Dział o szeroko pojętym rozumieniu znaków runicznych i ich znaczenia; tematyka od pisma runicznego do jego symboliki i jej indywidualnego odbioru.
Moderator: Kapelusznik
Że niby interpretacja nie jest twórcza? Jak to się ma w kontekście tego tematu? Że nie powinniśmy interpretować run po swojemu tylko szukać znaczeń na kamieniach i odgrzewać stare kotlety pogańskie?
Po tej wypowiedzi zastanawiam się jaki masz cel w pisaniu na tym forum, skoro wszędzie dostrzegasz różnice a nie chcesz dostrzec podobieństw. poza tym to bronienie się przypomina mi schemat katolika, który broni swojej wiary. czyżby Strzygon miał rację, że z jeden schemat zamieniłaś na drugi?
I wybacz, ale korzystanie z cytatu wyciągniętego z reklamy i użycie go jako argumentu w dyskusji nie świadczy za dobrze o tym, czego tak usilnie bronisz ani o poziomie, który reprezentujesz. No jak na razie to ja nie widzę tu konstruktywnej dyskusji.
Kolejny gniot. Przepraszam, ale na jakiej zasadzie ty doznajesz sacrum, na zasadzie pustki? Chyba daleko ci do tego.
Bianka napisał(a):Oh, przepraszam,że obniżam poziom. Już Strzygon oburzał się za zamieszczenie definicji z wikipedii, tak jakby było to arcyzłe źródło-proponuję więc by zwrócił uwagę na to,że na stronie Shamaniki tekst o Eddie poetyckiej (o,jakże ważny tekst dla stronie traktującej m.in. o runach) pochodzi z wikipedii... ... ...
Bianka napisał(a):Co do archetypów i dyskusji o nich, ja nie widzę dobrej woli ani trochę. Kiedy pytam czy dla Berbera i dla Eskimosa ogień oznacza to samo, nie doczekuję się odpowiedzi. Kiedy piszę o tym,że archetyp jest niepodzielny i nie widzę w runie thurisaz archetypu siły, ponieważ jest to nie jakaś tam siła ale bardzo konkretna i specyficzna- nie doczekuję się dyskusji.
Bianka napisał(a):Pilnujesz poziomu intelektualnego tego forum? Ok. Przypilnuj również poziomu uprzejmości.
Bianka napisał(a):Dlaczego twierdzisz,że to ja nie mam racji jeśłi o definicję symbolu i archetypu chodzi? Dlatego,że gdzie dwóch ma jedno zdanie tam trzeci napewno się myli?
Bianka napisał(a):W moich oczach nie popisaliście się, chłopcy, wysokim poziomem kultury osobistej, wyzywając czyjeś opinie od gniotów
Dlaczego nie oczekujesz dyskusji? Przecież do tego właśnie służą takie miejsca jak to?
Nauczyć się danego utworu na pamięć nie jest sztuką ( wtym kontekście byłoby to poznanie kontekstu kulturowego run). Sztuką jest intepretacja.
A bdw mi chodiz nie o interpretacje zrodel, ani nie o interpretacje podstawowego znaczenia symbolu, ale o interpretacje wyniku wyroczni runicznej. O interpretacje tekstu jaki tworzy uklad znakow.
Wlasnie zwrocilem Ci w poprzednich postach to co od ciebie dostalem. A dostalem paroma nieprzyjemnymi rzeczami, wiec co sie dziwisz ze sycze?
Wszyscy uznajemy role wiedzy w procesie poznawania run. I wszyscy uznajemy role duchowego wglandu i bezposredneigo z runami kontaktu. Wiec ja nadal sprzecznosci nie widze.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość