Dzięcioł

Potężne duchy i strażnicy wiedzy. Dział o ich znaczeniu i mocach.

Moderator: Kapelusznik

Alicja
Alicja

Post So wrz 05, 2009 7:31 pm

Dzięcioł

Zacznę od początku.
Mój totem spotkałam jak miałam z 12-13 lat, choć do końca nie wiedziałam co to było lub kto....
Choć wygląda jak dzięcioł, to taki który nie występuje w naszym świecie. Czarny z czubkiem na głowie i dość duży. To było nie zwykłe spotkanie, którego raczej nie zapomnę.:)
Dość długo nie wiedziałam co to było, dopiero nie dawno znalazłam osobę, która mi to wytłumaczyła (Greg), i bardzo mu za to dziękuję. :)

Dżabersmok
Dżabersmok

Post N wrz 06, 2009 6:08 pm

Z moich obserwacji.
Człowiek z totemem dzięcioła lubi "drążyć" temat. Ma skłonności do leczenia sytuacji, ale też potrafi nie zauważyć, że rani przy tym innych. Potrafi tak "wbić" się w temat, który go nurtuje, że poświęca mu wiele uwagi,a przy okazji wciąga innych robiąc przy tym dużo "hałasu" i zamieszania. Jest w tym tak dobry, że znajduje szczegóły w problemach, które inni mogą przeoczyć.
Jest kolorową postacią i dość niestałą w uczuciach. Tym niemniej jako przewodnik może zaprowadzić do wielu ciekawych miejsc, spostrzeżeń, wniosków.
Osobiście wolę przyglądać się jego pracy, niż wciągać w jego "kucie dziur".
..............................Obrazek..............................
„Wszystkie rzeczy pojawiają się w określonej kolejności czy też, inaczej mówiąc, płyną strumieniem. Zdając sobie z tego sprawę, wiemy, w jaki sposób przerwać procesy negatywne, a inicjować i wspierać pozytywne.” Tenzin Wangyal Rinpocze

Alicja
Alicja

Post N wrz 06, 2009 6:29 pm

Dream napisał(a):Z moich obserwacji.
Człowiek z totemem dzięcioła lubi "drążyć" temat. Ma skłonności do leczenia sytuacji, ale też potrafi nie zauważyć, że rani przy tym innych. Potrafi tak "wbić" się w temat, który go nurtuje, że poświęca mu wiele uwagi,a przy okazji wciąga innych robiąc przy tym dużo "hałasu" i zamieszania. Jest w tym tak dobry, że znajduje szczegóły w problemach, które inni mogą przeoczyć.
Jest kolorową postacią i dość niestałą w uczuciach. Tym niemniej jako przewodnik może zaprowadzić do wielu ciekawych miejsc, spostrzeżeń, wniosków.
Osobiście wolę przyglądać się jego pracy, niż wciągać w jego "kucie dziur".

Nie zgadzam się z tym do końca. Kiedyś taka byłam, ale to dawne czasy.
Wręcz przeciwnie, lubię drążyć temat, bo czasem z tego dość ciekawe wnioski wychodzą i tu wiem też kiedy skończyć. Zazwyczaj jak kogoś ranię to od razu przepraszam. Jestem bardzo wrażliwą kobietą, lubiącą ciszę (numerologicznie 7) więc poszukuje duchowo.
Co do niestałości każda kobieta zmienia zdanie, w nie odpowiedniej chwili. :D

Jak pisałam mój dzięcioł jest dość dziwny, nie znalazłam go nigdzie w ornitologi.
I mało co wiem o moim Totemie, polskie strony nie mają o nim informacji, nie wiem jak obcojęzyczne?
Usłysz wiatr jak śpiewa melodie drzew....

Alicja
Alicja

Post N wrz 06, 2009 9:39 pm

A tak w ogóle zawsze lubiłam patrzeć na dzięcioły, jak pukają w drzewo. Wtedy mogłam słuchać i szukać tak długo aż znajdę delikwenta. A wtedy w sercu byłam szczęśliwa.:)

Jak z moim Totemem mogę się porozumieć?

Mecenas Sztuki
Mecenas Sztuki

Post N wrz 06, 2009 10:03 pm

Właśnie chciałem ci napisać abyś się z nim spróbowała skontaktować, jakby niepatrzeć. Najlepsze informacje o totemie uzyskasz właśnie od niego ;) Możesz spróbować wedrówki astralnej, najlepiej jeżeli to pierwszy raz to żeby cię ktoś poprowadził. Możesz również rozmyślać o nim przed snem i nastawiać się mentalnie w tym kierunku. Moje pierwsze konatkty z własnym totemem odbyły się podczas medytacji i podczas snów. Wtedy nawet nie wiedziałem, że jest on moim totemem :P
Dream zapewne ma coś do dodania :D :>
Każdy jest, kowalem własnego losu

Dżabersmok
Dżabersmok

Post Pn wrz 07, 2009 5:34 am

Hotori napisał(a):Nie zgadzam się z tym do końca. Kiedyś taka byłam, ale to dawne czasy.

Jak mówiłem - to tylko moje obserwacje. :)
noezb napisał(a):Dream zapewne ma coś do dodania Very Happy Smile

Może i ma, ale inni zrobili to już za niego ;) - http://forum.shamanika.pl/viewforum.php?f=1
„Wszystkie rzeczy pojawiają się w określonej kolejności czy też, inaczej mówiąc, płyną strumieniem. Zdając sobie z tego sprawę, wiemy, w jaki sposób przerwać procesy negatywne, a inicjować i wspierać pozytywne.” Tenzin Wangyal Rinpocze

Alicja
Alicja

Post Pn wrz 07, 2009 2:06 pm

Nie jest łatwo porozmawiać ze swoim totemem, praktyka czyni mistrza. :D

Dżabersmok
Dżabersmok

Post Pn wrz 07, 2009 4:09 pm

Hotori napisał(a):Nie jest łatwo porozmawiać ze swoim totemem, praktyka czyni mistrza.

Wiesz, nie sądzę by było to jakoś specjalnie trudne. Trzeba się odezwać i nastawić, że z duchami nie rozmawia się tak jak to wygląda w tivi. Duch mówią przez wiatr, przez ludzi, przez wszystko, co wokół ciebie. Ważne, by zrobić pewien wysiłek i zacząć mówić - dosłownie i w przenośni. Twój totem jest częścią ciebie. Jeśli ktoś ma problem ze szczerością względem siebie wówczas faktycznie może mieć problem w kontaktach z totemem. :)

Alicja
Alicja

Post Pn wrz 07, 2009 6:05 pm

Swój totem chciałabym spotkać we śnie.:)
Co do ludzi to trudno uwierzyć czy to prawda. Wolę go osobiście spotkać.

Dżabersmok
Dżabersmok

Post Wt wrz 08, 2009 1:52 am

Hotori napisał(a):Wolę go osobiście spotkać.

Spotkanie z totemem jest silnym przeżyciem. Ja zawsze czuję jakąś taką dziecinną radość, gdy słyszę kruki (zwykle je słyszę, czasem z nimi rozmawiam kracząc jak wariat:D). Dziś, gdy paliłem ognisko w lesie (mam taką "swoją" polanę którą otacza strumień) zakrakał nade mną kruk i po chwili odleciał. Znalazłem krucze pióro. W lesie jest jedno gniazdo kruków.
A jak trafisz na dzięcioła, to spróbuj przyłożyć ucho do drzewa, w które stuka dzięcioł. Fajny dźwięk. :P

Alicja
Alicja

Post Wt wrz 08, 2009 10:46 am

Kiedyś rozmawiałam sobie z dzięciołami w naszym lesie jest ich dość dużo.
Wczoraj rozmawiam ze swoim totemem, po takim spotkaniu po drugiej stronie od razu zasnęłam jak niemowlę.

Alicja
Alicja

Post Wt wrz 08, 2009 1:15 pm

Dzięcioły to nie zwykłe ptaki.
Totem dzięcioła, przywraca równowagę duchową jak i psychiczną. Dzięcioł jest bardzo cierpliwy i opanowany.
Mój Totem dość szybko dał o sobie znać, ale dopiero teraz zrozumiałam kim był ten wielki ptak o mądrych oczach. Dowiedziałam się jeszcze, że Totem dzięcioła uczy równowagi psychicznej osoby, bardzo wrażliwe.

Powrót do ZWIERZĘTA MOCY