Pan Gąsienica
Runy troche inne
Wśród plemion amerykańskich np tych z ameryki północnej ubok dość powszechnie rozpowszechnionej mowy znaków istniało jeszcze coś zbliżonego do pisma/run (tylko takie porównanie przyszło mi do głowy.
I tak indianie leśni wykorzystywali więcej symboli zbliżonych swoimi wzorami do naturalnych, preria miała więcej symboli bardzo geometrycznych.
Wiele osób słyszało o wampunach lub widziało obszyte paciorami stroje indian. To nie tylko ozdoby. Wyszyte wzory (również tatuaże) mają swoje znaczenie (nie wiem jak dzisiaj i stanowiły pewien przekaz mogący dotyczyć prostych informacji jak wyrażenia woli, złożenie obietnicy jak i również stanowiły pewną formę zapisania "zaklęć"
Znaki te przedstawiały otaczające przedmioty, zwierząta, ludzi, gwiazdy, zjawiska nadnaturalne i przyrodnicze, również uczucia i stan duchowy.
Np na opasce wyszytej paciorami za pomocą znaków i odpowiednich kolorów można było napisać: " niech wszechistniejące dobro(np. jako siła stwórcza)otacza wszystkich domowników tego tipi, a wszystkie osoby, które będą chciały to zniszczyć niech uderzy podójna błyskawica".
Czy jest to dzisiaj wykorzystywane? Nie wiem jak jest z tymi znakami, ja osobiście czasami wykorzystuje. Byłem kiedyś bardzo zaskoczony, gdy przyjechał do mnie koleżka, który bez problemu odczytał z "woreczka z lekami" co jest w środku i jaka była intencja jego zrobienia.