Żółwiciel
Tygrys
Czy wiecie coś może o Tygrysie? Interesuje mnie jako zwierzę mocy.
Potężne duchy i strażnicy wiedzy. Dział o ich znaczeniu i mocach.
Moderator: Kapelusznik
Żółwiciel
Alicja
Podszyszkownik muchomor
lonehead napisał(a):Tygrys symbolizuje bliski związek z ziemią. Siłę, opanowanie, dostojeństwo i mądrość. Jest pewny siebie, nieugięty, dość samotniczy. Chińskie przysłowie mówi "na jednej górze nie ma miejsca dla dwóch tygrysów", a ogólnie charakter tego zwierzęcia można podsumować innym także chińskim przysłowiem "tygrys schodzi z gór tylko po to by zwyciężyć".
Kot z Cheshire
Żółwiciel
Pan Gąsienica
Heidhr napisał(a): poczułam radość i spokój
Kot z Cheshire
Żółwiciel
Pan Gąsienica
Żółwiciel
Kot z Cheshire
RainMonk napisał(a):Heh... tak mi się przypomniało. Oglądałaś bajkę "Mój brat Niedźwiedź"? Wiem to tylko bajka, ale tam szamanka podarowała totem głównemu bohaterowi, a był to "niedźwiedź miłości". Niedźwiedź miłości? Komu niedźwiedź kojarzy się z miłością?
Ale to jest dobre wyjaśnienie - moim zdaniem - tego problemu: dlaczego nie "Tygrys radości i spokoju"? Dlaczego nie "Tygrys mądrości"?
Bądź co bądź tygrys to nie tylko siła, zniszczenie, szał - widział ktoś takiego tygrysa? Chyba gdy był ranny...
Tygrys okrutny? A który z "wielkich" łowców (drapieżników) jest okrutny? Raczej skuteczny. Cierpliwie i spokojnie dążący do celu...
To opanowany łowca, cierpliwy, siłą rzeczy musi być też inteligentny.
Pan Gąsienica
siedem bram napisał(a):Zapytaj ludzi, którym tygrys zabił połowę rodziny lub stada. Wątpię, by myśleli o tym w kategoriach "cool, ale skuteczny"
siedem bram napisał(a):A gdzie widziałaś opanowanego tygrysa? Ja tylko w zoo. Był tam nie tylko opanowany ale i ubezwłasnowolniony. I na tym polega problem jeśli ktoś chciałby szamańsko pracować z duchem zwierząt, które nie występują naturalnie na naszym terenie. Widzimy je w nienaturalnym środowisku, więc wkręcamy sobie różne dziwne rzeczy...
Kot z Cheshire
Aleś się uparła... Wink
W mitologii tygrys w zależności od części świata był widziany inaczej:
- jako krwiożerczy, chciwy i gniewny, ale także jako symbol odwagi, wojowniczości, piękna, nieśmiertelności
- symbol ziemi w opozycji do smoka - nieba
- w buddyzmie - symbol pobożności i gościnności Smile
- w Japonii - jeden z czterech DOBRYCH duchów
Tak więc pozostaje otwarte pytanie co jest stereotypem @Siedem bram?
Osobiście nie mam żadnego doświadczenia z tygrysem, i pewnie w środowisku naturalnym nie chciał bym go spotkać. Ale miałem tak z pająkami.
Moim zdaniem "niedźwiedź miłości" może być bliższy prawdy, niż "tygrys szału" rozumiesz co mam na myśli?
Jeśli tygrys wywołuje w Tobie strach, to go przełam. Bo to co należy czuć to szacunek.
Nie wiem jak Ty pracujesz ze swoimi zwierzętami, czy totemem, ale podejście opierające się wyłącznie na mitach ludowych nie jest najzdrowsze,
Żółwiciel
RainMonk napisał(a):Jeszcze coś o kolorach tygrysów: oprócz zwykłych (a co to znaczy?), mamy tygrysy białe, czarne (tak jak pisałaś), ale i niebieskie i złote.
Pan Gąsienica
Siedem bram napisał(a):Pracuje z moim zwierzetami tak, ze staram sie brac w caloksztalt, nie tylko cechy ktore sa mi bliskie jako czlowiekowi. Co mi po fakcie ze ”jest pewnie inteligentny” skoro wole moja wlasna inteligencje? Chce od nich uczyc sie rzeczy, ktore sa mi jako czlowiekowi cywilizacji obce. Np. jako spokojna osoba wiec z tygrysem pracowalabym tak, ze staralabym sie poczuc jego moc i sile, brak wahania w chwili ataku, brak skrupolow – jestem glodny to jem (ja zawsze rozwazam za i przeciw, zeby nikogo nie zranic itd. A pewne rzeczy sa po prostu - proste) I to nie znaczy, ze bede sie nad kims znecac, albo wywolywac w nim strach. Tylko np. ze bede zdecydowana w moich dzialaniach np podczas gry na gieldzie ; )
Siedem bram napisał(a):To ciekawe, tylko ze nie jest porownywalne, bo pajak nie moze zrobic realnej krzywdy.
Kot z Cheshire
RainMonk napisał(a):wnioskuję, że doszło między nami raczej do nieporozumienia... Bo to właśnie miałem na myśli jako cel. Ja nie cierpię konfliktów. A jedyne w czym się różnimy odnośnie tygrysa, to to, że Ty twierdzisz, że ja tygrysa "wybielam", a ja twierdzę, że Ty go "demonizujesz". Ale cały czas obojgu nam chodzi o to, by patrzeć na tygrysa z perspektywy faktów, a nie własnych wyobrażeń.
Z mojego punktu widzenia twierdzenie o "szale i gniewie" są niezgodne z faktami. Ja to widzę jako opis biedaka, któremu tygrys zabił członka rodziny i jakie on ma w związku z tym emocje, ale nie sądzę, aby tygrys miał takie emocje podczas łowów. I w zasadzie potwierdzasz to w zdaniu, które zacytowałem powyżej.
Siedem bram napisał(a):To ciekawe, tylko ze nie jest porownywalne, bo pajak nie moze zrobic realnej krzywdy.
- a którego pająka masz na myśli?
Pan Gąsienica
poczułam radość i spokój
Pan Gąsienica
Żółwiciel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości