdzięczam i wiem, że jest przy mnie, nawet jeśli ja zaniedbuję ją albo nawet w ogóle nie mam z nią kontaktu.

Tak, moją opiekunką, moim totemem, jest wilczyca.

Dla wszystkich Wilków: arrgh AUUUU! ;)

Pan Gąsienica
Pan Gąsienica

Post Wt paź 18, 2011 2:53 pm

Łatwo przychodzi mi negacja tego co pospolite więc od początku negowałam tą postać.
W ciągu całego życia wiele improwizuję i odrzucam z automatu standardowe rozwiązania.
Żadne ugryzienia, silne doświadczenia, kolejne sny inicjacyjne nie wystarczały abym uwierzyła. Wciąż prosiłam o to aby ukazał mi się tak jak sobie to zaplanowałam. On jednak zdecydował inaczej. Postarał się o to aby nie było jednoznaczne to kim jest. Sama musiałam na to wpaść.
tkliwy nihilizm
Następna strona

Powrót do ZWIERZĘTA MOCY