Pentagram Runiczny

Dział o szeroko pojętym rozumieniu znaków runicznych i ich znaczenia; tematyka od pisma runicznego do jego symboliki i jej indywidualnego odbioru.

Moderator: Kapelusznik

Żółwiciel
Żółwiciel

Post Pn gru 14, 2009 3:33 pm

Pentagram Runiczny

Pewnego razu w niedzielny słonczeny poranek poczułem potrzebe sprawienia sobie pentagramu na szyję i bez zastanowienia udałem się na tzw odpust pod pewnym sławnym klasztorem gdzie mają swoją straż a kapłani chodzą na biało;). W gąszczu budek, bazarków z dewocjonaliami i innymi pierdółkami znalazłem tylko jeden jedyny srebrny pentagram, który kupiłem bez zastanowienia. Wogole to jak nigdy dosłownie nigdy się nie targowałem i tak z niewiadomych powodów zacząłem wkręcać gostkowi żeby coś opuścił z ceny (i nie to, ze zaoszczędze czy coś, od zolki w tą czy w tą napewno nie zbiednieje) chyba dlatego żebym poczuł że sobie go w jakiś sposób wywalczyłem a utargowałem symboliczną złotówke.
Był to pentagram runiczny, który to właściwie zaprowadził mnie tutaj, gdyż zainteresowałem się runami, a wówczas nie miałem pojęcia o znaczeniu "tych literek" wokół pentagramu oczywiście tzw białego.
Gdy uczyłem się run, ich kolejności wymowy itp z ciekawości poszukałem na www innych zdjęć runicznych pentagramów co by porównać żetelność wykonania mojego w stosunku do innych, oraz czy wykonawca nie wytłoczył mi tam sobie ot tak jakichś pierdół. Okazało się że nigdzie nie znalazłem takiego jak mój, gdyż kolejność run na moim pentagramie idzie wstecznie, czyli przeciwnie do wskazówek zegara (w sumie pojęcie wsteczne jest względne, bo może to inne są wsteczne a moj jest ok) a w dodatku Fehu jest na godzinie pierwszej. Pomyślałem sobie że może to coś w rodzaju nawiązania do wstecznie idących zodiakalnych er.
Nasuwa mi się też pytanie (bo teraz juz jestem w miare uswiadomiony), czy ten pentagram powinienem sobie poswiecic tak po swojemu jak np futhark który obecnie wykonuję, bo moze na wystawie że tak powiem "naemanował" sie roznymi "świętościami"?

Pan Gąsienica
Pan Gąsienica

Post Pn gru 14, 2009 8:30 pm

Według mnie każdy przedmiot magiczny trzeba oczyścić i naenergetyzować. I nie chodzi tu o przesiąknięcie różnymi świętościami - po prostu kiedy napełnisz go swoją energią, będzie do Ciebie lepiej dostrojony.

Swoją drogą artysta tworzący ten pentagram mógł nie znać się na runach, po prostu ozdobił nimi swe dzieło, bo miał taką wizję.
Runy mają moc same w sobie, nie trzeba ich tworzyć z intencją hak talizmany/amulety, ale połączenie run użyte przez twórce tego pentagramu może wywoływać pewne nie spodziewane efekty jeśli się na tym nie znał.

Żółwiciel
Żółwiciel

Post So sty 09, 2010 11:37 pm

Dla zainteresowanych, poniekąd znalazłem odpowiedź... http://hagal.pl/akademia-nauki/wydarzen ... olo-zycia/

Powrót do ZNACZENIE