Owady

Potężne duchy i strażnicy wiedzy. Dział o ich znaczeniu i mocach.

Moderator: Kapelusznik

Alicja
Alicja

Post So sie 07, 2010 12:23 am

Owady

Witajcie, czytam forum od jakiegoś czasu a dziś pozwolę sobie zadać Wam pytanie.
Szamanizmem zainteresowałem się kilka miesięcy temu, podobało mi się to co robicie i co przeżywacie i postanowiłem się przysiąść bliżej. Nie wiem jak mam interpretować sen dotyczący totemu i liczę, że mi pomożecie. Maiłem do czynienia ze świadomymi snami sporo razy w przeszłości, później przestałem praktykować jako, że byłem wstrętnym i zabobonnym katolikiem.

Kilka dni temu pod koniec wieczora poszedłem do dzika, nakarmić go. Na ręku usiadł mi komar. Pomyślałem, że dopóki nie poznam swojego totemu nie będę zabijał zwierząt żebym nie zabił przez przypadek gatunku totemu. Myślałem, że komar za chwile odleci ale minęło 5 minut, 10 minut i dopiero po 15 minutach komar odleciał. Pierwszy raz tak długo miałem komara na ręce a biorąc pod uwagę, że karmiłem dzika i miał sporo okazji do wystraszenia się a nie odleciał mogłem stwierdzić, że było to dziwne. Wróciłem do domu po czym słyszę głos domownika: 'Kurde, skąd tyle tych komarów tutaj?! Ile ich tu jest?!'. Faktycznie w pokoju było sporo komarów, wyjątkowo sporo. Poszedłem na górę, do mojej rośliny o wielkiej mocy poprosić o pomoc w spotkaniu z totemem. Wierzyłem, że mi pomoże i medytowałem jakąś godzinę leżąc po czym zasnąłem. Późną nocą budzi mnie bzyczenie komara. Uśmiechnąłem się bo na to liczyłem, ochłonąłem trochę, zasnąłem i w śnie powiedziałem coś takiego (nie pamiętam dokładnych dialogów): 'Totemie przyjdź i prowadź mnie przez życie...'. I ujrzałem: Oto nietoperz czarny nadlatuje bezszelestnie, zatacza koło na około mnie, leci prosto na mnie i zatrzymuje się mi przed twarzą jakieś 20 centymetrów po czym mówi: 'Czy jesteś gotowy pójść obok mnie i pomagać mi z wzajemnością?' 'Jestem.'. Nietoperz się jakby uśmiechnął a ja się natychmiast obudziłem. Podziękowałem roślinie i wykazałem swoje zdziwienie brzydkim słowem. To nie był zwykły nietoperz, był chyba z drewna, gdy zatrzymał mi się przed twarzą rozłożył skrzydła i zamarzł w bezruchu. Jakże, ciekawe to było. Od kilku dni o tym myślę, co dziwniejsze - mieszkam przy stawie gdzie jest bardzo dużo komarów. Ani jeden na mnie nie usiadł. Nie wiem czy to zasługa komarów czy nietoperza bo jak wiemy nietoperz zjada komary i inne owady.

I tu moje pytanie się pokazuje: Jak mam rozumieć ten sen? Komar jest moim totemem czy nietoperz. Nietoperze widzę rzadko a komary często, w dodatku czytałem, że przed ukazaniem się totemu widzimy go trzy razy. Zostało we mnie trochę zabobonów i nie wiem czy ten totem nie był fałszywym czy może demonem (nie wiem czy istnieje takie pojęcie w "szamanizmie?"). Ostatnio miałem napiętą sytuację psychiczną i chciałbym żeby osoby trzecie wyraziły swoje zdanie.
Dzięki.

Pan Gąsienica
Pan Gąsienica

Post So sie 07, 2010 9:42 pm

Re: Jak poznać swój totem?

Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę ale jak dotąd wiedziałem że owady nie są totemami. W ogóle coś na kształt świadomości mają tylko mrówki i pszczoły, ale tylko jako rój, ul mrowisko pojedyńcze osobniki nie.

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post N sie 08, 2010 10:48 am

nie wiem czy moga byc totemami, bo nie spotkalam nigdy czlowieka z owadzim totemem, ale zwierzętami mocy na pewno tak. mam takich kilka owadzich zwierząt mocy. ich moc jest wielka kiedy właśnie wykorzystuje sie ich zbiorowisko. z tego co wiem to szamani ameryki południowej też miewają owadzie zwierzęta mocy.

Paye napisał(a): W ogóle coś na kształt świadomości mają tylko mrówki i pszczoły, ale tylko jako rój, ul mrowisko pojedyńcze osobniki nie.

moim zdaniem kazdy gatunek ma swojego ducha, a wiec i swoja swiadomosc i madrosc. wiadomo, ze im są mniejsze gabarytowo tym mniejsza świadomość pojedynczego osobnika. nie wydaje mi sie aby tylko mrowki i pszczoly ja miały. są jeszcze ważki, motyle, pajęczaki i wszelkie inne. ja pracowałam nad uzdrawianiem przy pomocy pewnego gatunku owadów i efekt był bardzo pozytywny.

poza tym wydaje mi sie ze nie tylko zwierzęta mają świadomość, ale rośliny i minerały również. tylko że one porozumiewają się innym językiem, to jest zupełnie inny rodzaj kontaktu niż ze zwierzętami.

Pan Gąsienica
Pan Gąsienica

Post N sie 08, 2010 10:57 am

tak, tak... wszelkiego rodzaju komornicy, założyciele firm odzyskujących długi, ale także naciągacze, wyłudzacze i chciwcy mają komary za swój totem... KRWIOPIJCY JEDNI!!

;)
odwaga, wytrwałość, uśmiech
Natężenie świadomości

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post N sie 08, 2010 11:31 am

RainMonk, zapomniałeś jeszcze o urzędzie skarbowym ;)

Marcowy Zając
Marcowy Zając

Pochwały: 1

Post N sie 08, 2010 11:37 am

I Panach z Gazowni i Elektrowni ;)
Jeśli do wody, ognia, ziemi i wiatru dołożymy miłość, powstanie energia.
Nazwę ją kosmosem. I założę własny.

http://www.ezodar.blogspot.com/
http://www.ezodar.pl

Pan Gąsienica
Pan Gąsienica

Post N sie 08, 2010 12:45 pm

Czyli w skrócie: windykatorzy, urzędnicy, wierzyciele, niektórzy sąsiedzi, no i - ponieważ to komarzyce piją krew - wszystkie kobiety ;)

A tak swoją drogą, gdyby przeanalizować strategię przetrwania komara, to jaką z tego mamy naukę? Krew potrzebna jest komarzycy do "nakarmienia" jaj, by mogły się z nich rozwinąć larwy, a z nich kolejne pokolenie itd. Ma bardzo trudne życie, eksploatuje zasoby środowiska w którym żyje, by przetrwać, ale z dużym ryzykiem - ponieważ jednak odnosi sukces (przetrwanie) - czyli że co - robić dużo, by jakiś procent z tych działań przyniósł korzyści mimo wielu niepowodzeń?

Takie luźne przemyślenia. Ale nie spotkałem się, żeby gdzieś był kult komara. Pająka tak, ze względu na jego jad. Ale komara? Więc może to taki duchowy szowinizm? Jedne gatunki owadów tak, inne nie? Te co "tak" zwróciły jakoś uwagę człowieka, albo przez strategię łowiecką, albo przez użyteczność, piękno, lub społeczne zachowania, reszta to szkodniki... hmmm

Idźmy jednak dalej w tych rozważaniach. Wiesz, że są różne gatunki komarów? Jedne piją wyłącznie ludzką krew (pija... tzn. potrzebuję tego typu hemoglobiny dla przetrwania...ponieważ do rozwoju jaj wymagają odżywiania się krwią określonych gatunków zwierząt), inne nie pogardzą krwią innych ssaków, a są takie co np. tylko ptasiej używają. (Wikipedia: komar brzęczący (Culex pipiens), z dużymi przezroczystymi skrzydłami i dwiema podłużnymi pręgami na żółtobrunatnym tułowiu. Ma on liczne rasy biologiczne, uważane przez niektórych za odrębne gatunki. Rasy te wykazują wybiórczość w stosunku do żywicieli. Np. jedna z nich atakuje tylko ptaki, inna - tylko ludzi.) - tak więc może byłeś w miejscu, gdzie mimo dużej ilości komarów, dla żadnego z nich nie byłeś żywicielem. Na podstawie tego co piszesz dał bym sobie spokój z tym "totemem komara". Moim zdanie raczej popadasz w paranoje, w pewną pułapkę szamańskiej ścieżki - czyli odczytywanie wszelkiej działalności świata ożywionego wokół Ciebie, jako przekaz ze świata duchowego... Druga strona tego medalu, to interpretowania każdego snu jako objawienie z tamtego świata, a nie tylko proejkcji własnych pragnień. Powiadam Ci: odpuść sobie! Jak otrzymasz przekaz będziesz o tym wiedział, ale tak na siłę interpretować zwykłe zjawiska jako nie-zwykłe - to skończysz na tym, że każde zaswędzenie skóry po lewej będziesz odczytywał, że teraz masz przejechać skrzyżowanie na czerwonym... A jak Ci się przyśni lina, to masz się powiesić. Oczywiście przesadzam, ale ta przesada ma coś Ci pokazać. Staraj się najpierw zdobyć doświadczenie, wiedzę w normalnym ludzkim życiu. Kieruj się własnym rozumem, czytaj, obserwuj, ucz się - nikt nie zostaje hydraulikiem, bo mu się rury podobają, albo jak się budzi rano to pierwsze co widzi to rury od CO - nawet tu trzeba praktyki, wiedzy, doświadczenia. A już na pewno trzeba być ostrożnym i sceptycznie nastawionym jeśli chodzi o duchowość, w tym i spirytualizm...

Jak mi się coś nasunie to jeszcze napiszę. Chyba że szamani tego forum mają inne zdanie. Ja osobiście szamanem nie jestem. Własny totem fajna rzecz, ale mi jeszcze do tego daleko, by go poznać.
Ostatnio edytowano N sie 08, 2010 2:16 pm przez RainMonk, łącznie edytowano 1 raz
Natężenie świadomości

Pan Gąsienica
Pan Gąsienica

Post N sie 08, 2010 1:47 pm

RainMonk napisał(a):
Takie luźne przemyślenia. Ale nie spotkałem się, żeby gdzieś był kult komara. Pająka tak, ze względu na jego jad. Ale komara? Więc może to taki duchowy szowinizm? Jedne gatunki owadów tak, inne nie? .

Ogónie się z Tobą zgadzam z tym żeby sobie odpuścić komara jako totem, ale mam jedno zastrzeżenie -
PAJĄKI TO NIE OWADY! Stawonogi, owszem, ale owady (Insecta) to zupełnie odmienna grupa niż Pajęczaki (Arachnida)

Nawet nie należą do jednego podtypu. Owady to sześcionogi (Hexapoda), a pajęczaki to szczękoczułkowce (Chrcośtamzapomniałem :tongue:=+;P )

Ogólnie chodzi mi o to że pająki są bliżej spokrewnione ze skorupiakami,ten sam podtyp niż z jakimkolwiek owadem.

Pan Gąsienica
Pan Gąsienica

Post N sie 08, 2010 2:14 pm

OK @Paye, masz rację - i tak nie zmienia to sensu wypowiedzi, i tak jest coś w rodzaju "szowinizmu gatunkowego", nawet jeśli czasami to kwestia grupy do której należy gatunek... :)
Natężenie świadomości

Pan Gąsienica
Pan Gąsienica

Post Pn sie 09, 2010 1:08 pm

Przepraszam że się tak czepiam, ale chodzę do biol-chemu i mam takie małe "zboczenie".

Dla mnie to zmienia sens wypowiedzi. Wydaje mi się że pająki nie tylko fizycznie, ale i hmm... "duchowo" znacznie odbiegają od owadów. Są pod względem psychicznym zwierzętami. A owady nie - nigdy się nie uczą, nigdy nie rezygnują, niczego nie planują. Jakąkolwiek inteligencję uzyskują dopiero w dużej grupie - mrówki, pszczoły itd...
Szamana od Showmana różnią tylko trzy litery
------------------------------------------------------------------
Szaman to taki duchowy kominiarz

Marcowy Zając
Marcowy Zając

Post Pn sie 09, 2010 11:05 pm

Skoro o "pszczółach" mowa.Pszczoły mają zablokowane DNA.Są takie jak miliony lat temu,identyczne.
Zgłaszam swoją kandydaturę do usunięcia profilu :)

Pan Gąsienica
Pan Gąsienica

Post Wt sie 10, 2010 1:05 am

naprawdę? czyli nie potrafią się przystosować i wkrótce wyginą błahahahaha :ogien: Zresztą ponoć już od jakiegoś czasu padają jak... muchy? :P

Marcowy Zając
Marcowy Zając

Post Wt sie 10, 2010 1:20 am

Nie potrafią się przystosować i dlatego ciągle z nami są mimo że wymyślamy coraz nowsze metody niszczenia środowiska ;)

To że padają to u nich normalne,taki rodzaj oczyszczania,ludzi też to czeka.Większość oczywiście będzie sobie to tłumaczyła biblią i szatanyma jakiemiś ale to ich problem.Pszczoły rządzą :prosze:
Zgłaszam swoją kandydaturę do usunięcia profilu :)

Pan Gąsienica
Pan Gąsienica

Post Wt sie 10, 2010 2:04 am

Minister Bytu napisał(a):Skoro o "pszczółach" mowa.Pszczoły mają zablokowane DNA.Są takie jak miliony lat temu,identyczne.

hehe.. Wyskoczyłeś Minister jak ten filip bez teki... tfu, znaczy z konopi - może nawet indyjskich.. kto wie... :lol:
Natężenie świadomości

Marcowy Zając
Marcowy Zając

Pochwały: 1

Post Wt sie 10, 2010 7:05 am

I teraz mam ochotę krzyknąć jak Barry i jego rój: "Mśl jak pszczoła, Myśl jak pszczoła" ;)

I macie ode mnie:

Obrazek

Obrazek
Jeśli do wody, ognia, ziemi i wiatru dołożymy miłość, powstanie energia.
Nazwę ją kosmosem. I założę własny.

http://www.ezodar.blogspot.com/
http://www.ezodar.pl

Powrót do ZWIERZĘTA MOCY