Drewno
Zacznę więc może od tych gatunków z którymi sam mam kontakt. Opisuje je też ze swojego punktu widzenia, opis drewna można znaleźć nawet w wikipedi i nie widzę sensu by go tu kopiować:
Sosna zwyczajna, pospolita (Pinus sylvestris L.)
W mitologi Fińskiej na sośnie rodzą się niedźwiedzie

Drzewo silnie ogniste, co łatwo zaobserwować gdy płonie - spala sie niezwykle szybko i łatwo o pożar w miejscu gdzie jest tych drzew zbyt wiele. Kiedyś zalesiano tereny tym drzewem.
Dla mnie osobiście to drewno, do run (tym bardziej talizmanów) się raczej nie nadaje, choć jest łatwe w obróbce. Chodzi o to, że zbyt często trzeba by je ładować energią, którą niezwykle łatwo oddaje. Tym bardziej, że zawiera dużo żywicy.
Z tego powodu nie pracowałem z nim zbyt wiele.
Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.)
Z tym drewnem pracowałem na razie niewiele i jeszcze nie znam dość dobrze jego energetyki.
Miękkie ale ciężkie drewno z miękkim rdzeniem. Łatwe w obróbce, choć miękki rdzeń może przeszkadzać przy grawerowaniu. Bardzo łatwo wypolerować

Brzoza brodawkowata, brzoza zwisła (Betula pendula Roth):
Drzewo to w tradycji wielu ludów syberyjskich uznawane za magiczne. Szamani niektórych ludów wiążą swoje życie z danym drzewem brzozy, jeśli by takie uschło lub zostało ścięte oznaczało by to wyrok dla danego szamana. Sprzyja temu fakt, że to drzewo żyje około 100 lat.
Odbieram je jako silnie żeńskie związane z żywiołem wody. Kojazy mi się z matczyną opieką. Ciekawe że wchodzi w mikoryzę z muchomorem czerwonym, magicznym grzybem związanym z energią marsa, żywiołem ognia.
Drewno to cenie sobie za twardy rdzeń, samo w sobie jest dosyć twarde, jednak jednocześnie kruche. Nie zaimpregnowane, pod wpływem wilgoci szybko butwieje.
Drewno jest białe lub lekko żółtawe.
Ciekawą i znaną prawdopodobnie większości cechą jest ta, że kora tego drzewa pali się łatwo nawet jeśli jest mokra. Fakt ten może być łatwo doceniony jeśli trzeba rozpalić ognisko zaraz po deszczu.