Jak zrobić rune

Medytacje z runami. Wasze pomysły, ciekawe techniki, doświadczenia. Praktyczne wskazówki.

Moderator: Kapelusznik

Żółwiciel
Żółwiciel

Post Pt cze 13, 2008 10:03 pm

Jak zrobić rune

Mugłbym prośić o pomoc w tym jak zrobić rune. Znaleśc odpowiedni kawałek drewa wyżeżbić rune znak i co dalej? :?

Dżabersmok
Dżabersmok

Post So cze 14, 2008 3:06 am

Jedną runę czy cały futhark?
..............................Obrazek..............................
„Wszystkie rzeczy pojawiają się w określonej kolejności czy też, inaczej mówiąc, płyną strumieniem. Zdając sobie z tego sprawę, wiemy, w jaki sposób przerwać procesy negatywne, a inicjować i wspierać pozytywne.” Tenzin Wangyal Rinpocze

Żółwiciel
Żółwiciel

Post So cze 14, 2008 3:27 pm

Puki co jedną rune
Cierpienie jest surowym, ale uczonym mistrzem dla tego, kto umie przyjąć od niego niezawodne lekcję. Michel Quoist

Post So cze 14, 2008 3:56 pm

Re: Jak zrobić rune

Delvision napisał(a):Mógłbym prosić o pomoc w tym jak zrobić runę. Znaleźć odpowiedni kawałek drewna wyrzeźbić runę znak i co dalej? :?

Nic. To wszystko. Możesz sobie ją poświęcić, pomalować, powiesić na ścianie, na rzemyku czy jak ci wygodnie.

Dżabersmok
Dżabersmok

Post So cze 14, 2008 4:12 pm

Delvision napisał(a):Znaleśc odpowiedni kawałek drewa wyżeżbić rune znak i co dalej?

Jeśli materiał, z którego zrobiłeś talizman lub amulet dotykał ktoś wcześniej to musisz go oczyścić. Jeśli nie, to wystarczy, że ją poświęcisz lub naładujesz własną energią.
„Wszystkie rzeczy pojawiają się w określonej kolejności czy też, inaczej mówiąc, płyną strumieniem. Zdając sobie z tego sprawę, wiemy, w jaki sposób przerwać procesy negatywne, a inicjować i wspierać pozytywne.” Tenzin Wangyal Rinpocze

TBA

Post Cz maja 21, 2009 9:18 pm

No to ja też się popytam. Czy to zrobienia runy lub futharku można użyć drewna obrobionego, tj. bukowego klocka? Jeśli tak, to jak najlepiej go oczyścić?

Dżabersmok
Dżabersmok

Post Cz maja 21, 2009 10:08 pm

TBA napisał(a):Czy to zrobienia runy lub futharku można użyć drewna obrobionego, tj. bukowego klocka?

Odradzam. Zdarzyło mi się zrobić futharki z tzw. kija od miotły. Problem z tego typu "materiałem" jest taki, że przeszedł przez iks rąk ludzi którzy obrabiając go myśleli o przysłowiowej d...ie Maryni. Nie mówiąc już o samym braku kontaktu z żywym drzewem, co jest ważne też z zasady równowagi między dawaniem a braniem. ;) Myślę, że nie będziesz miał problemu ze znalezieniem buka i poproszeniem o gałązkę.

Pan Gąsienica
Pan Gąsienica

Post Cz gru 31, 2009 10:19 pm

ja w tym miejscu chciałem zadać być może naiwne pytanie, ale skąd wiecie, że buk, dąb czy inna leszczyna odpowiedziała Wam twierdząco, lub w ogóle, a nie że to wasze własne myśli? Jak rozpoznać, że uzyskałem odpowiedź? Nieważne jaką...

Druga sprawa, czy drzewo może rosnąć w parku, lub przy ulicy np.?
odwaga, wytrwałość, uśmiech
Natężenie świadomości

Dżabersmok
Dżabersmok

Post Pt sty 01, 2010 4:57 am

RainMonk napisał(a):ja w tym miejscu chciałem zadać być może naiwne pytanie, ale skąd wiecie, że buk, dąb czy inna leszczyna odpowiedziała Wam twierdząco, lub w ogóle, a nie że to wasze własne myśli? Jak rozpoznać, że uzyskałem odpowiedź? Nieważne jaką...

Znaki, myśli. Obserwuj i słuchaj. Zanim zaczniesz gadać z drzewem, wycisz się. To jest jak medytacja ciszy. Im mniej myśli w twojej głowie, tym lepiej słuchasz. Słuchaj szumu liści, wiatru, ruchu gałęzi. Jeśli nie rozmawiałeś nigdy z drzewami, zanim zaczniesz ciąć gałęzie, daj sobie jakiś czas na oswojenie się z językiem roślin. Najlepiej rozumie się język roślin pod wpływem roślin. ;)

RainMonk napisał(a):Druga sprawa, czy drzewo może rosnąć w parku, lub przy ulicy np.?

Może rosnąć. :D
Ok, wiem o co pytasz. Tych drzew raczej nie ruszam. Rozmawiam z nimi, ale nie po to by coś im zabierać. Są jak zwierzęta w zoo. Obcina się je, zmusza do rośnięcia po "odpowiedniej" stronie (np. by gałęzie nie porysowały ładnych blach samochodów). Zwłaszcza drzewa przy drogach są jak kaleki.
Jeśli z parku, najlepiej takiego, który jest dość duży. Przyjrzyj się, czy drzewo wybrane przez ciebie ma oznaki poważnej choroby - suche gałęzie, naloty na korze, poważne skaleczenia, itp.

Pan Gąsienica
Pan Gąsienica

Post Pt sty 01, 2010 1:58 pm

RainMonk napisał(a):Druga sprawa, czy drzewo może rosnąć w parku, lub przy ulicy np.?

Dream napisał(a):Może rosnąć.

heh... ach ta precyzja słowa, dobrze że współrozmówca wykorzystuje zaawansowane algorytmy wspomagające odtworzenie pierwotnej informacji... ;D
Oczywiście miało być: "Czy mogą to być drzewa rosnące w parku, lub przy ulicy..." - co zostało wyjaśnione. Podobnie odbieram stan drzew w miastach.

Czy jakiś konkretny gatunek drzewa jest "lepszy" od innego do wykorzystania w celu stworzenia amuletu?
odwaga, wytrwałość, uśmiech
Natężenie świadomości

Dżabersmok
Dżabersmok

Post Pt sty 01, 2010 8:21 pm

Czy jakiś konkretny gatunek drzewa jest "lepszy" od innego do wykorzystania w celu stworzenia amuletu?

To zależy od tego, czemu ma służyć talizman i amulet.
Np. do spraw związanych z macierzyństwem najlepiej użyć brzozy, do obrony - dąb, do nekromancji - tuja albo cis (lub drzewo rosnące na cmentarzu), do praktyki - jesion, itd. Można też ogólnie - leszczynę albo olchę. Ja lubię olchę. Niektórzy mają szczególny kontakt z jakimś konkretnym gatunkiem drewna. Podają tabele przyporządkowań według daty urodzin, runy, ale nie ufamy tym tabelom, bo b. często powtarza się w nich czyjeś błędy. Zwłaszcza, że nie wiadomo kto był autorem przyporządkowania. Najlepiej kierować się intuicją, tak jak w kontaktach z ludźmi. Wiemy kogo lubimy a kogo nie. Tak samo jest z drzewami.

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post Pt lis 12, 2010 1:44 am

Re:

RainMonk napisał(a):ja w tym miejscu chciałem zadać być może naiwne pytanie, ale skąd wiecie, że buk, dąb czy inna leszczyna odpowiedziała Wam twierdząco, lub w ogóle, a nie że to wasze własne myśli? Jak rozpoznać, że uzyskałem odpowiedź? Nieważne jaką...

Ja pytania typu tak/nie zadaje przy pomocy wachadełka
Stare Bóstwa podobno śpią...

Marcowy Zając
Marcowy Zając

Post Pn lis 15, 2010 7:39 pm

Księżyca przybywa,niebawem środa :D wybrałem się dziś o zmroku do lasu po patyczek brzozowy do run wykonania potrzebny.Skaleczyłem się w palucha,dobrze się składa myślę sobie,odrazu ochrzciłem gałązkę w miejscu gdzie była obcięta.Tzn chodzi mi o miejsce na gałązce,nie na miejscu w lesie byle jak,nie.Upaprałem to miejsce gdzie gałąź była wilgotna :tongue:=+;P :D żeby mogła wessać moją krew ;) Jakież było moje ..wkurczenie gdy po powrocie dowiedziałem się że drewno nie może dotknąć ziemi po obcięciu :/ Chyba ze to kolejny mit?Tak czy owak,materiał mam ale brak mi pewności co dalej zrobić,czy męczyć się z nim na darmo?Może powinienem iść po nowe drewno? :patyk:
Czy nie ma takiej potrzeby?Czy jest?..Czy może nie koniecznie?...a możne jednak?Nie?...a co jak tak? :D
Zgłaszam swoją kandydaturę do usunięcia profilu :)

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post Śr gru 01, 2010 12:09 am

Re:

Dream napisał(a):
Delvision napisał(a):Znaleśc odpowiedni kawałek drewa wyżeżbić rune znak i co dalej?

Jeśli materiał, z którego zrobiłeś talizman lub amulet dotykał ktoś wcześniej to musisz go oczyścić.

W jaki sposób oczyścic?

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post Śr gru 01, 2010 6:00 pm

A i jeszcze jedno pytanko. Robiąc runy są jakieś przeciwskazania bym namalował/wyrył rune z obu stron tabliczki/kamienia?

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post Cz gru 02, 2010 6:04 pm

Kenneth napisał(a):Robiąc runy są jakieś przeciwskazania bym namalował/wyrył rune z obu stron tabliczki/kamienia?

wydaje mi sie ze nie ma.
tyle że kiedy rzucasz runy to spadają one stroną pustą lub strona z runą. niektórzy interpretują w ten sposób że jezeli spadna pusta stroną do gory to nie biorą ich pod uwage lub uważają ze maja one mniejsze znaczenie.
druga sprawa to odwracanie run ktore spadna pusta strona. to w która strone odwrocisz ma kolosalne znaczenie dla ukladu.

dlatego ja zrobilam sobie wlaśnie runy dwustronne, żeby nie było problemu z odwracaniem. kazda strona jest pomalowana innym kolorem dla odróżnienia. zrobilam sobie wersje czerwono-niebieską i w mojej interpretacji tez biore pod uwage kolory. generalnie nie polecam udziwnien osobom poczatkujacym. sama z tym przegiełam i teraz jest mi trudniej interpretowac. ale i tak nie żałuje :)

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post Cz gru 02, 2010 7:30 pm

Ale moze to też chyba pomóc w interpretacji. No bo jak np runa może miec dwa znaczenia, "dobre" i "złe" albo ciemną i jasną strone jak kto woli.. no i wtedy może mozna by lepiej sprecyzowac? nie wiem.. ja jak pomyślałem żeby zrobic sobie furthark to po sekundzie od razu zobaczyłem go przed oczami, jak ma wyglądac, i jakoś nie moge sobie wyobrazic bym miał to zrobic inaczej. A ma wyglądac tak: http://img46.imageshack.us/i/beztytuuyon.png/

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post Cz gru 02, 2010 9:41 pm

runy same z siebie nie mają ani ciemnej ani jasnej strony. więc nie wiem czy taka interpretacja jest ok. ja pomalowalam moje na niebiesko-czerwono i bardziej rozpatruję je w kategoriach ogień-woda. aktywne/pasywne. na razie jest to experyment. jezeli wykonasz swoje w sposób w jaki ci sie jawią to jedyne na co możesz liczyć to tez jest experyment. tak to juz jest z innowacjami i przecieraniem ścieżek ;)

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post Cz gru 02, 2010 10:36 pm

A co do poprzedniego pytania.. to wiesz jak można je oczyscic? Bo materiał planuje wziąśc od znajomego rzeźbiarza

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post Cz gru 02, 2010 10:37 pm

czemu tu nie można edytowac postów jak na każdym normalnym forum..? oczyścic materiał, nie runy, żeby była jasnośc :D

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post Pt gru 03, 2010 12:15 pm

możesz oczyścić nad ogniem. chociaz najlepiej byłoby przez zakopanie w ziemi na jakis czas. ziemia bardzo dobrze wyciąga. mozesz np najpierw nad ogniem gałąź a potem zakopac gotowe runy przed święceniem. w sumie lepiej byloby gdybys przyniosl świeżą gałąź z lasu. ale skoro bierzesz ja od kogos to pewnie masz specjalny powod ku temu...

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post Pt gru 03, 2010 9:26 pm

chocby dlatego że lasy teraz zakopane są pod śniegiem, przynajmniej u mnie..

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post Pt gru 03, 2010 9:45 pm

heh, to trzeba poczekac do wiosny albo zaopatrzyc sie w celofanowy stroj szamanski :P
ja tam uwielbiam łazic po lesie w takie sniegi ale moze u nas mniejsze zaspy są

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post So gru 04, 2010 12:12 am

a ja nie. wiosnę lato jesień kocham, ale zimy nienawidze poprostu, chce ją przespac, przewegetowac, jak niedźwiedź,i żeby jak najszybciej minęła :D

Kot z Cheshire
Kot z Cheshire

Post So gru 04, 2010 12:47 pm

Delvision, myślę,że to ci się przyda :)
http://picasaweb.google.com/vredered/JakWykonacRuny#
Następna strona

Powrót do PRAKTYKA