Moj totem

Duchy totemiczne, będące strażnikami, przewodnikami i opiekunami szamana. Nawiązywanie kontaktu, praca z nimi i indywidualne doświadczenia.

Moderator: Kapelusznik

Post Cz kwi 09, 2009 1:27 pm

Asus napisał(a):I jego cechy też przeze mnie się przejawiają dość mocno - jestem zdecydowanie wszystkożerny, zaaklimatyzuje się wszędzie a do spania wystaczy mi tylko kawąłem trochę bardziej miękkiego betonu Wink

Ciekawe, bo mieliśmy tu jednego Dzika;>
A czy jak się wkurzysz to też wpadasz w furie, chcesz wszystko niszczyć i przestajesz myśleć? ;)

Post Cz kwi 09, 2009 2:34 pm

No jakby to powiedzieć - ostatnio miałaś tego próbke ;) co prawda nie zawsze mi to na zdrowie wychodzi, bo może i furii dzika dostaje, ale za to niekoniecznie jego siły, co owocuje (na szczęście z rzadka) zdemolowaną mordką :mrgreen:

Alicja
Alicja

Post So maja 16, 2009 12:46 pm

Witaj Asus i Reszto.

Pomimo że od najmłodszych lat zafascynowana byłam końmi, wilkami, sokołami moim totemem jest puma, świadomość tego iż kroczyła obok mnie pojawiła się dość niedawno, mimo to bardzo cenie sobie jej towarzystwo, czuje między nią a mną grubą nić. Napełnia mnie siłą i wiarą, pozwala miękko stąpać po ziemi.
Sprawa zwierząt mocy: przez długi czas mego dzieciństwa towarzyszył mi pegaz(lub latający biały koń) o błękitnych oczach, nie wiem czy to było moje szalone marzenie czy też prawdziwa obecność duchowego zwierzęcia. Wyczuwałam obecność tej istoty najczęściej gdy biegłam, czułam jak galopuje przy mnie, często pojawiał się w moich snach. Ostatnio nawet po dłuższej nieobecności pojawił w śnie się ratując mnie przed "cienistymi stworzeniami". Gdy miałam 10 lat nazywałam to zwierze "Szklisty" sama nie pamiętam czemu. Zastanawia mnie ta istotka, mam swoje prywatne wyjaśnienie na temat tego stworzenia jednak chciałabym usłyszeć co wy o tym sądzicie.
W każdym bądź razie interesuje mnie też sprawa tego typu: czy totem = zwierzę identyczne dla tych gatunków jakie spotykamy w rzeczywistości? Czy pojawiają się też te odrealnione, mityczne, dziwaczne?

pozdrawiam wraz z moją towarzyszką ;)
Zapatrzona, strząsam rosę z mych rzęs.
Drżenie liści, pięknych włosów, wierzb starych, dostojnych...

Dżabersmok
Dżabersmok

Post Wt maja 19, 2009 10:28 pm

Nefrestim napisał(a):moim totemem jest puma

Nie słyszałem, by na naszych terenach żyły pumy. Chyba że przed epoką lodowcową. To że czujesz przyciąganie do jakiegoś Zwierzęcia Mocy nie koniecznie musi znaczyć, że to twój totem. Nie znam cię, więc nie wyrokuję, ale wątpię, bo to było to. ;)

Nefrestim napisał(a):W każdym bądź razie interesuje mnie też sprawa tego typu: czy totem = zwierzę identyczne dla tych gatunków jakie spotykamy w rzeczywistości? Czy pojawiają się też te odrealnione, mityczne, dziwaczne?

Totem to przewodnik, część ciebie, twój łącznik ze światem, nauczyciel. Pegaz, gryf, smok to zwierzęta mityczne. Są odbiciem naszego wewnętrznego świata, ale to nie Zwierzęta Mocy. Mój bęben czasem objawia mi się jako uskrzydlony koń, ale to jedna z wersji.
..............................Obrazek..............................
„Wszystkie rzeczy pojawiają się w określonej kolejności czy też, inaczej mówiąc, płyną strumieniem. Zdając sobie z tego sprawę, wiemy, w jaki sposób przerwać procesy negatywne, a inicjować i wspierać pozytywne.” Tenzin Wangyal Rinpocze

Alicja
Alicja

Post Wt maja 19, 2009 11:41 pm

Czy w sprawach totemu ma to znaczenie na jakim terenie się żyje? Czy możesz wyjaśnić?

pozdrawiam

Dżabersmok
Dżabersmok

Post Pt maja 22, 2009 2:09 pm

Czy w sprawach totemu ma to znaczenie na jakim terenie się żyje?

Oczywiście że ma. Wynika to nie tylko z danej tradycji.
Zwierzęta Mocy, jak to było powiedziane nie raz na tym forum, uczą ludzi współżycia z naturą, otoczeniem, środowiskiem - jak zwał tak zwał. Więcej o twoim otoczeniu powie ci jaskółka niż puma, która jak wiadomo, żyje za oceanem.
Zwierzę Mocy jest łącznikiem z naturalnym środowiskiem. Np. kruk uczy spostrzegawczości, żbik zwinności i niezależności, wilk współpracy w zespole (zhierarchizowanym), bóbr pracowitości i wartości rodzinnych, itd. Te duchy są wciąż silne, bo są obecne u nas. Co prawda spora część już na wymarciu, jak wilk czy niedźwiedź, ale ich duch wciąż tu jest, co zresztą łatwo zauważyć. Pumy tu nie ma.
Przyczyny brania Zwierząt Mocy za swój Totem mogą być różne.
W wyobraźni ludzi wciąż pojawiają się na zasadzie wishful thinking takie zwierzęta jak - orzeł, tygrys, smok, wilk, czarna pantera, kobra, itd. To są zwierzęta kojarzone z siłą a ludzie w codziennej gonitwie mają potrzebę bycia czymś więcej niż kasjerem, sekretarką, dyrektorem sieci marketów. Wówczas tworzy się jakiś romantyczny autoportret który podnosi samoocenę. Nie potrzebnie zresztą. Oczywiście są wyjątki. Można mieć kontakt z Totemem nie tylko regionalnym, ale globalnym, ale to są bardzo rzadkie przypadki.
Poza tym opowieści w formie filmów i programów w TV karmią wyobraźnię gorących głów. No i czasem faktycznie można wejść w kontakt z duchem danego zwierzęcia z obcego terenu poprzez sieć informacji, która oplata naszą planetę. Takie zwierze może być strażnikiem, opiekunem, przewodnikiem, itd. I tu mogą pojawić się też zwierzęta fantastyczne, jak twój pegaz, czy też gryf, jednorożec, smok, które od tysiącleci karmione są przez wyobraźnie całych społeczeństw.

Reasumując. Mamy mnóstwo wspaniałych i mądrych przewodników, nauczycieli w postaci Zwierząt Mocy. Pod tym względem nie musimy niczego importować. Wystarczy, że dostaliśmy Myszkę Miki, McDonalds'y, alfabet łaciński i religię z bliskiego wschodu. Co innego jeśli chodzi o konkretne techniki i narzędzia, które zostały zapomniane. Tutaj dostajemy całkiem konkretny zastrzyk praktycznych nauk. Za to opowieści, mity i duchy Zwierząt Mocy mamy swoje. ;)
„Wszystkie rzeczy pojawiają się w określonej kolejności czy też, inaczej mówiąc, płyną strumieniem. Zdając sobie z tego sprawę, wiemy, w jaki sposób przerwać procesy negatywne, a inicjować i wspierać pozytywne.” Tenzin Wangyal Rinpocze

Alicja
Alicja

Post Pt maja 22, 2009 11:01 pm

Ja tu niczego nie mam zamiaru importować :) zwierzęta wszystkie kocham i akceptuje wraz z ich zaletami i wadami. Ale dziękuje za wyjaśnienie. Po prostu piszę to co poczułam, kieruje się moją intuicją. Są zwierzęta na które zwracam szczególną uwagę, którymi jestem zafascynowana jednak puma pojawiła się znikąd. Puma lub coś...coś co miało zielone kocie oczy, poruszało się miękko, majestatycznie.
Jeśli to nie była puma, będę próbowała dobrnąć do tego jakie to dokładnie stworzenie.

dziękuje za informacje :)

Pan Gąsienica
Pan Gąsienica

Post Pt maja 22, 2009 11:32 pm

Nie wszystkie duchy, które nam towarzyszą, to nasze Zwierzę Mocy lub Totem :) i nie wszystkie zwierzęta, z którymi czujemy silną więź, będą nam towarzyszyć jako duchy :)

Aby odkryć swój totem lub zwierzę mocy można udać się w podróż do świata środkowego lub zastosować sposób np. północnoamerykańskich Indian - kilkudniowa głodówka w poszukiwaniu wizji ;)

Jeśli poszukiwałaś swego totemu w inny sposób, to może napisz nam o tym :)? może to pomogłoby "ustalić" kim jest dla Ciebie puma ;)

Alicja
Alicja

Post So maja 23, 2009 12:43 am

Zwierzę spotkałam podczas prowadzonej wizualizacji. Wniknęło w moje ciało wtedy poczułam przypływ nieznanej mi dotąd energii. Czułam się wspaniale - to o "pumie".
Zaś pegaz, cóż to stworzenie towarzyszyło mi od dzieciństwa w snach i wizjach.

Dżabersmok
Dżabersmok

Post So maja 23, 2009 4:42 am

Nefrestim napisał(a):Zwierzę spotkałam podczas prowadzonej wizualizacji. Wniknęło w moje ciało wtedy poczułam przypływ nieznanej mi dotąd energii.

No właśnie, to trochę za mało, by zawyrokować, czy dane Zwierzę Mocy jest twoim Totemem.
Temat o technikach (i nie tylko) nawiązywania kontaktu z Totemem jest tutaj - http://forum.shamanika.pl/viewtopic.php?t=148.

Pan Gąsienica
Pan Gąsienica

Post Wt wrz 08, 2009 9:49 pm

Północnoamerkyańscy Indianie stosowali też nacieranie ciała bylicą stepową w celu poznania swojego totemu.
Co prawda w naszym klimacie trudno raczej o bylice stepową, ale z powodzeniem można ją zastąpić bylicą piołun, której u nas pełno.

Alicja
Alicja

Post Śr wrz 09, 2009 12:12 am

Czasem ma się to szczęście, że sam Totem pokaże swoje oblicze, bez żadnych wywoływań i niczyjej pomocy.
Bardzo lubię swój totem, czasem się rozczulam.
Z pewnością to rzadkość spotkać swój totem w naszym świecie, ja się bardzo cieszę. Przez lata nie wiedziałam jaki to ptak, moja babci mówiła, że to dzięcioł i miała rację.:) :D
Dlatego czasem chciałabym latać.
Usłysz wiatr jak śpiewa melodie drzew....

Mecenas Sztuki
Mecenas Sztuki

Post Śr wrz 09, 2009 8:31 pm

Hotori napisał(a):moja babci mówiła, że to dzięcioł i miała rację

tak OT, ale niemoge się powstrzymać. Babcia mówiła ci, że masz totem dzięcioła? Czym ta babunia się zajmuje/zajmowała? :>
Każdy jest, kowalem własnego losu

Alicja
Alicja

Post Śr wrz 09, 2009 10:24 pm

noezb napisał(a):Babcia mówiła ci, że masz totem dzięcioła? Czym ta babunia się zajmuje/zajmowała? Smile

Nie raczej nie, po prostu mówiłam, że spotkałam w lesie dość dużego ptaka.
A babcia na to, że to dzięcioł. Babcia jest katoliczką i dużo się modli, raczej nie miała nic wspólnego z szamanizmem. :)
A jak wy spotkaliście swoje totemy?

Dżabersmok
Dżabersmok

Post Cz wrz 10, 2009 3:08 am

Hotori napisał(a):jak wy spotkaliście swoje totemy?

Tzn realne zwierzę czy kontakt z Duchem Totemu?

Alicja
Alicja

Post Cz wrz 10, 2009 10:55 am

Chodzi mi po prostu o Totem, czy w realu czy jako ducha.

Mecenas Sztuki
Mecenas Sztuki

Post Cz wrz 10, 2009 5:32 pm

Pierwszy świadomy kontakt nastąpił z moim totemem podczas medytacji. Zawędrowałem sobie na taką jedną polankę "mentalnie" i zamierzałem sobiew na niej pomedytować. Wtedy pojawił się wilk. Ja go olałem i obraziłem. Następnej nocy miałem dość mocną z nim walkę we śnie, nikt nie ucierpiał. Wtedy nadal nie wiedziałem, że to mój totem, ale jako pierwszy kontakt mogę to uznać :P Dopiero jakiś czas później ze swoim mistrzem odbyłem wędrówkę astralną w celu poznania totemu.
Na żywo niestety go nie spotkałem...

Mecenas Sztuki
Mecenas Sztuki

Post Cz wrz 10, 2009 8:28 pm

Totem to taka część ciebie, bardziej niż zwierzę mocy. Przejawiasz jego cechy przez całe życie (są wyjątki). To tak najprościej obrane w słowa.

Kot z Cheshire
Kot z Cheshire

Post Pt wrz 11, 2009 1:25 am

Totem to taka część ciebie, bardziej niż zwierzę mocy. Przejawiasz jego cechy przez całe życie (są wyjątki).

Dlaczego akurat ludzie mają przejawiać cechy zwierząt ? Czy zwierzęta przejawiają cechy ludzi ? Czy totem to rodzaj uniwersalnych archetypów?

Miałam "rozmowę" z Kondorem gdzie wyraziłam żal, iż nie mam takich potężnych skrzydeł, dostałam w odpowiedzi obraz swoich rąk i tego wszystkiego co mogę nimi osiągnąć i bardzo mocny przekaz "jesteś człowiekiem i to jest wspaniałe".

Czy "uciekanie" do zwierzęcych totemów, nie jest w pewnym stopniu ucieczką od człowieczeństwa i od tego kim jesteśmy Tu i Teraz,
inną rzeczą jest pobieranie nauk, a inną przejmowanie osobowości/cech zwierzęcia.

Czy naszym celem jest podnoszenie własnej unikalnej świadomości czy "pożyczanie" od innych Istot ?

Mecenas Sztuki
Mecenas Sztuki

Post Pt wrz 11, 2009 8:22 am

BłękitnaSowa napisał(a):Czy "uciekanie" do zwierzęcych totemów, nie jest w pewnym stopniu ucieczką od człowieczeństwa i od tego kim jesteśmy Tu i Teraz,
inną rzeczą jest pobieranie nauk, a inną przejmowanie osobowości/cech zwierzęcia.

Czy naszym celem jest podnoszenie własnej unikalnej świadomości czy "pożyczanie" od innych Istot ?

JA niczego nie pożyczam i nie uciekam od człowieczeństwa. Ja poprostu mam totem i przejawiam jego cechy. Jeżeli myślisz, że jest to ucieczka od społeczeństwa to poczytaj trochę więcej na ten temat. To , że przejawiam cechy wilka w codziennym życiu nie znaczy, że jestem jak wilk. Wybacz wcześnie jest i jestem zaspany...

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post Pt wrz 11, 2009 6:55 pm

BłękitnaSowa napisał(a):"jesteś człowiekiem i to jest wspaniałe".

Posiadanie totemu nie zmienia ani nie przekreśla Twojego człowieczeństwa. Tłumaczy pewne cechy. Zresztą to przez Twoje cechy charakteru(a więc przez Twoje człowieczeństwo) nawiązujesz tak mocną więź z totemem.
Zawsze było mi to dość trudno wytłumaczyć komuś kto totemu jako takiego niema lub go jeszcze nie rozpoznał...ale to taki wyjątkowy związek który nie jest ucieczką a wręcz odwrotnie zmusza nas do zmierzenia się z samym sobą.
"Ten, który walczy z potworami powinien zadbać, by sam nie stał się potworem. Gdy długo spoglądamy w otchłań, otchłań spogląda również w nas." F.Nietzsche

Gdy uczeń jest gotowy nauczyciel sam się znajdzie

Kot z Cheshire
Kot z Cheshire

Post Pt wrz 11, 2009 9:33 pm

Nie rozumiem czym jest totem w takich aspektach, być może brakuje mi doświadczenia,
a być może to wynika z kierunku "moja przestrzeń jest moja" jeszcze nie wiem.

Pozdrawiam ciepło :)

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post So wrz 12, 2009 10:31 am

Nie rozumiem czym jest totem w takich aspektach

Wyobraź sobie że spotykasz osobę niezwykle podobną do siebie tylko o tysiące lat starszą. Jest tak podobna do Ciebie że rozumiecie się niemal bez słów jednocześnie jej wady doprowadzają Cię do szału.
Podróżuje z tobą przez całe Twoje życie. Czasem jest bliżej czasem dalej ale zawsze jest. Służy Ci swoją wiedzą i doświadczeniem(jest w końcu dużo starsza od Ciebie) I odkrywasz wreszcie że jej wady to Twoje własne(jest w końcu taka podobna)

Trochę to nieskładne ale za wcześnie wstałem. ;)

Dodam tylko że totem pomaga i przekazuje wiedzę nie tak jak byś tego chciała ale zawsze odwrotnie "tak po swojemu"
"Ten, który walczy z potworami powinien zadbać, by sam nie stał się potworem. Gdy długo spoglądamy w otchłań, otchłań spogląda również w nas." F.Nietzsche

Alicja
Alicja

Post So wrz 12, 2009 11:24 am

W moim odbiorze, to co piszecie o totemach i zwierzętach mocy bliskie jest naszemu Wyższemu Ja, które nas uczy i prowadzi w sposób najlepszy dla nas, czyli czasem przez zwierzęta, czasem inaczej, a czasem się wycofuje, jeśli taka nasza Wolna Wola.

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post Pt wrz 18, 2009 12:17 am

BłękitnaSowa napisał(a):na chwilę obecną odbieram prace z totemem, jak prace z Wyższą Świadomością

ok Spróbujmy trochę podrążyć temat. Napisz mi proszę tylko w osobnym temacie żeby off topa nie pogłębiać czym dla Ciebie jest i jak wygląda Twoja praca z Wyższą świadomością. Kto wie może jednak o podobnych rzeczach opowiadamy. Tylko miej świadomość że trafiłaś na forum traktujące o szamaniźmie więc nie nawracaj mnie tylko tylko przedstaw swój punkt widzenia. Może uda nam się czegoś od siebie nauczyć.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do TOTEMY