Proszę, pomóżcie.

Duchy totemiczne, będące strażnikami, przewodnikami i opiekunami szamana. Nawiązywanie kontaktu, praca z nimi i indywidualne doświadczenia.

Moderator: Kapelusznik

Alicja
Alicja

Post Pt sie 06, 2010 6:08 pm

Proszę, pomóżcie.

Bardzo proszę Was o pomoc!
Opowiem wam, co dzieje się w moich snach i myślach. Chciałabym, abyście powiedzieli mi czy zwierzę, które pojawia się w moich snach i myślach jest moim zwierzęciem totemicznym?

*czytałam wcześniej parę wpisów dotyczących rozpoznawania zwierząt totemicznych: czytałam, że zwierzę totemiczne to w dużej mierze (prawdopodobnie) to, które nam się śni, które widzimy..np.w myślach?

Otóż takim zwierzęciem w moim przypadku jest WILK.
Raz śniło mi się, że biegnie za mną wataha wilków; wybiegają z doliny.. O ile dobrze pamiętam sen powtórzył się raz lub dwa razy.
Następnie śniło mi się, że czarny wilk biegł za mną ; ja się (chyba) go bałam, ponieważ uciekałam/uciekłam, ale on co wieczór wracał pod moje okno..
Ale sen, który przyśnił mi się ostatnio jest mi chyba najbliższy - biały wilk leżał na dywanie w moim pokoju, blisko mojego łóżka, tuż przy krześle (do komputera przy biurku). Obserwował mnie, ale w jego oczach nie było agresji, raczej..hm..ciężko określić..łagodność, opiekuńczość. OBUDZIŁAM SIĘ. Trochę się wystraszyłam, tymbardziej, że okno było otwarte (choć mieszkam na pół piętrze - domek jednorodzinny nieopodal lasu i pięknych dość wysokich wzgórz. Piękna zielona okolica). Dziwnie przez kilkanaście sekund odczuwałam jego obecność.. Wtedy natychmiast odwróciłam się i spojrzałam na miejsce, w którym leżał wilk z mojego snu. Wilka oczywiście nie było, za to zadziwiające było to, że krzesło (obrotowe) stało identycznie. IDENTYCZNIE JAK W MOIM ŚNIE. Dokładnie w tym samym miejscu. Nie było obrócone ani o kąt, ani o centymetr..

Poza tym bardzo szanuję te zwierzęta. Kocham je, bardzo mnie fascynują, ale i zarazem niekiedy napawają lękiem.
Często też pojawiają się nie tylko w moich snach, ale też myślach! Zaczęło się to niedawno.

CZY TO WŁAŚNIE WILK JEST MOIM ZWIERZĘCIEM TOTEMICZNYM?

Marcowy Zając
Marcowy Zając

Pochwały: 1

Post Pt sie 06, 2010 7:11 pm

Re: Proszę, pomóżcie.

Tego się nie dowiesz ot tak. Po Zwierzę Mocy w tym Totem należałoby się wybrać w podróż szamańską, np z bębnem. Moze i wilk jest Twoim totemem, a moze i inne zwierzę.
Nie koniecznie jest tak, ze to zwierzę, które wciaż pojawia sie w Twoich snach czy myślach a także z którym się utozsamiasz - jest toteme. Ja np miałam tak z kotami. Byłam pewna, ze mój totem to jakieś kotowate, bo w myślach i snach oraz w sobie czułam kotowatość. A tymczasem totem jest zupełnie inny. I teraz z perspektywy czasu, kiedy z nim pracuję wiem, ze jest to najwłaściwszy dla mnie totem.
Przy kontakcie ze zwierzęciem totemicznym często jest tak, ze ono nas pozera lub odgryza nam coś. To zwiazek z tym zwierzęciem.
Jeśli do wody, ognia, ziemi i wiatru dołożymy miłość, powstanie energia.
Nazwę ją kosmosem. I założę własny.

http://www.ezodar.blogspot.com/
http://www.ezodar.pl

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post Pt sie 06, 2010 7:28 pm

mysle ze mozesz uznac ze jest to twoje zwierze mocy, i chyba tak jest najlepiej podchodzic jezeli jest sie osoba poczatkujaca. odkrycie totemu jest czyms w rodzaju odkrycia kim jestes. najczesciej zajmuje to kilka lat pracy ze zwierzetami mocy. nie sądze aby jedna podroz bebnowa na samym starcie od razu cie uswiadomila w tym temacie, choc moze i sa tacy ktorzy tak mieli, wtedy moge im pogratulowac nadzwyczajnych zdolnosci szamanskich :czarodziej: wiele osob poczatkujacych ma cisnienie na totem, zupelnie niepotrzebnie. jezeli przyszedl do ciebie wilk, pracuj z wilkiem, po to jest. kiedy bedziesz gotowa, twoj totem sie pojawi i wtedy bedziesz wiedziala ze to jest to. nie ma co szukac na sile, bo moze byc tak ze uznasz za totem cos co nim nie jest, a w dodatku jeszcze sama bedziez w to wierzyc. powodzenia z wilkiem

Alicja
Alicja

Post Pt sie 06, 2010 10:07 pm

Do belladonna:

..znaczy.. ja nie szukałam, ani nie szukam na siłę. Po prostu zaczęłam czytać o zwierzętach totemicznych, zwierzętach mocy i o całym szamaniźmie , ponieważ dziwne rzeczy się ostatnio dzieją. np. to, co napisałam powyżej. Często jest też tak, że WYCZUWAM JEGO OBECNOŚĆ , CHOCIAŻ GO NIE WIDZE.. dlatego też zaczynam dochodzić do wniosku, że to może być moje zwierze mocy, mój totem. Zaczynam szukać prawdy o sobie..

Widzę w sobie też dużo cech..
Odkrywam zdolności..dary..

Belladonna: przeczytaj proszę mój post dzisiejszy z: "przywitaj się. powiedz coś o sobie" - będziesz wedziała coś wiecej o mnie; przyda Ci się.. Jak myślisz? Czy coraz wiecej wskazuje na to , że to moje zwierzę?? I jak się dowiem, że to na pewno ono?? ODPISZ PROSZĘ!

Mam jeszcze pytanie do: Wierzba.

A co miałaś na myśli mówiąc:
"Przy kontakcie ze zwierzęciem totemicznym często jest tak, ze ono nas pozera lub odgryza nam coś. To zwiazek z tym zwierzęciem." Czyli hm, podczas podróży po zwierze mocy, zwerzę totemiczne czy podczas kontaktów już po poznaniu??

Marcowy Zając
Marcowy Zając

Post So sie 07, 2010 7:47 am

Odpowiedziałam Ci tutaj: post10712.html#p10712

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post So sie 07, 2010 1:03 pm

fascynacja0y napisał(a):dlatego też zaczynam dochodzić do wniosku, że to może być moje zwierze mocy, mój totem.

zwierze mocy i totem to nie jest to samo. prawdopodobnie jest to twoje zwierze mocy ale czy totem - nie wiadomo.

fascynacja0y napisał(a):znaczy.. ja nie szukałam, ani nie szukam na siłę.

nie szukalas na sile zwierzecia, ono przyszlo samo, ok, ale na sile próbujesz odpowiedziec sobie na pytanie czy to jest twoj totem, o to mi chodzilo. fajnie ze czytasz o tym, bo jest to właściwy trop. ja tylko ostrzegam przed podstawowym błędem który robią nowicjusze, a mianowicie zafiksowują się na rozważaniu czy to jest totem czy zwierze mocy i zamiast skupic sie na pracy z tym co przychodzi to marnują energie na niepotrzebne rozmyslania, ktore czesto prowadza na manowce. zaproponowalam tylko zeby dac sobie spokoj z nazywaniem a raczej zająć sie pracą z tym co przyszło, czyli skupic sie na tym co wazne a nie na etykietkach.

fascynacja0y napisał(a):Belladonna: przeczytaj proszę mój post dzisiejszy z: "przywitaj się. powiedz coś o sobie" - będziesz wedziała coś wiecej o mnie; przyda Ci się.. Jak myślisz? Czy coraz wiecej wskazuje na to , że to moje zwierzę?? I jak się dowiem, że to na pewno ono?? ODPISZ PROSZĘ!

czytałam juz wczesniej i zauwazylam ze masz naście lat, o szamanizmie niewiele jeszcze wiesz i pakujesz sie w śliczną szamańską pułapkę na totemy. jak juz napisalam, moze to byc twoje zwierze mocy, ale dowiesz sie tego tylko w jeden sposob: nawiazujac z nim kontakt i pracujac z nim. jezeli zwierze chce z toba pracowac, to najwyraźniej jest to zwierze mocy. jak nie bedziesz utrzymywac z nim kontaktu to sobie pójdzie, i wtedy mozesz sobie rozważac czy to BYŁO twoje zwierze mocy.

Marcowy Zając
Marcowy Zając

Post So sie 07, 2010 3:03 pm

Ja ujmę to tak, kiedy pojawiły się u mnei peirwsze zwierzaki, to jakoś wyczuwałam, zę jeden z nich moze byc totetem. Ale najważniejsze było poznać zwierze, popracować z nim, dowiedzieć sie na czym praca i rozmowa oraz kontakt z danym zwierzęciem polega. Nie ukrywam, ze tu na Shamanice wiele się dowiedziałam i dzięki temu nawiazałam kontakt jeszcze ściślejszy ze zwierzętami a w końcu poznałam i totem.

Poczytaj i postudiuj tematy na forum, sięgnij po ksiażkę, a pzrede wszystkim nawiazuj kontakt z tym ZM. Tak jak radzi Belladonna

Alicja
Alicja

Post So sie 07, 2010 5:28 pm

Do belladonna:

*Jak mam nawiązać kontakt z moim zwierzęciem?
* I jak mam z nim pracować?

Do wierzba:

U mnie nie ma kilku zwierząt.. pojawia się tylko wilk..

*mówiłaś, że najważniejsze jest, aby je pozanć i porozmawiać z nim..
ALE JAK TO ZROBIĆ? I O CZYM?? :|

Powiem wam coś NOWEGO:
*wczoraj poprosiłam wielkiego ducha przodków, aby przyszedł do mnie we śnie i powiedział mi kim jestem..?
Po raz kolejny śniłam o WILKU. Przemykał się DYSKRETNIE po moim domu..

Czy to kolejny znak?? Czy dobry??

Pan Gąsienica
Pan Gąsienica

Post So sie 07, 2010 9:10 pm

Wiem, nie jestem ani belladona ani wierzba, ale nie mogłem się powstrzymać :tongue:=+;P

jak nawiązać kontakt ze zwierzęciem...
Cóż, najlepiej jak zwierzę samo Ci powie że jest Twoim totemem podczas podróży - poczytaj dział o podróżach szamańskich i próbuj ;) Jednak często na początku (tak było ze mną) totem nie jest zbyt gadatliwy. Wypatruj więc także innych znaków - sny mogą być pomocne.

pojawia się tylko wilk...
ja nie mogłem nawiązać kontaktu z żadnym innym zwierzęciem dopóki nie odkryłem swojego totemu. Niektórzy od początku nawiązują kontakt z kilkoma różnymi zwierzętami, ale obecność tylko jednego to nie powód do zmartwień.

Jeszcze jedno - na rozmowę z totemem na początek polecam podróż szamańską w pełnym, 100%owym transie. Chodzi o to że jeśli nie stracisz całkowicie świadomości fizycznego ciała to nie będziesz wiedziała czy to przypadkiem nie twoja wyobraźnia.

Czy Wilk jest Twoim totemem nie wiem. Nikt tego nie stwierdzi przez internet, sama musisz to zrobić. Powodzenia

Pan Gąsienica
Pan Gąsienica

Post So sie 07, 2010 9:17 pm

belladonna napisał(a):
zwierze mocy i totem to nie jest to samo. prawdopodobnie jest to twoje zwierze mocy ale czy totem - nie wiadomo.

Jeszcze taki mały offtop. W niektórych kulturach szmanańskich pojęcie totem oznacza przedmiot magiczny, który szaman potrafi zabierać ze sobą w podróż szamańską. Natomiast to co my nazywamy Totemem jest tam określane po prostu najsilniej związanym z danym szamanem zwierzęciem mocy... ach ta nomenklatura

Marcowy Zając
Marcowy Zając

Post So sie 07, 2010 11:30 pm

I nazewnictwo ;)

A wracajac do tematu. Wiesz, pewne rzeczy sie wie intuicyjnie. Kiedyś jednak i ja tutaj na forum zapytałąm jak rozmawiać ze zwierzęciem mocy. I okazało sie, ze juz z nim rozmawiam.
Rozmowa może odbywać się poprzez uczucia i gesty. Pytaj wilka i obserwuj go, mowa ciała, uczucia jakie do ciebie pośle, gesty, to wszystko jest rozmowa. Czasem pojawia sie w Twojej głowie jego myśli, polecenia. Idź za nim jeśli Cię chce prowadzić, itd.
I fakt, warto odbyc parę podróży szamńskich w transie. Czasem przynosi to efekt połączenia ze zwierzęciem, poczujesz wtedy to co ono czuje, zobaczysz swiat jego oczami.
To włąsnie jest rozmowa z ZM

Alicja
Alicja

Post N sie 08, 2010 1:25 am

Ta cała "podróż" i rozmowa , jak również łączenie się ze zwierzęciem mocy. Wzajemne odczucia i prowadzenie się.. to wszystko wydaje się być czymś cudownym i wyjątkowym.. :)
Intuicyjnie czuję, że wilk to moje ZM , gdyż widzę w sobie wiele z jego cech.. tylko on pojawia się w moich snach i myslach. Czasem czuję też jego obecność.
ALE..? Trochę się tej "podróży" - inicjacji boję ze względu na to co piszecie - ból.. :|

p.s - paye - Ty również jesteś tu mile widziany/na. :)

DZIĘKI WSZYSTKIM ZA POMOC. TĘ I DALSZĄ. :cmok:

Marcowy Zając
Marcowy Zając

Post N sie 08, 2010 7:52 am

Bać sie nie należy. Poza tym nie jest powiedziane, ze każdy kto wchodzi na szamańskie drogi zostanie inicjowany i powołany na szamana. Wiec zawczasu nie amsz co się bać. jednak jeśli jest Ci pisane szamańskie powołanie, to lepiej byc gotowym na to, ze ta droga jest cudowna ale nie zawsze lekka i przyjemna, jak opisuje to np M. Harner w swojej książce "Droga szamana"

Alicja
Alicja

Post N sie 08, 2010 3:05 pm

Mam bardzo ważne pytanie..chyba jedno z najważniejszych , które mnie męczą..
Jak odbyć podróż szamańską?? :co:

Marcowy Zając
Marcowy Zając

Post N sie 08, 2010 3:55 pm

Postudiuj sobie tutaj: podroze-swiatow-f7/

Alicja
Alicja

Post Śr sie 11, 2010 7:04 pm

Dzięi za pomoc. muszę (przy odrobinie czasu) "przestudiować" ten wątek! ;)

Alicja
Alicja

Post Pt sie 27, 2010 3:54 pm

Ah... długo mnie nie było..

Mam do Was ważne pytanie: Czy inicjację szamańską można odbyć samemu czy potrzebny jest do tego prawdziwy szaman?? :|

Alicja
Alicja

Post So sie 28, 2010 3:42 am

..PROSZĘ, ODPOWIEDZCIE. to ważne.

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post N wrz 26, 2010 2:26 pm

Tak naprawdę inicjację odbywasz sama, bo samotność jest częścią inicjacji. Niszczy Twoją dawną osobowość i tworzy nową. Raczej ciężko pomylić ją z czymś innym :)

fascynacja0y napisał(a):Ah... długo mnie nie było..

Mam do Was ważne pytanie: Czy inicjację szamańską można odbyć samemu czy potrzebny jest do tego prawdziwy szaman?? :|
"Ten, który walczy z potworami powinien zadbać, by sam nie stał się potworem. Gdy długo spoglądamy w otchłań, otchłań spogląda również w nas." F.Nietzsche

Gdy uczeń jest gotowy nauczyciel sam się znajdzie

Marcowy Zając
Marcowy Zając

Post Pt paź 08, 2010 4:11 pm

Oj tak, cieżko ja pomylić z czymś innym.
sama miałam milion wątpliwości, ale teraz juz wiem, co było, a co nie było inicjacją i juz nie szukam potwierdzeń.
Pewne rzeczy mogą byc przygotowaniem do inicjacji, potem masz inicjacje.
Jesli jednak pytasz czy potzreba do tego asystujacego szamana to z mojego doświadczenia wynika, ze nie jest on konieczny ;)

Powrót do TOTEMY