Pt gru 19, 2008 2:46 am przez Xena
Moim zdaniem przede wszystkim najważniejsze to najpierw poznać przyczynę i dopiero wówczas do tej przyczyny dobrać odpowiednie działania. Jeśli chodzi o zioła, to mogę tylko napisać, co mi osobiście pomaga, a na każdego działa co innego w mniejszym lub większym stopniu, działanie zależy też od przyczyny. Wspomagająco napewno może działać melisa (uspokajając), tak samo koszyczek chmielu czy rumianek. Dobry jest też kozłek lekarski (waleriana), wiele więcej w tej chwili niestety nie pamiętam (bo pora późna, a monitor przed którym siedzę, nie ma filtra). Na mnie ciekawie działa kompozycja następujących ziół: koszyczek rumianku, owoc czarnej porzeczki, liść szałwii, liść melisy, ziele palczatki, aromaty, skórka cytryny, kwiat jaśminu, nasiona muszkatołowca. Cciężko mi jednak niestety podać proporcje, ponieważ kompozycja ta znajduje się w pewnej "komercyjnej" herbatce, którą przypadkiem odkryłam i okazało się, że działa; a działa tak, że (opisuję tu własną reakcję) senność pojawia się na ogół do pół godziny po wypiciu i wówczas najważniejsze jest, by się jej poddać (na ogół nie jest to trudne, raczej następuje spontanicznie) i wówczas równie ważne jest, by następnego dnia nikt nie budził Cię ze snu. Jak chcesz wypróbować, mogę Ci podać nazwę w prywatnej wiadomości, bo nie zamierzam w żadnym wypadku robić reklamy
Możesz też spróbować zrobic nalewkę z waleriany (niestety nie wypróbowywałam):
Po 2 łyżki rozdrobnionego korzenia i kłączy kozłka wsypuje się do butelki z ciemnego szkła i zalewa szklanką spirytusu. Po tygodniu należy przecedzić.
Pije się przez 3 tygodnie 3 razy dziennie po 10 - 20 kropli. Następnie należy zrobić 2 - tygodniową przerwę. Przedawkowanie nalewki może być bowiem przyczyną kołatania serca i bólów głowy.
Według mnie najważniejsza jest jednak medytacja i głęboki wgląd w siebie. Bez tego nie wyeliminujesz przyczyny, a jedynie właśnie zdławisz skutek, który z czasem powróci, a jeśli usuwa się skutek, pozostawiając przyczynę - to drugie, kiedy już powraca, robi to zwykle z większą siłą.