Żółwiciel
Pentagram Runiczny
Był to pentagram runiczny, który to właściwie zaprowadził mnie tutaj, gdyż zainteresowałem się runami, a wówczas nie miałem pojęcia o znaczeniu "tych literek" wokół pentagramu oczywiście tzw białego.
Gdy uczyłem się run, ich kolejności wymowy itp z ciekawości poszukałem na www innych zdjęć runicznych pentagramów co by porównać żetelność wykonania mojego w stosunku do innych, oraz czy wykonawca nie wytłoczył mi tam sobie ot tak jakichś pierdół. Okazało się że nigdzie nie znalazłem takiego jak mój, gdyż kolejność run na moim pentagramie idzie wstecznie, czyli przeciwnie do wskazówek zegara (w sumie pojęcie wsteczne jest względne, bo może to inne są wsteczne a moj jest ok) a w dodatku Fehu jest na godzinie pierwszej. Pomyślałem sobie że może to coś w rodzaju nawiązania do wstecznie idących zodiakalnych er.
Nasuwa mi się też pytanie (bo teraz juz jestem w miare uswiadomiony), czy ten pentagram powinienem sobie poswiecic tak po swojemu jak np futhark który obecnie wykonuję, bo moze na wystawie że tak powiem "naemanował" sie roznymi "świętościami"?