Tłumaczenie snów na forum
Chodzi o tłumaczenie snów na forum. Ludzie wrzucają sny, a jakaś mądra głowa go tłumaczy. To jest trochę nieprofesjonalne, ja to wiem, ale wrzucający sen user może tego nie wiedzieć.
Może warto by wrzucić jakieś info, np w regulaminie, czy temacie o snach, że tłumaczymy sny by uczyć się symboliki, a nie prowadzić psychoterapię.
Człowiek pisze sen, dostaję materiał wypełniony symbolami, nic nie wiem o człowieku, o jego życiu, co wczoraj jadł, oglądał, z kim rozmawiał. A to jest cały kontekst snu, który mówi wiele o śnie.
Dla przykładu - dwie osoby jadą samochodem, oboje są pasażerami. Samochód wpada w lekki poślizg, kierowca wyrównuje i jedzie dalej. Jednej z osób śni się wypadek samochodowy, drugiej nie. Świadomość kontekstu pozwala naprowadzić na właściwy trop podczas analizy snu. Dlaczego tej osobie przyśnił się wypadek? Dlaczego we śnie samochód miał czerwoną karoserię? Itd.
Nie prowadzimy darmowego gabinetu psychoanalitycznego, szamańskiego, czy jakiegokolwiek innego. Każdy kto opisuje swój sen, ma świadomość, że obnaża coś ze swojego wnętrza, ale ten materiał jest tylko polem do dyskusji, ćwiczeń, uczenia się. Oczywiście zainteresowana osoba może dorzucić jakichś informacji i w trakcie dyskusji sama dojść do wniosków, które okażą się przydatne. Ale to nie jest profesjonalna analiza. My się tu uczymy rozpoznawania symboli sennych. To wszystko.
Tak mi się wydaje.