Jak odnieść się do tego w obecnych czasach? Czy żądanie opłaty jest nietaktem?
Jak odnieść się do tego w obecnych czasach? Czy żądanie opłaty jest nietaktem?
Tradycje szamańskie z różnych stron Świata - linie przekazów, tradycyjni szamani.
Moderator: Kapelusznik
Scorpio napisał(a):Szaman, znachor, czarownik nie miał Very Happy cennika Very Happy bo go nawet nie potrzebował, był tak jakby utrzymywany przez społeczeństwo, przynszono mu zwierzynę nawet bez konkretnej sprawy, ot tak, w ramach okazywania szacunku za sam fakt że jest.
Kot z Cheshire
Scorpio napisał(a):Czy w usługach, niekonwencjonalnych, można z czystym sumieniem zastosować taką zasade?
Pan Gąsienica
No bo ważna jest równowaga energii przy dawaniu i braniu. A ludzie czesto nie maja takiego poczucia, potrzeby aby dbać o tą równowagę - to przez poczucie osobnosci, brak poczucia polaczenia z innymi.
Z drugiej strony wiele osob, ktore swiadcza takie uslugi za kase nakrecaja sie komercyjnie, przez co nie robia tego tak jak powinni, tylko tak jak ludzie tego oczekuja, nie stawiaja na jakos, a na marketing, PR i ilosc.
Dlatego ja sądzę, że najlepiej nie być uzaleznionym od klientow i robic swoje.
Scorpio napisał(a):Chodzi o sam fakt, jak dla mnie za pomoc niekonwencjonalną, możnaby nawet dwa złote ofiarować, chodzi mi o ujmijmy to Etyke zawodową. Jako Fizjoterapeuta bezproblemu i bez skrępowania pobierałbym opłaty a nawet oczekiwał, gdyż to jest zgodne z etyką zawodową, i w sumie ode mnie zależy czy pobierałbym czy nie. NAtomiast za pomoc nie konwencjonalną?
Scorpio napisał(a):Zgodnie z zasadami równowagi, jeżeli coś daje to powinienem dostać coś w zamian. Pytanie czy to my powinniśmy określać co chcemy w zamian, czy może pozostawić tą kwestie pacjentom?
Dreamcatcher napisał(a):To czemu tego samego nie zrobić w drugim kierunku? Poza tym czesto ludzie mają problem z określeniem, ile warta jest ta usługa. Ja np próbowałem metodę "daj ile uważasz, że warte jet to, co dla ciebie zrobiłem"
Pan Gąsienica
zjawa realna napisał(a):Z drugiej strony wiele osob, ktore swiadcza takie uslugi za kase nakrecaja sie komercyjnie, przez co nie robia tego tak jak powinni, tylko tak jak ludzie tego oczekuja, nie stawiaja na jakos, a na marketing, PR i ilosc.
Dlatego ja sądzę, że najlepiej nie być uzaleznionym od klientow i robic swoje.
Scorpio napisał(a):W zachodniej kulturze lecznictwa, w oryginalnej wersji przysięgi hipokratesa, jest ustęp o tym że lekarz powinien pobierać opłaty od pacjentów, za wyjątkiem rodziny, nauczyciela i chyba przyjaciół.
Nakasha napisał(a):W przypadku bliższych osób może to być np. przysługa za przysługę Wink.
Dreamcatcher napisał(a):Kiedyś dawało sie jajka, kurę, kozę, pęk strzał. Dziś mamy pieniądze.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość