Hagalaz

Dział o szeroko pojętym rozumieniu znaków runicznych i ich znaczenia; tematyka od pisma runicznego do jego symboliki i jej indywidualnego odbioru.

Moderator: Kapelusznik

Post So cze 28, 2008 1:27 am

Hagalaz

Hagalaz, opiekunka świata Helheim - mówi się, że jest mostem pomiędzy światami, przewodniczką po świecie umarłych.
Czy korzystacie z jej pomocy w czasie wypraw do świata umarłych?

(jeśli to bardziej pasuje do działu o runach, to proszę o przeniesienie tematu, ale mi chodziło ściśle o wykorzystanie tej runy w nekromancji)

Post Pn cze 30, 2008 2:19 pm

Bardziej Ingwaz.
Z Haglaz korzystam by wywolac burze - roznego rodzaju. Burze oczyszczaja duzo i duzo zmieniaja.
Lubie te rune, robi totalna zawieruche, ale jesli sie ma wlasciwe podejscie, mozna wiele dzieki temu zyskac.

Żółwiciel
Żółwiciel

Post Cz lip 31, 2008 12:31 pm

Strzygon napisał(a):Z Haglaz korzystam by wywolac burze - roznego rodzaju. Burze oczyszczaja duzo i duzo zmieniaja.

Co masz na myśli mówiąc, że wowołujesz burze?
Jak?
Przecież to w sumie niemożliwe, wywoływanie żywiołów, chyba źle zrozumiałam.
Mam tą runę, ale jakoś jej nie czuję.
W sumie to jak ją dotknęłam to coś jakby, jakaś energia przeszła, nie wiem jak to określić.
Ale później ją oczysciłam, naładowałam i lipa ^^
"Zwracam się w dół
Ku świętej, niewysłowionej,
Tajemniczej nocy"

"Hymny do nocy" - Novalis
alias Friedrich von Hardenberg

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post Cz lip 31, 2008 12:37 pm

Sophie napisał(a):Przecież to w sumie niemożliwe

Raczej staramy się nie używać tego typu zwrotów. Poza tym burze można rozumieć na kilka sposobów
"Ten, który walczy z potworami powinien zadbać, by sam nie stał się potworem. Gdy długo spoglądamy w otchłań, otchłań spogląda również w nas." F.Nietzsche

Gdy uczeń jest gotowy nauczyciel sam się znajdzie

Żółwiciel
Żółwiciel

Post Cz lip 31, 2008 12:39 pm

Tzn?
W jakim innym sensie jeszcze można rozumieć 'burze'?
"Zwracam się w dół
Tajemniczej nocy"

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post Cz lip 31, 2008 12:50 pm

Sophie napisał(a):Tzn?

Oj...
Chociażby: kłótnie, gwałtowne zmiany i oczywiście burze poprostu burze :D

PS Nie wszystko trzeba brać dosłownie i jednowymiarowo Burza na przykład ma wiele znaczeń zresztą statystycznie rzecz biorąc to częściej o te inne znaczenia chodzi

BTW jak pisał Mefik to statystycznie on i jego pies mają po 3 nogi(jak widać i on coś mądrego potrafił napisać)
"Ten, który walczy z potworami powinien zadbać, by sam nie stał się potworem. Gdy długo spoglądamy w otchłań, otchłań spogląda również w nas." F.Nietzsche

Żółwiciel
Żółwiciel

Post Cz lip 31, 2008 12:54 pm

No dobrze, mogę się w tym z Tobą zgodzić...
Ale cóż zrobić (powracając do runy) jeśli czujemy, że nic ona nam nie daje?
A może tak się jedynie wydaje...?
"Zwracam się w dół
Tajemniczej nocy"

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post Cz lip 31, 2008 12:58 pm

Sophie napisał(a):Ale cóż zrobić (powracając do runy) jeśli czujemy, że nic ona nam nie daje?

A co ma Ci dawać??????????
Lewitować chcesz, frebale rzucać, klasówki mają odwoływać? :>

Żółwiciel
Żółwiciel

Post Cz lip 31, 2008 1:05 pm

Więc twierdzisz, że nic dawać nie musi?
Więc po co w ogóle ją nosić?
Miała 'pomagać w kontaktach ze światem zmarłych' czy 'przełamywac bariery i blokady'
"Zwracam się w dół
Tajemniczej nocy"

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post Cz lip 31, 2008 1:13 pm

Sophie napisał(a):Więc twierdzisz, że nic dawać nie musi?
Więc po co w ogóle ją nosić?
Miała 'pomagać w kontaktach ze światem zmarłych' czy 'przełamywac bariery i blokady'

Nie będe tego tłumaczył. A tak bez złośliwości to poczytaj jeszcze troszkę. :|

Post Cz lip 31, 2008 1:27 pm

Sophie napisał(a):Tzn?

Jak dla mnie ta runa wywołuje właściwie nie tyle burzę, co raczej coś w rodzaju zniszczenia tamy na rzece. Kojarzy mi sie z nagłym zdarzeniem które jest raczej bolesne, ale i uczące. coś jak zniszczenie starych schematów. Jest też mostem pomiędzy dwoma światami. Żywych i umarłych, właśnie dzięki swojemu działaniu, niszczącym blokady. Tak jakby otwiera nas na wpływ tego drugiego świata, tajemniczego i którego wpływy mogą mieć bolesny wpływ na nasze ego.

Dodano 1 minut temu:

Djembe napisał(a):Nie będe tego tłumaczył. A tak bez złośliwości to poczytaj jeszcze troszkę. :|

Djembe, by mogła poczytać najpierw trzeba coś jej napisać... Tym bardziej, że nawet nie powiedziałeś co jest dobrze poczytać a czego lepiej unikać.

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post Cz lip 31, 2008 1:32 pm

Nocny_Wyjec napisał(a):by mogła poczytać najpierw trzeba coś jej napisać... Tym bardziej, że nawet nie powiedziałeś co jest dobrze poczytać

Nie pisałem bo jest osobny temat książka o runach
http://forum.shamanika.pl/viewtopic.php?t=223

Żółwiciel
Żółwiciel

Post Cz lip 31, 2008 1:56 pm

Ach, dzięki Nocny_Wyjec .
W sumie to chyba i tak ta runa nie jest dla mnie
"Zwracam się w dół
Tajemniczej nocy"

Post Cz lip 31, 2008 1:59 pm

Sophie napisał(a):Ach, dzięki Nocny_Wyjec .
W sumie to chyba i tak ta runa nie jest dla mnie

No jak uważasz, to co napisałem to tylko moje indywidualne odczucia względem tej runy.
A może to właśnie jej działanie sprawiło, ze teraz czytasz to forum i mas możliwość skonfrontowania wiele swoich iluzji z rzeczywistością?
W gruncie rzeczy to właśnie prowadzi do prawdziwej mocy i uruchomienia pewnych zdolności "parapsychicznych" ;)

Żółwiciel
Żółwiciel

Post Cz lip 31, 2008 2:02 pm

Raczej zamieszczona książeczka z adresem tego forum xd
A jak uważasz, lepiej zawiesić runę przy sobie czy trzymać gdzieś w szafce?
I dlaczego lepiej aby jej ludzie nie widzieli?
Tak bynajmniej wyczytałam w owej książeczce
"Zwracam się w dół
Tajemniczej nocy"

Post Cz lip 31, 2008 2:09 pm

Sophie napisał(a):Raczej zamieszczona książeczka z adresem tego forum xd
A jak uważasz, lepiej zawiesić runę przy sobie czy trzymać gdzieś w szafce?
I dlaczego lepiej aby jej ludzie nie widzieli?
Tak bynajmniej wyczytałam w owej książeczce

Naturalnie przy sobie, by znajdowała się przy tobie :) Po co twojej szafie działanie tej runy? ;P chyba ze nie wiem... chcesz by miała jakieś takie funkcje bycia przejściem do tamtego świata :D

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post Cz lip 31, 2008 2:15 pm

Sophie napisał(a):A jak uważasz, lepiej zawiesić runę przy sobie czy trzymać gdzieś w szafce

Wiesz co runy to bardzo osobiste narzędzie pracy i wiele zalerzy od waszego związku więc amulet runiczny lepiej nosić przy sobie. W końcu na Ciebie ma działać a nie na szafkę.
Ps jeżeli Twoje życzenie jest konkretne to może lepiej skorzystać z amuletu ze skryptem runicznym

Żółwiciel
Żółwiciel

Post Cz lip 31, 2008 2:21 pm

heh, to taki własnie mam...
Chyba ^^
Nie znam się na tym jeszcze.
Ale gościu pisał że można trzymać ją też w pobliżu...
A co do ludzi...
Myślicie, że moga 'zanieczyścić aurę'?
A potem trzeba od początku oczyszczać i energetyzować...
"Zwracam się w dół
Tajemniczej nocy"

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post Cz lip 31, 2008 2:24 pm

Sophie napisał(a):Ale gościu pisał że można trzymać ją też w pobliżu

Szczera dobra rada nie używaj niczego czego znaczenia nie znasz. Skrypt może znaczyć cokolwiek jeśli go nie rozumiesz...pozatym cholera wie w jakim celu ktoś to zrobił

PS Rozmawialiśmy kiedyś na podobny temat
http://forum.shamanika.pl/viewtopic.php?t=348

Post Cz lip 31, 2008 3:47 pm

Co ma zaneiczyszczanie aury wspolnego z Haglaz?
Jak dla mnie Haglaz to nie most a bardziej wylom do innego swiata. Haglaz wzywa pierwotne energie, wszystko co jest za pewnymi barierami. Przerywa je i powoduje to burze wlasnie, zderzenie mocy. Ofc czesto abrdzo kreatywne i oczyszczajace. Ale wynikaja one wlansie z tego zderzenia.

Oczywiscie ze mozna ja wywolac do oczyszczanai sytuacji miedzy ludzmi, ale takze i do rzucania na nich klatw (nie kazdy moze burze przejsc bezpiecznie, runa Hell moze sciagnac tez dosc nieprzyjemne rzeczy na ofiare ;) ). No i ofc do wywolywania burz w rzeczywistosci. Choc akurat zadko bawie sie pogoda.
Bdw wplywanie na pogode nie ejst wcale trudne, biorac pod uwage to, ze jest ona dosc chaotyczna. Niemniej staram sie tego unikac z uwagi na to, ze szanuje duchy ktore nia kieruja. Raczej sie lepiej z nimi dogadac niz mieszac samemu. ;)

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post Cz lip 31, 2008 3:55 pm

Strzygon napisał(a):Co ma zaneiczyszczanie aury wspolnego z Haglaz?

Bardziej chodziło mi o używanie czegoś o czym się nic nie wie i ogólnie o szacunek do wiedzy

Dżabersmok
Dżabersmok

Post So sie 09, 2008 3:37 pm

Sophie napisał(a):Ale gościu pisał że można trzymać ją też w pobliżu...

Ten gość to ja ;)
Taka jak pisał Strzygon, iwaz jest mostem do innych światów. Haglaz można wykorzystać do eksploracji swojej mrocznej części, też do niszczenia, z uwagi na jej powiązania z gradem, gradobiciem. Haglaz jest niszcząca i właściwe jej wykorzystanie może być naprawdę mocne (miałem okazję się przekonać kilka miesięcy temu jak mocne).
Mam tą runę, ale jakoś jej nie czuję.
W sumie to jak ją dotknęłam to coś jakby, jakaś energia przeszła, nie wiem jak to określić.
Ale później ją oczysciłam, naładowałam i lipa ^^

Kwestię działania talizmanów poruszył Wyjec tutaj - http://forum.shamanika.pl/viewtopic.php?t=461

No jak uważasz, to co napisałem to tylko moje indywidualne odczucia względem tej runy.
A może to właśnie jej działanie sprawiło, ze teraz czytasz to forum i mas możliwość skonfrontowania wiele swoich iluzji z rzeczywistością?
W gruncie rzeczy to właśnie prowadzi do prawdziwej mocy i uruchomienia pewnych zdolności "parapsychicznych" Wink

No właśnie, runy czasem działają w dziwny sposób, niekoniecznie do przewidzenia. ;P
Co do samej Haglaz jest jedną z mocniejszych run, do tego jest aktywna, co zresztą czuć.
..............................Obrazek..............................
„Wszystkie rzeczy pojawiają się w określonej kolejności czy też, inaczej mówiąc, płyną strumieniem. Zdając sobie z tego sprawę, wiemy, w jaki sposób przerwać procesy negatywne, a inicjować i wspierać pozytywne.” Tenzin Wangyal Rinpocze

Żółwiciel
Żółwiciel

Post N sie 10, 2008 2:43 pm

Heh, no tak, ale trzeba wiedzieć jak używać danej runy.Jak z niej korzystać. No bo co mi z niej jak nie potrafię z nią pracować.
"Zwracam się w dół
Tajemniczej nocy"

Dżabersmok
Dżabersmok

Post N sie 10, 2008 4:13 pm

Sophie napisał(a):Heh, no tak, ale trzeba wiedzieć jak używać danej runy.Jak z niej korzystać. No bo co mi z niej jak nie potrafię z nią pracować.

Skup się na jej energii. Nie przypadkiem wybrałaś właśnie tę runę. Musiała ci być do czegoś potrzebna. Noś ją przy sobie, rozmyślaj o jej znaczeniu, odszukuj jej manifestacji w otoczeniu. Pozwól przepływać energii przez nią, niech działa. Ten talizman z runą haglaz jest dla ciebie. Wykorzystaj to. ;)

Post N sie 10, 2008 4:48 pm

Sophie, jelsi oczekuejsz ze to ebdzie dzialalo jak na filmach fantazy i "jakas energia ebdzie rpzechodzic" i iskrzyc jak ebdziesz dotykac talizmanu - to sie lepiej nie zajmuj takimi rzeczami, bo ci moze zaszkodzic. :>
Magia to zycie. Zmiany pojawiaja sie w zyciu, na codzien. A nie przy wtorze surm anielskich i w swietle ogni piekielnych. Wiec moze oczekuejsz niekoneicznie tego, co otrzymujesz? :>
Następna strona

Powrót do ZNACZENIE