Usuwanie metali ciężkich

Najważniejsza powinność szamana; tutaj w znaczeniu nie tylko leczenia indywidualnego, ale także uzdrawiania relacji i miejsc.

Moderator: Kapelusznik

Post N gru 07, 2008 12:48 am

Usuwanie metali ciężkich

Czy zna ktoś jakieś skuteczne sposoby na usuwanie z ustroju (lub też poprostu na przyspieszenie tudzież wzmocnienie tego procesu) metali ciężkich takich jak rtęć, ołów czy np. glin? Za wszelkie rady z góry dziękuję.

Post Wt gru 09, 2008 1:56 am

...Właściwie chyba powinnam była napisac to w dziale "Zielarstwo", bo chodzi mi głównie o metody związane z zielarstwem wlaśnie... (Przepraszam za drugiego posta pod rząd, ale nie mogę edytować swoich postów, a dlaczego, to nie wiem)

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post Wt gru 09, 2008 9:29 pm

Postów po jakimś czasie nie da się edytować.
Jeśli chodzi o zioła to wszystko co moczopędnie działa np. lubczyk :P wszystko zależy od tego jak silne było zatrucie. Bo ciężko coś ogólnikowo napisać. Jeżeli ktoś już prawie się przekręca to warto skojarzyć kilka terapii a jeżeli to tylko działanie prewencyjne to picie dużych ilości płynów ogólnie pomaga w oczyszczaniu organizmu.
"Ten, który walczy z potworami powinien zadbać, by sam nie stał się potworem. Gdy długo spoglądamy w otchłań, otchłań spogląda również w nas." F.Nietzsche

Gdy uczeń jest gotowy nauczyciel sam się znajdzie

Post Wt gru 16, 2008 2:23 am

Szkoda, że się nie da, bo ostatnio czasem ciężko to przeżywam :D
Jeśli chodzi o picie dużej ilości płynów - niby tak, ale... nie do końca, ponieważ obciąża nerki i, pośrednio, m.in. śledzionę. Poza tym taki np. ołów ze względu na swoją "ciężkość" osadza się w tkankach i wcale nie jest tak łatwo go "wypłukać", dlatego tak cięzko się go pozbyć i tak długo zalega w organizmie (i cały czas truje). Środki moczopędne - oczywiście. Ale moim zdaniem tylko wspomagająco... Gdyby ktoś już się przekręcał, osobiście z pewnością nie zastosowałabym samych tylko środków moczopędnych i "przepłukiwania" wodą. Myślałam raczej o jakichś substancjach wiążących metale ciężkie, a zawartych w roślinach, bo napewno takie są, ale ja ich nie znam. Ponoć błonnik pokarmowy ma takie właściwości, ale zjadanie 100g błonnika dziennie też nie jest raczej zbyt dobrym rozwiązaniem.

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post Śr gru 17, 2008 10:33 pm

Trochę niejasno to opisałem. Przy lekkim zatruciu a także profilaktycznie płukanie wystarcza. Pełnej ziołowej terapii nie chcę opisywać na forum bo przekazanie wiedzy wiąże się z odpowiedzialnością za jej wykorzystanie. Wolałbym po prostu żeby nikt nikomu nie zrobił krzywdy korzystając w nieumiejętny sposób z moich rad. :rip:
"Ten, który walczy z potworami powinien zadbać, by sam nie stał się potworem. Gdy długo spoglądamy w otchłań, otchłań spogląda również w nas." F.Nietzsche

Post Pt gru 19, 2008 1:06 am

No wiem przecież... Tylko, że nie wiedziałam, jak to napisać, zresztą nie wiem nadal. Oczywiście, że nie chcę prosić o wypisywanie na forum jakichś skomplikowanych przepisów, itp... Tak naprawdę chciałabym raczej nawiązać kontakt z kimś, kto się zna (a nie prosić o "gotowe" przepisy) - ale zawsze miałam i teraz również mam z tym problem, nie potrafię nawet o to nikogo poprosić, więc założyłam ten temat w nadziei, że ktoś przyniesie mi choćby niewielką inspirację, a dalej sama odnajdę resztę...

Post Pn kwi 13, 2009 10:26 pm

Problem dotyczył mnie (pewnie stąd ten głupi tekst powyżej, którego nie mam jak usunąć), główną terapią było zupełnie co innego, w pytaniu o wspomagające oczyszczanie z metali ciężkich środki ziołowe chodziło mi raczej o konkretne substancje czy rośliny, które są bezpieczne, może i obecne normalnie w diecie, a których spożywanie bądź też spożywanie w większej ilości wspomoże proces oczyszczania. Problem mam już dawno za sobą, ale niedawno przypadkiem dowiedziałam się, że metale ciężkie wiąże nie tylko błonnik, ale i... chlorella. Swoją drogą, okazuje się, że chlorella może usuwać także organiczne środki czyszczącye, środków owadobójcze, nawozy sztuczne i inne cywilizacyjne syfy. Po co od razu opisywać jakieś pełne terapie, po nieumiejętnym zastosowaniu których można zrobić sobie krzywdę? Czasem wystarczy drobiazg.
A, poprawię się jeszcze co do tego błonnika. Nie wiem, czemu wydawało mi się, ze 100g to jakoś tak bardzo dużo. Niedawno dowiedziałam się, że żywieniowcy sugerują spożywanie 40g błonnika dziennie, czyli 100g to w sumie całkiem niewiele ponad normę, a więc zupełnie w porządku. Nie do końca najlepsze rozwiązanie być to może co najwyżej ze względów finansowych...

Alicja
Alicja

Post So cze 18, 2011 10:50 am

Re: Usuwanie metali ciężkich

Niestety ale ziółkami nie wypłuczesz metali ciężkich, ktore wbudowały się do organizmu.

Marcowy Zając
Marcowy Zając

Pochwały: 1

Post So cze 18, 2011 3:38 pm

Co znaczy wbudowały się do organizmu? Rozwiń prosze
Jeśli do wody, ognia, ziemi i wiatru dołożymy miłość, powstanie energia.
Nazwę ją kosmosem. I założę własny.

http://www.ezodar.blogspot.com/
http://www.ezodar.pl

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post So cze 18, 2011 6:32 pm

Metale ciężkie mogą również wywołać szkody w ciele których nie da sie odwrócić. M.in. kiedy "wbudują" sie na stałe.
Stare Bóstwa podobno śpią...

Alicja
Alicja

Post So cze 18, 2011 10:09 pm

Np. ołów się odkłada w kościach i z nich wydala się chyba 90 lat, kadm się wydala z nerek i wątroby 10 lat.

Kot z Cheshire
Kot z Cheshire

Post Pt sie 12, 2011 11:09 am

a czy jest realna potrzeba usuwania tych metali, czy to jest na zasadzie
w gazecie piszą że obecność metali ciężkich powoduje blbalbalbalba_wszystkie_choroby_świata ?

jeśli nie mieszkasz na wybitnie skażonym terenie, nie ma potrzeby męczyć organizmu takimi ziołami
(choć, naturalnie są takie które mogą oczyszczać organizm).

Najwięcej tak zwanych toksyn pochodzi z jedzenia np. żółtego sera, mięsa w dużej ilości.
Bez ich mocnego ograniczenia takie "oczyszczania organizmu" to fanaberia.
gg: 3431807
Fachowa pomoc: Scalenie Duszy

Alicja
Alicja

Post Pn paź 31, 2011 6:28 pm

Jedną z metod usuwania metali ciężkich z organizmu jest stosowanie lewatywy z kawy połączone z piciem dużej ilośći świeżej soków. Jest to podstawa teorii Gersona

Warto też wybrać się na zabieg Body Detox:
http://www.lalbavita.com.pl/strona.php?29239

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post Śr lis 02, 2011 2:29 pm

Alani napisał(a):Jedną z metod usuwania metali ciężkich z organizmu jest stosowanie lewatywy z kawy połączone z piciem dużej ilośći świeżej soków.

Do takich zabaw trzeba być już nieźle zdeterminowanym :lol:

Pan Gąsienica
Pan Gąsienica

Post So lis 05, 2011 1:51 am

Do takich zabaw trzeba być już nieźle zdeterminowanym

Wystarczy kroplówka z EDTA.

Alicja
Alicja

Post So lis 05, 2011 11:17 am

Djembe napisał(a):
Alani napisał(a):Jedną z metod usuwania metali ciężkich z organizmu jest stosowanie lewatywy z kawy połączone z piciem dużej ilośći świeżej soków.

Mnie trochę intryguje czy to ma być rozpuszczalna czy sypana :D
We are 1 and always 0...pass the top hat

Mecenas Sztuki
Mecenas Sztuki

Post So sty 28, 2012 5:36 pm

Djembe napisał(a):

Terapia Gersona tak się to nazywa jest bardzo skuteczna, potrafi wyleczyć nawet raka, w stanach wspomnienie o tym w przychodni lekarskiej grozi więzieniem. Nie przekreślałbym czegoś tak szybko ;) Twórca tej terapi został ostatecznie zamordowany(otruty cjankiem), jego córce udało się uciec i tworzy kliniki na całym świecie.
Każdy jest, kowalem własnego losu

Pan Gąsienica
Pan Gąsienica

Post So sty 28, 2012 11:14 pm

Twórca tej terapi został ostatecznie zamordowany(otruty cjankiem), jego córce udało się uciec i tworzy kliniki na całym świecie.

Jego własna terapia mu nie pomogła?
Raczej kiepska to reklama dla tego co wymyślił ;)

Mecenas Sztuki
Mecenas Sztuki

Post N sty 29, 2012 12:54 am

Gerich daruj sarkazm. Jeżeli mówię , że był otruty cjankiem to raczej nie było to mu wszem i obec obwieszczone. Pozatym wtedy jeszcze nie wiedział jak ważne było co odkrył. Kiedy uświadomił sobie co się dzieje było już za poźno. Nie po raz pierwszy "niewygodna" wiedza została zaatakowana w związku z "konfliktem interesów".

Pan Gąsienica
Pan Gąsienica

Post N sty 29, 2012 9:10 pm

Pozatym wtedy jeszcze nie wiedział jak ważne było co odkrył.

Cóż.
Widziałem sporo pacjentów "leczących" się terapią Gersona. Część z nich ma teraz bardzo gustowne nagrobki na cmentarzach.

Mecenas Sztuki
Mecenas Sztuki

Post N sty 29, 2012 11:49 pm

Cieszę się , że tylko "część". Przy odrobinie wyobraźni można dostrzec doskonałą szansę na wyleczenie. Terapia Gerrsona oczyszcza świetnie na planie fizycznym, może gdyby tamci ludzie połączyli to z leczeniem na tle astralnym i mentalnym to nie skończyło by się na nagrobkach tak szybko :D

Żółwiciel
Żółwiciel

Post Pn sty 30, 2012 11:51 am

noezb napisał(a):Cieszę się , że tylko "część". Przy odrobinie wyobraźni można dostrzec doskonałą szansę na wyleczenie. Terapia Gerrsona oczyszcza świetnie na planie fizycznym, może gdyby tamci ludzie połączyli to z leczeniem na tle astralnym i mentalnym to nie skończyło by się na nagrobkach tak szybko :D

popieram, też uważam tą metodę za skuteczną. Gdyby nie fakt że trzyma się ludzi w ciemno grodzie to wiele chorób nie miało by nawet racji bytu
"Always walk through life as if you have something new to learn and you will"

Marcowy Zając
Marcowy Zając

Pochwały: 1

Post Pn sty 30, 2012 7:10 pm

W zasadzie nie ma gorszych czy lepszych metod, bo wszystkie jakoś mozna do siebie dopasować. jeśli jednemu odpowada coś tam nie znaczy, ze będzie to dobre dla innych i odwrotnie Dokładnie :) -Noezb
Jeśli do wody, ognia, ziemi i wiatru dołożymy miłość, powstanie energia.
Nazwę ją kosmosem. I założę własny.

http://www.ezodar.blogspot.com/
http://www.ezodar.pl

Powrót do UZDRAWIANIE