Sroka

Potężne duchy i strażnicy wiedzy. Dział o ich znaczeniu i mocach.

Moderator: Kapelusznik

Post Wt lut 05, 2008 11:50 pm

Sroka

Już jakiś czas to zwierze przewija się przez moje doświadczenia duchowe, postanowiłem przyjrzeć się temu czego ona uczy z bliska.
Ptak ten sam z siebie należy do krukowatych, ponoć tez jest związany z czarostwem co mogło by tłumaczyć moje wrażenie, że jest to ptak lunarny.
Duch ten uczy jak korzystać z magii z różnych dziedzin pomimo tego, że nie ma się w związku z nimi zbyt głębokiej wiedzy. Tu też tkwi pewne niebezpieczeństwo tego ducha bowiem uczy jak radzić sobie sztuczkami w wielu sprawach, trzeba jednak pamiętać o tym, że w magii na sztuczkach nie należy poprzestawać. Umiejętność osiągania szybkiego efektu nie powinna odciągać od zdyscyplinowanego treningu.
Pomimo to ten duch wbrew pozorom bardzo "przywiązuje się" do osoby z którą pracuje (choć to nie dokładnie to określenie, bardziej coś w rodzaju "ma tendencje do długich okresów pracy z daną osobą - nawet rozciągającą się na kilka wcieleń").
Jest to bardzo wdzięczny duch, odbieram go trochę jak drobnego żartownisia, który jednak nie ma złych intencji...

Post Śr lut 06, 2008 7:09 pm

No trzeba tez pameitac, ze sroka jest zlodziejka. Wiec potrafi byc sprytna.
Sroki byly takze swietymi zwierzetami Freji.A Freja byla boginia magii. Jednak nie upatrywalbym w tym ptaku az tak okultystycznego stworzenia. Freya byla takze boginai milosci, a sroka uwazana jest za zwierze symbolizujace zwiazek i rozkosze pozycia malzenskiego. Kolejnym tropem laczacym ja raczje z silami zenskimi jest... przypisywana sroce zdolnosc do nadmiernej paplaniny i nierozsadnego uzywanai slow. Stand zapewne takze wiazanie tego ptaka z czarami i rzucanymi przez wiedzmy urokami.

O charakterze lunarnym mogloby zaswiadczac laczenei sroki w Chinach z symbolem lustra.

A tak poza tym to zbiki lubia sroki tylko jak sa dobrze oskubane. :]

Post Cz lut 07, 2008 12:25 am

nie dziwię sie im (żbikom) :) Obserwuje często sroki nabijające się z kotów i drażniące je (koty) za ich nie umiejętność latania. To dla nich jedna z niewielu wartościowych żywych zabawek. Nikt inny nie jest tak naiwny by sądzić, że da rade złapać zdrową srkę :rotfl:

Post Cz lut 07, 2008 12:40 am

Oczywiscie ze zbik da rade zlapac KAZDA sroke. Koty z miasta maja dziurawe lapki. Zbik by sie zaczail w krzakach i napadl ja calkiem znienacka!
Nie bylo by co zbierac. :>

Post Cz lut 07, 2008 1:37 am

Tak by było gdyby żbik mógł się na srokę zaczaić... a tak nie ma co zbierać bo sroki nie są głupie i unikają miejsc gdzie żbiki miały by przewagę.

Bdw. jedną z przyczyn dla których niektóre koty potrafią wyskakiwać z balkonów mieszkań na wysokich piętrach jest to, że myślały, że może tym razem uda mi się dorwać srokę. Co za poświęcenie dla marnej sprawy :| Trzeba być kotem by coś takiego zrobić i nie pomyśleć o tym co się stanie później ;P

Alicja
Alicja

Post Pn lip 05, 2010 11:38 pm

Re: Sroka

Osobiście ze Sroką mam pewne doświadczenia i bardzo lubię tego ducha. Przybyła do mnie, jako "posłaniec", by przekazać wiadomość. Było to w okresie kiedy usilnie próbowałam odkryć swój totem i przez kilka dni Sroka zaczęła się pojawiać częściej niż kiedykolwiek. Najpierw rzuciła mi pod nogi swoje pióro z ogona (bardzo ładne z resztą, nadal trzymam :D), potem co chwila się pojawiała. Przelatywała, przyglądała się. Raz jedna, innym razem więcej.

Sroki są między innymi zwiastunem obrania duchowej drogi. Otworzenia się na spirytualizm. Zrozumieniem przekazów. W tym przypadku właśnie taką wiadomość Sroka chciała mi dać.

Inne jej cechy to inteligencja, równowaga między dobrem i złem, światłem i mrokiem, rytuały, zwiastowanie powodzenia, przepowiadanie, komunikacja. Może też lepsze poznanie wartości rzeczy materialnych, jako że sroka znana jest z uwielbienia do świecidełek ;). Sroka to też pewnie zabawa, podchodzenie do życia z dystansem i humorem.

Powrót do ZWIERZĘTA MOCY