Tornado.

Zgłębiamy ulotny język snów. Dział, w którym można opisać swój sen i porozmawiać o jego symbolice.

Moderator: Kapelusznik

Alicja
Alicja

Post Wt maja 18, 2010 7:29 pm

Tornado.

To i ja mam pytanie...
Swego czasu dość często miewałam sny, w których głównym motywem było tornado. Pojawiało się za każdym razem w innym miejscu, ja byłam w jego okolicy, ale nigdy nic mi się nie stało z jego winy. Czasem okrążało blok, w którym mieszkam, czasem zupełnie nieznane mi miejsca. Nie wiem, czy to może wynikać z mojego zainteresowania tym zjawiskiem od czasów bardzo dawnych, jakoś podświadomie zaczęło się pojawiać, czy też może ma to związek z Totemem? Czytałam, że zjawiska mogą nimi być.
Dodam tylko, że już mi się nie śnią, a kiedyś zdarzało się to nawet co noc... Ale nadal fascynują, choć też lekko przerażają. Zostawić to w spokoju, czy jednak szukać czegoś dalej?

Pan Gąsienica
Pan Gąsienica

Post Śr maja 19, 2010 4:35 pm

Wiesz trudno to jednoznacznie ocenić. Na pewno wielu chciało by mieć jakiś atut w sobie, który poprawił by naszą samoocenę. Mam moc, mam super-totem itp. Nie twierdzę, że Ty tak chcesz, ale też nie twierdzę, że tego nie chcesz. Moim zdaniem nic na siłę. Stary mędrzec Eliasz twierdził, że "nie w ziemi trzęsieniu, ani w ognistej wichurze, tylko w lekkim powiewie". Ale Jego słowa też nie stanowią 100% pewnego kierunkowskazu. :)
Mnie też fascynowały i nadal fascynują tego typu zjawiska pogodowe, przejawy zwykłej skumulowanej siły natury, destrukcyjnej siły. To nie znaczy że mam im oddawać cześć nabożną, ale szacunek i podziw wobec całej natury jest - myślę - dobrą postawą, która chroni przed głupim wejściem "w drogę" takiej mocy, pozwala przetrwać bez lęku.
odwaga, wytrwałość, uśmiech
Natężenie świadomości

Powrót do SYMBOLIKA