Zerwana tradycja a rozpad cywilizacji

Tradycje szamańskie z różnych stron Świata - linie przekazów, tradycyjni szamani.

Moderator: Kapelusznik

Marcowy Zając
Marcowy Zając

Post Cz lip 24, 2008 2:37 pm

Ale mozna zbudowac na nowo... podobno juz nie raz wysokorozwiniete cywilizacje na Ziemi doswiadczaly totalnej zaglady i musialy znow zaczynac od kamienia lupanego. I cos to zmienilo? Jestesmy o poziom wyzej czy moze sie zdegradowalismy? O to mi chodzi Strzygon... nie wiem jak bylo i jak bedzie, ale brak mi tego optymizmu... nie znaczy to ze nie chcialabym zeby tak bylo, ale jakos nie chce mi sie w to wierzyc... ;)
Deep into that darkness peering, long I stood there, wondering, fearing, doubting, dreaming dreams no mortal ever dared to dream before /Edgar Allan Poe/

Post Cz lip 24, 2008 2:37 pm

Zyjemy w okresie dekadencji. Jedynie powstanei nowej cywilizacji z nowymi zasadami i spojrzeniem na swiat, jest jak dla mnie wyjsciem z impasu. W naszej wszystko juz sie rpzezylo. Przpomina to teraz stype odprawiana wewnatrz wielkeigo, martwego wieloryba. :P

Tu nie chodiz o cos clakiem nowego i Nowa Ziemie z wizji new age - tu chodzi o wyjscie z impasu. Przelamanie dekadencji i rozwiazanie problemu przeludnienia, jak dla mnie. ;)

Bdw Lilith, polowa mojej roboty to budzenei tkaich zmian. ;)

Post Cz lip 24, 2008 3:37 pm

Nie no, ja sobie mysle, ze ten skok swiadomosci jeszcze jest mozliwy - przy najmniej u czesci. Zreszta to się dzieje i ja tez nad tym pracuje.
Ale jakos niczego mi tu, w tej cywilizacji, specjalnie nie bedzie szkoda.
Lubie zmiany i nowe wyzwania :)

Marcowy Zając
Marcowy Zając

Post Cz lip 24, 2008 3:51 pm

Strzygon napisał(a):Tu nie chodiz o cos clakiem nowego i Nowa Ziemie z wizji new age - tu chodzi o wyjscie z impasu. Przelamanie dekadencji i rozwiazanie problemu przeludnienia, jak dla mnie. ;)

Ja wiem Strzygon o co Ci chodzi... naprawdę... tylko zastanawiam się czy po takim oczyszczeniu ludzkość nie wpadnie w ponowny impas... i tak w kółko. Choć może faktycznie dzięki skokowi świadomości, o którym pisze zjawa, da się tego jednak uniknąć. Ale kto to może w sumie wiedzieć ;)

Strzygon napisał(a):Bdw Lilith, polowa mojej roboty to budzenei tkaich zmian. ;)

To może to jednak byłeś Ty? :>
Deep into that darkness peering, long I stood there, wondering, fearing, doubting, dreaming dreams no mortal ever dared to dream before /Edgar Allan Poe/

Post Cz lip 24, 2008 3:56 pm

Wiesz, Lilith, ja nie wierzę, że do takiego skoku jest gotowa większość ludzkości - przecież każdy jest na innym poziomie, niektórzy dopiero zaczynają, tak, że do przytomności im bardzo daleko.
No ale to jest ok, na tym polega ta gra Rzeczywistości - czym tu się martwić? I w ogóle po co?

Marcowy Zając
Marcowy Zając

Post Cz lip 24, 2008 3:58 pm

zjawa realna napisał(a): czym tu się martwić? I w ogóle po co?

Ja się nie tyle martwię co filozofuję... Wyjec by mnie zrozumiał :P :P :P

Żółwiciel
Żółwiciel

Post Cz gru 10, 2009 10:51 am

Re: Zerwana tradycja a rozpad cywilizacji

Strzygon napisał(a):Aktualnie brakuje tychze szamanow czy kalanow, ofiary nie sa skladane jak powinny, ludzie nie sa nauczani widzy duchowej, malo kto czuwa nad rownowaga swiata - no i mamy ogolny bajzel, ignorancje i brak nadzieji na lepsza przyszlosc.
Czy to nie jest wlasnie to, przed czym rpzestrzegaly wszystkie dawne kultury? Przed tym, ze jesli czlowiek utraci kontakt z natura i z sacrum rozpoczna sie neiciekawe czasy. Co rzadzi anszym swiatem teraz?
Wojny prowadzone z powodow ekonomicznych? Chec rozrywki i moda? Sztuczne kukly typu papiez - ktore zastepuja oswieconych przywodcow duchowych? Mysle, ze doczekalismy wlasnie tego przed czym nas
sotrzegala wiekszosc cywilizacji w historii. Arogancja ludzka urosla ponad miare i nie prowadzi to do niczego dobrego. Byc moze, jesli efekty dzialan ludzi dotarlyby do nich, bylaby to dobra okazja do nauczenia sie tego dlaczego nie nalezy przekraczac tabu, odmawiac ofiar silom kosmicznym i ignorowac duchow. Niemniej wnioskuje z przeslanek, ze do ludzi malo dociera i znajdujemy sie na drodze prowadzacej do upadku tej cywilizacji. Co jak sadze ejst obecnie najlepszym wyjsciem.

Coś w tym jest Strzygonie.Ja czasami chodząc sobie po lesie obserwuje jego energie Okiem. Każdy chyba przyzna, że taki spacer podładowuje akumulatory. Nic dziwnego, bo las widziany Trzecim Okiem wygląda jak taka spora elektrownia. W powietrzu aż gęsto od drobinek energii. Zastanawiam sie jak wycinanie lasów skutkuje(poza znanym efektem odnośnie wzrostu stężenia CO2) na bilansie energetycznym planety i jak wiele siebie pozbawiamy niszcząc naturalne środowisko.
Poprzednia strona

Powrót do TRADYCJA