Dlaczego talizman nie działa

Medytacje z runami. Wasze pomysły, ciekawe techniki, doświadczenia. Praktyczne wskazówki.

Moderator: Kapelusznik

Post So sie 09, 2008 1:19 pm

Dlaczego talizman nie działa

... albo czemu działa wywołując choroby.

Naszło mnie an ten temat przed chwilą, choć wiem, że większość osób nie zadaje sobie tego pytania nawet.
Jednak zapewne są osoby które to pytanie zadają i zamiast przemyśleć sprawę szukają winnych lub stwierdzają "a tandeta, runy nie działają". Zaczynają główkować i filozofować.

Jak już gdzieś wspomniano runy działają w odpowiedni dla siebie sposób i nie ważne jak zostaną naładowane (nie da się moim zdaniem zmienić działania runy narzucając na nią inny schemat działania). Czasem jednak posiadacz owego talizmanu nie zdaje sobie sprawy z tego jak on działa i oczekuje z spełnienia swoich marzeń, projekcji własnego umysłu, ego które są w konflikcie z rzeczywistością. W takich sytuacjach człowiek sam blokuje działanie runy stojąc z nią w konflikcie, co może prowadzić do złego samopoczucia, bólów głowy itd. Lub po prostu nie dostrzega jej działania. Bynajmniej jednak nie znaczy to że runa nie działa lub działa nam szkodząc. Jeśli na siłę staramy sie czegoś nie dostrzegać, przyjąć lekcji to nie dziwne, że pojawia się konflikt i ból.

Dżabersmok
Dżabersmok

Post So sie 09, 2008 2:38 pm

Ano tak, znam takie przypadki, gdy człowiek dostał ode mnie talizman runiczny i potem miał dziwne sensacje w postaci bólu głowy np, albo działy się dziwne rzeczy. Generalnie jednak tworząc dla kogoś talizman skupiam się raczej na tym, co jest mu potrzebne, a nie jego pragnieniach. Stąd faktycznie talizman czasem działa inaczej, niż się człowiek spodziewał.
..............................Obrazek..............................
„Wszystkie rzeczy pojawiają się w określonej kolejności czy też, inaczej mówiąc, płyną strumieniem. Zdając sobie z tego sprawę, wiemy, w jaki sposób przerwać procesy negatywne, a inicjować i wspierać pozytywne.” Tenzin Wangyal Rinpocze

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post So sie 09, 2008 2:39 pm

...chociaż też mogą być różne powody.
Dajmy na to, robiąc bindruny można nieumyślnie zamieścić w tym jakiś znak lub symbol, którego nie chcemy. Na jarmarkach i bazarach jest pełno syfu typu różowych run przyozdobionych motywami wyjętymi z niewiadomo skąd. Generalnie to niewiedza sprawia, że ludzie potem mają kijowe wbity. Różowe runy to dla mnie niejako zniewaga samych run. Trzeba pomyśleć, co się bierze i do czego się to używa, ot, moja opinia. Jasne, czasem można trafić na coś dobrego(urok bazarów i targów, ba), jednak chyba więcej się trafi na syf - to tak już nieco odchodząc od tematu amuletów runicznych.

Nocny_Wyjec napisał(a):Czasem jednak posiadacz owego talizmanu nie zdaje sobie sprawy z tego jak on działa i oczekuje z spełnienia swoich marzeń, projekcji własnego umysłu, ego które są w konflikcie z rzeczywistością.

Był jakiś człowiek na tym forum(to chyba człowiek był), nie pamiętam imienia, który sprowadzał magyię do celów przyziemnych. Podobną sytuację mamy z amuletami.
I have whirled with the earth at the dawning,
When the sky was a vaporous flame;
I have seen the dark universe yawning
Where the black planets roll without aim,
Where they roll in their horror unheeded, without knowledge or lustre or name.

H.P. Lovecraft, Nemesis

Post N sie 10, 2008 3:52 pm

Pomyślałem, że też warto zaznaczyć, że działanie talizmanów to nie tylko kwestia wiary lub/i nie wiary. Możemy nie wierzyć, ze coś działa, jednak nie zmienia to faktu, że to wciąż na nas oddziaływuje. Cały świat ciągle na nas oddziaływuje i nie musimy być tego świadomi. Warto więc przemyśleć co nosimy przy sobie jako talizmany, jak wspomniał saliva może się bowiem okazać, że nosimy coś co sprowadza "pecha". Tu też i ja atakuje cały ten new ageowy przemysł z różowymi runami i innymi talizmanami. Ludzie to kupują i nawet nie wiedzą co to jest.

Dżabersmok
Dżabersmok

Post N sie 10, 2008 4:20 pm

Nocny_Wyjec napisał(a):Warto więc przemyśleć co nosimy przy sobie jako talizmany, jak wspomniał saliva może się bowiem okazać, że nosimy coś co sprowadza "pecha".

Nie zawsze musimy być świadomi w pełni znaczenia talizmanu. Np gdy dostajesz mantrę od swojego mistrza, albo talizman. Albo nawet od osoby, której ufasz i wiesz, że zna się na tym co robi. Czasem możemy dostać talizman od np duchów, z którymi pracujemy a które są bardziej świadome naszej sytuacji w jakiejś części naszej egzystencji.
„Wszystkie rzeczy pojawiają się w określonej kolejności czy też, inaczej mówiąc, płyną strumieniem. Zdając sobie z tego sprawę, wiemy, w jaki sposób przerwać procesy negatywne, a inicjować i wspierać pozytywne.” Tenzin Wangyal Rinpocze

Post N sie 10, 2008 4:41 pm

Niemniej mysle ze to dobry temat, Wyjec. Zwraca uwage na to ze magia nie ejst przewidywalna, nie zawsze dobrze sluzy ego i jego pragnieniom i z pewnoscia nie jest wygodnym i latwym sposbem na spenianie zyczen. Czasami dziala zupelnie odmiennie niz by chcialo ego - w ten spsob ktory ejst bardziej potrzebny. I bardzo czesto to co ejst naprawde potrzebne, bywa tez bolesne. ;)
Dlatego lepiej zauwazac, co samo do nas przychodzi, niz gonic za pragnieniami. ;)

Dżabersmok
Dżabersmok

Post N sie 10, 2008 8:15 pm

Dlatego lepiej zauwazac, co samo do nas przychodzi, niz gonic za pragnieniami.

Slusznie. O wiele bardziej cenię sobie ludzi, którzy proszą mnie o talizman, który ma pomóc pokonać pewne bloki, albo ruszyć życie z martwego punktu, niż powiedzmy kogoś, kto w runach widzi sposób na spełnienie swoich pragnień (w dodatku niskich, choć często ubranych w górnolotne słowa typu "miłość"). W takich przypadkach nie dziwi mnie, że magia nie działa.

Żółwiciel
Żółwiciel

Post So sie 16, 2008 12:39 pm

raz wykorzystałem sigil do sprawy całkowicie przyziemnej: powodzenie na maturze.
jeszcze nic o runach nie wiedziałem (amulet dostałem). miał pomóc w koncentracji i nauce. sigil uruz + anzus (teraz tak mi sie wydaje). nienależałem do osób uczących sie ;) (jeśli sie uczyłem to czegoś w szkole niepotrzebnego) ledwo zostałem dopuszczony do matury.
amulet zacząłem nosic na pare dni przed. na egzaminach miałem wene i pisałem nawet rzeczy, które wydawały mi sie nieprawidłowe, zaufałem intuicji. prace z polskiego napisałem z lektury, której nie czytałem. egzamin ustny z angielskiego (tam losuje sie tematy rozmów) trafił mi sie niesamowicie łatwy i znakomicie sobie poradziłem, egzamin ustny z polskiego - przygotowałem sie dwa dni przed, powiedziałem prawie wszystko bez problemów, pełna jasność umysłu (a zawsze unikałem "przemówień", jak już sie zdarzyło - nawet jak umiałem to nie wiedziałem co mówić)
wyniki matury przerosły moje oczekiwania.

było to moje jedyne użycie amuletu, odczułem jego działanie dość spektakularnie :)
aktualnie nie mam żadnych takich potrzeb, poszukuje amuletu, który doda odwagi, aby robić nowe rzeczy, pozwoli mi odkryć czego tak naprawde chcę, a także pozwoli mi otworzyć sie na nowe znajomości. mam nadzieje że mi podpowiecie :)

Post So sie 16, 2008 1:33 pm

kamil, skoro wiesz czego chcesz to zacnzij to robic po prostu - zaufaj wlansie intuicji i realizuj to pragnienie. Nie dawaj sie zjesc obawom, otworz sie i idz za tym co czujesz w sobie. ;)
Sila jest w nas, a nie poza nami.

Dżabersmok
Dżabersmok

Post So sie 16, 2008 6:29 pm

Talizmany runiczne są jak transformator. Pomagają ukierunkować energię właściciela, ale tę energię właściciel już ma, tylko z róznorakich powodów nie potrafi jej wykorzystać. Zwykle powodem jest jakaś blokada albo niezrozumienie siebie (bo chce się coś innego niż jest potrzebne np).

Więc np tobie proponowałbym Tiwaz, Naudiz, te dwie runy połączone w jedno potrafią zmusić kogoś do tego, by w końcu zaczął kroczyć własną scieżką.
Obrazek

Żółwiciel
Żółwiciel

Post So sie 16, 2008 7:18 pm

wielkie dzięki :)
tym razem sam zrobie, drewniany, i najpewniej wypale.

Pan Gąsienica
Pan Gąsienica

Post Śr gru 23, 2009 9:27 pm

Hmmm... A propos talizmanów (jeśli robię offtopa, a coś mi mówi że chyba jednak robię, to przepraszam), czy talizmany się święci tak jak runy(krew, oczyszczanie, ładowanie energią)? I czy to jest jakoś zależne czy talizman jest dla nas lub dla kogoś?
Żeby o czymś wiedzieć wystarczy teoria, suche fakty, informacje.
Żeby zdać sobie z czegoś sprawę i zrozumieć, potrzebne jest doświadczenie, praktyka.

Dżabersmok
Dżabersmok

Post Śr gru 23, 2009 10:47 pm

BlacKBlooDeDRoSe napisał(a):czy talizmany się święci tak jak runy(krew, oczyszczanie, ładowanie energią)?

Można, nie trzeba. Mam amulety, których nie święciłem jakoś na początku, ale co jakiś czas zdarza się uświęcanie tychże.

BlacKBlooDeDRoSe napisał(a):I czy to jest jakoś zależne czy talizman jest dla nas lub dla kogoś?

Jest. Święcisz swoją energią, lub poprzez swoją. Twoja intencja wzmacnia lub osłabia talizman. Jeśli chcesz dać komuś przedmiot poświęcony przez ciebie, niech nie płynie to z intencji zmieniania czyjegoś życia wbrew tego kogoś.

Marcowy Zając
Marcowy Zając

Post Pn sie 09, 2010 11:14 pm

Re: Dlaczego talizman nie działa

Kiedyś chciałem zrobić swój talizman i amulet używając run ale odpuściłem.Za mało wiem o łączeniu run,nie ufam sobie.Potrzebuję czegoś na apatię,depresję i nerwicę.Czegoś co by zwiększyło kreatywność,zapał i samoświadomość.
Zgłaszam swoją kandydaturę do usunięcia profilu :)

Mecenas Sztuki
Mecenas Sztuki

Post Pn maja 30, 2011 9:43 pm

Re: Dlaczego talizman nie działa

Minister Bytu napisał(a):Kiedyś chciałem zrobić swój talizman i amulet używając run ale odpuściłem.Za mało wiem o łączeniu run,nie ufam sobie.Potrzebuję czegoś na apatię,depresję i nerwicę.Czegoś co by zwiększyło kreatywność,zapał i samoświadomość.

Polecam medytacje dodatkowo jakiś sport i co najważniejsze wnikliwa INTROSPEKCJA. Zrobisz to i staniesz się innym człowiekiem ;)
Każdy jest, kowalem własnego losu

Powrót do PRAKTYKA