Woreczek na runy

Medytacje z runami. Wasze pomysły, ciekawe techniki, doświadczenia. Praktyczne wskazówki.

Moderator: Kapelusznik

Pan Gąsienica
Pan Gąsienica

Post Cz lip 31, 2008 8:00 pm

Jakie sugestie?? Na szydełku zrobić. :D Półsłupkami, żeby się nie rozciągał. Albo uszyj z bawełny lub lnu. Ostatecznie masz jeszcze sklepik z forum, co nie??
Żeby o czymś wiedzieć wystarczy teoria, suche fakty, informacje.
Żeby zdać sobie z czegoś sprawę i zrozumieć, potrzebne jest doświadczenie, praktyka.

Post Cz lip 31, 2008 8:39 pm

Najlepsze sa amterialy bedace naturalnymi izolatorami: np bawelna albo jedwab. Len przepuszcza energie, ja bym odradzal go z tego wzglendu.

Pan Gąsienica
Pan Gąsienica

Post Cz lip 31, 2008 9:47 pm

Ja się sugerowałam tylko tym, że są naturalne, a o przewodzeniu energii to nie wiedziałam. To dzięki za informację. :wink:
Żeby zdać sobie z czegoś sprawę i zrozumieć, potrzebne jest doświadczenie, praktyka.

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post Pt sie 01, 2008 9:28 am

Strzygon napisał(a):Len przepuszcza energie

Dlatego często był wykorzystywany na rytualne odzienie
PS ja na runy mam skórzany woreczek
"Ten, który walczy z potworami powinien zadbać, by sam nie stał się potworem. Gdy długo spoglądamy w otchłań, otchłań spogląda również w nas." F.Nietzsche

Gdy uczeń jest gotowy nauczyciel sam się znajdzie

Żółwiciel
Żółwiciel

Post Pt sie 01, 2008 11:34 am

BlacKBlooDeDRoSe napisał(a):Ostatecznie masz jeszcze sklepik z forum, co nie??

tylko że: "Uwaga! Jest to dodatek tylko i wyłącznie do kompletu run. Nie jest wysyłany osobno."
czyli nie do kupienia bez futharku. tak to rozumiem.
no i lniane, a ja bym chcial skórzany albo tak jak mówi Strzygon: jedwab lub bawełna.

Dżabersmok
Dżabersmok

Post Pn sie 11, 2008 12:08 am

Strzygon napisał(a):Len przepuszcza energie, ja bym odradzal go z tego wzglendu.

Aktualnie mam woreczek płócienny i nie mam z nim żadnego problemu.
Skórzany jest też dobry.
kamil napisał(a):BlacKBlooDeDRoSe napisał:
Ostatecznie masz jeszcze sklepik z forum, co nie??
tylko że: "Uwaga! Jest to dodatek tylko i wyłącznie do kompletu run. Nie jest wysyłany osobno."
czyli nie do kupienia bez futharku. tak to rozumiem.

Dokładnie. Tyle, że te woreczki, które szyję do futharków nie są jakieś super, bo to dodatek, aby runy miały gdzie mieszkać. Dlatego też napisałem, że woreczek jest gratis. ;)

Dodano 3 minut temu:

woreczek, niby prosta sprawa, ale nadal nie wiem jak go zrobie. może jakieś sugestie? Smile

Ja robiłem na dwa sposoby:
1. wycinasz koło i zszywasz brzeg tak, by przewlec przez to sznurek;
2. - prostokąt składasz na pół i zszywasz boki. No i zakładasz u góry, na sznurek.

Ze skóry łatwo zrobić sakiewkę - wystarczy wyciąć koło i na brzegach zrobić dziurki, np dziurkaczem do papieru, i przewlec przez to sznurek.
..............................Obrazek..............................
„Wszystkie rzeczy pojawiają się w określonej kolejności czy też, inaczej mówiąc, płyną strumieniem. Zdając sobie z tego sprawę, wiemy, w jaki sposób przerwać procesy negatywne, a inicjować i wspierać pozytywne.” Tenzin Wangyal Rinpocze

Pan Gąsienica
Pan Gąsienica

Post Wt sie 12, 2008 7:25 pm

Albo można zrobić jeszcze inaczej- walec ze sznureczkiem do ściągnięcia na górze.

Alicja
Alicja

Post Wt cze 02, 2009 1:42 am

Wszystko, co naturalne. Len też może być. Przepuszcza energie.. to co, runy są jak dziurawe butelki, trzeba je w wiaderku, bo wypłynie wszystko ;)? Wątpię. Len.. Wełna możliwie też, ja mam irchę + len podszyte. Sprawdza się doskonale w każdym razie.

Żółwiciel
Żółwiciel

Post So gru 19, 2009 5:37 am

Tak sie składa że woreczek wlasnie sobie wykonałem (narazie tylko woreczek)... Nie omieszkam się wiec pochwalic, jako że w szyciu nie jestem wymiataczem to użyłem słynnej metody z ZPT czyli na fastrygę, czy jakoś tak. Dla pewności zrobiłem drugi ścieg na "okrętke". Woreczek jest len-bawełna i czy przepuszcza czy nie, to nawet może przepuszczać, bo ja to rozumiem przez rozproszenie się energii, więc siłą rzeczy uwalniam ją do działania. Zastosowałem tam też specjalny ściągacz w kształcie zęba jako swoistą ozdóbkę. Jest to wisiorek na szyje z jakiegoś egzotycznego drewna, który dostałem od teściowej, gdyż kazałem sobie przywieźć pamiątke z Turcji;). Zeszlifowałem wyryte na nim niewiadomo co, rozwierciłem otwór, pomalowałem i wyryłem to co widać. (jeśli ktoś by sie doszukiwał skryptu, to chodzi tutaj tylko o zapis fonetyczny... ;))

Zdjęcie z tel. także jakość zdjęcia nieco kiepszczasta...
Załączniki
19-12-09_0323.jpg
19-12-09_0323.jpg (61.87 KiB) Przeglądane 1098 razy

Dżabersmok
Dżabersmok

Post So gru 19, 2009 6:14 am

Ciekawy woreczek. Zwykle chwalimy się swoimi runami o woreczkach zapominając, ale nie spotkałem jeszcze run w jednakowych woreczkach. Zwłaszcza te szyte ręcznie.
..............................Obrazek..............................
„Wszystkie rzeczy pojawiają się w określonej kolejności czy też, inaczej mówiąc, płyną strumieniem. Zdając sobie z tego sprawę, wiemy, w jaki sposób przerwać procesy negatywne, a inicjować i wspierać pozytywne.” Tenzin Wangyal Rinpocze

Żółwiciel
Żółwiciel

Post So gru 19, 2009 6:19 am

Rokuję, że za ok miesiąc zostanie on wypełniony, wskutek czego zostanie to ukazane w wiadomo jakim temacie;)

Kot z Cheshire
Kot z Cheshire

Post Cz cze 30, 2011 8:26 pm

Re: Woreczek na runy

A co polecacie wyszyć na woreczku? Pentagram, czy może jakiś skrypt albo imię napisane na podstawie alfabetu runicznego? Może macie jakieś inne pomysły?
"A może... świat to wieczny mord?
Marzenia swe maluje krwią? "

Żółwiciel
Żółwiciel

Post So lip 02, 2011 11:07 pm

Pomysł powinien być Twój :) bo to Twoje runy :)

Marcowy Zając
Marcowy Zając

Pochwały: 1

Post Cz lip 14, 2011 4:38 pm

Pentagram na woreczku dla mnie jest profanacją. Runy sa związae z kultura i religia Germańską, dzś rekonstruowaną przez Asatryjczyków. Może więc trochę szacunku i dla run i dla bóstw opiekujących się nimi. Co do skryptów to przypomnę dobrą radę zawarta w Sadze o Egilu:

Skalat maðr rúnar rista, nema ráða vel kunni - nie powinien run ryć ten, kto ich nie opanował

Warto zapamiętac zanim zacznie się robić skrypty i amulety runiczne. Nawet jako ozdobę na woreczku.

Woreczki same w sobie sa śliczne a jak już bardzo chcesz je ozdobic to wyhaftuj może caly Futhark wokół i będzie ok
Jeśli do wody, ognia, ziemi i wiatru dołożymy miłość, powstanie energia.
Nazwę ją kosmosem. I założę własny.

http://www.ezodar.blogspot.com/
http://www.ezodar.pl

Mecenas Sztuki
Mecenas Sztuki

Post Pt lip 15, 2011 12:25 pm

Szept to jest Twoje zdanie, nie musisz pouczać takim tonem. Z run można z powodzeniem korzystać w połączeniu z innymi systemami. Pentagram na woreczku może być, jeśli ktoś chce i zna jego właściwości. Twoje podejście jest ograniczające ja widzę wychodzenie poza pewne schematy.
Każdy jest, kowalem własnego losu

Kot z Cheshire
Kot z Cheshire

Post Pt lip 15, 2011 2:38 pm

Szept napisał(a):Skalat maðr rúnar rista, nema ráða vel kunni - nie powinien run ryć ten, kto ich nie opanował

Łee, to wszystko robię źle :<. Chyba, że źle zrozumiałam, co jest bardzo prawdopodobne. Czytałam, że w trakcie poznawania run dobrze jest iść drogą artystyczną - malować je i tworzyć różne dzieła związane z nimi. Już mam na koncie parę takich rzeczy.

Jeszcze mam pytanie co do tzw. pentagramów runicznych. To również są profanacje? Bo ilekroć szukam informacji o runach ciągle mi się to hasło przewija i nie ma dnia, żebym się na takowy nie natknęła.

Może profanacją byłoby wyszycie na woreczku Pentagramu Baphometha, ale pentakl chyba nie powinien obrazić bóstw opiekujących się runami ;). Ale to tylko moje zdanie.
"A może... świat to wieczny mord?
Marzenia swe maluje krwią? "

Marcowy Zając
Marcowy Zając

Post Pt lip 15, 2011 3:59 pm

@noezb, napisałam że to moje zdanie. Poza tym wiesz, łączenie run z innymi systemami to jedno, a konsekwencje tego to coś innego. W runach "siedziałam" ponad 15 lat i też eksperymentowałam. I dziś wiem, że pewnych rzeczy nie należy robić.
Ale kazdy może robić co mu się podoba. ja wyraziłam swoje zdanie i dałam runiczną przestrogę pochodzącą jeszcze od tych, dla których runy były czymś codziennym i naturalnym. Co, kto zrobi z tą wiedzą to jego sprawa. Poza schemtay wychodzę, ale już pewnych granic nie przekraczam. Bo i po co?
Same runy w tradycyjnym ujęciu bez ezo otoczki są świetnym narzędziem więc wystarczy mi takie.

@ Akana, co do runicznych pentakli i innych rzeczy, warto czasem odsiać to co jest wynikiem mieszania ezoteryków, a co wywodzi się i łączy z tradycją. Widzialam na twoim blogu, że kupilaś książkę pani Chrzanowskiej. O ile interesuje Cię moje zdanie, to ksiązka nadaje się jedynie do wychodka, jak zabraknie papieru. Pani Chrzanowska przede wszystkim jest tarocistka nie runistką, a swoje runiczne interpretacje i układy pożycza sobie z tarota.

Poczytaj sobie stronę Tomasza Misterki, autora ksiązki "Ścieżki i bezdroża runiczne" (www.runy.net.pl) masz tam podstawy wiedzy o runach czerpane z tradycji jaka do nas dotrwała.
A w zasadzie w inskrypcjach starogermańskich nie spotkalm się z pentaklami i pentagramami, choć sporo jest magicznych znaków tamtejszych ludów i kultur.

Osobiście nie lubię mieszania systemów z różnych kultur i robienia z tego jeszcze niezlego miszmaszu i twórczości własnej.

Żółwiciel
Żółwiciel

Post N lip 17, 2011 11:57 pm

Szept:
Nie rozumiem czemu pentagram to wg. Ciebie profanacja. To jest symbol który tak naprawde nie nalezy do żadnego systemu i w dodatku nie wiadomo do końca czym tak własciwie jest.
Nawet w Tarocie (Waite`a) został poprostu zaadoptowany jako zywioł Ziemii, a jest o wiele starszym symbolem, nawet niż same Runy, które to też sa starsze od Tarota - jako system.
Pentagram to wg. mnie taka jakby mała filozofia postrzegania świata. Więc jeśli ktoś postrzegajac świat poprzez pięcio-zmysłowo-żywiołowe aspekty, także kozysta z Run i scala to wszystko w coś co może ogarnąć to jak najbardziej nie jest to profanacja... To tylko jakby propozycja patrzenia na świat. Kazdemu potrzebna jest inna rozkminka bo kazdy jest inny.
Z drugiej strony pentagram, jako aspekt podzielenia ducha na 5 zmysłów i faktu że mamy to na planie ziemskim (jak osobiscie mniemam), tymbardizej sie nadaje do zrozumienia dywinacji runicznej, gdyz kozystamy z Run w świecie 5 żywiołów i zmysłów.
Reasumując, mieszanie symboli, to tylko meiszanie symboli, gdyż wkońcu to tylko symbole. Najwazniejsze, to wiedzieć że coś z czyms mieszając ma sens i logikę.

Marcowy Zając
Marcowy Zając

Post N lip 17, 2011 11:59 pm

To wedlug Ciebie, ja inaczej do tego podchodze i tyle.

Żółwiciel
Żółwiciel

Post Pn lip 18, 2011 12:15 am

hmmm. To może dopełnię wypowiedź o pewną rzecz dla lepszego zrozumienia:
Niewłasciwe mieszanie symboli odrazu mnie razi gdy na przykład osoboście coś wykonuję i odrazu czuję że należy zaniechać i nie dac temu istnieć...szybko zaprzestaję, bądź zamazuję, niszczę cos gdzie widze zgrzyt, ot tak poprostu wizualnie.

Marcowy Zając
Marcowy Zając

Post Pn lip 18, 2011 7:34 am

To mnie tak razi pentagram z runami.
Kiedyś "bawiłam" sie w tzw ezoruny z ich nadinterpretacją, jaką mozemy znaleźc w większości ksiązek o runach, od Pani Piaseckiej i Pana Warnecka zacząwszy a na Kolesowie skończywszy. I o ile Piasecką i Warnecka bardzo cenie i szanuję to o tyle już inne okazały się stratą czasu i pieniędzy.
Potem odrzucilam wszystko i zaczęłam poznawac runy w najbardziej tradycyjny sposob jaki się da, czyli poprzez pieśni Odyna, Sagi i Eddę, Havamalę. To podstawa wiedzy runicznej, jaka zachowała się do naszych czasow. To wiedza o nich, pozostawiona przez tych, którzy z runami obcowali na co dzień. I co dziwne, nie znajduję tam 3/4 tego, co nauczylam się o runach ze wspomnianych książek czy wielu stron internetowych. Za to przekonalam się, że bez znajomości mitów germańskich, kultury, wierzeń i postrzegania ówczesnego świata, nie bardzo da się zinterpretować właściwie Pieśni Odyna o runach, czyli jedyne zachowane do naszych czasów teksty o znaczeniu run (plus to co zawiierają Sagi, Havamala i Edda).
Dla mnie, więc juz choćby z szacunku do run i kultury z jakiej się wywodzą, nie podoba mi się łączenie takich akurat symboli. To oczywiście indywidualna sprawa kazdego, ale z tak wielu pięknych wzorow i symboli kultury germańskiej można sobie naprawdę wybrać coś ciekawego na ozdobę.
Można nawet wykonac woreczek z wlasnym "nadrukiem" techniką decoupage i uzyskać nawet śliczny obraazek na woreczku.

Poza tym runy można nosić na różne sposoby. Znam kogoś kto ma je wyryte na klach i nosi jako naszyjnik. Zawsze pod ręka jakby co :)

Kot z Cheshire
Kot z Cheshire

Post Pn lip 18, 2011 11:48 am

ugafike,
może dlatego,że pentagram a runy są różnymi systemami z innych zakątków etc ?

Żółwiciel
Żółwiciel

Post Wt lip 19, 2011 12:31 pm

Dziewanna.
Coś mi się wydaję że lekko wchodzimy w strefę off-topu.
Więc by Moderator nas nie upomniał, napiszę że "co od woreczka na Runy" ;) to każdy może sobie umieścić sygnature jaka z nim samym współgra i uważa ja za słuszną (najwyżej jak zacznie odczuwać tego negatywne skutki, to przestanie się tym symbolem posługiwać). Co do pentagramu jako inny system.. hmm.. Masz na mysli system jako jeden symbol? czy jako jeden spośród pewnej ilosci znaków nam nie do końca znanych? .
Uważam że symbolika jest o tyle fajna, że wykracza poza ramy piśmiennego i werbalnego wyrazu. Więc zamiast studiować książkowo, czym właściwie jest pentagram, spróbujmy poeksperymentować, osobiście doświadczyć jego działania i znaczenia, a umieszczenie go na woreczku napewno będzie miało wpływ na jakiś aspekt każdej dywinacji Runami właśnie z tego woreczka, z takim własnie umieszczonym przez nas symbolem.

Marcowy Zając
Marcowy Zając

Post Wt lip 19, 2011 8:55 pm

Ja np nie za dobrze reaguje na pentagram i wcale nie ma on dla mnie takiej neutralnej energii. W kazdym razie nie odczuwam go jakoś bardzo super hiper pozytywnie. Negatywnie co prawda tez nie, ale jednak jakoś "gryzie" mi się z runami. A w pewnym okresie bardzo dużo eksperymentowalam z energiami run i innymi w połączeniu

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post Wt lip 19, 2011 10:08 pm

Ja na swoim przyszłym woreczku do nowego futharku zamierzam wyszyć krzyż celtycki który wbrew nazwie jest symbolem Odyna ;>
Stare Bóstwa podobno śpią...
Następna strona

Powrót do PRAKTYKA