Kolejna technika od Warnecka - koło runiczne

Techniki dywinacyjne w systemie runicznym.

Moderator: Kapelusznik

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post Pn mar 31, 2008 9:46 am

Kolejna technika od Warnecka - koło runiczne

Zanim zacznę omawiać, na czym polega technika in esse, powiem, jaki rekwizyt należy posiadać. Mianowicie jest to koło runiczne, stanowiące podstawę do wróżenia(na nim będziemy sobie rzucać tabliczkami). Nie mam przy sobie aparatu, jak wygląda moje z symbolami alchemicznymi, więc wrzucam tutaj to, które nakreśliłem w paincie:

Obrazek

Koła mają wymiary 7,5, 17,8 i 25,4 cm.[/img]

Nie mogę tutaj podać znaczeń wszystkich run, do tego odsyłam do xiążki(którą można dostać przez eMule, nawiasem mówiąc) jednak generalnie technika polega na rozrzuceniu 9 tabliczek na koło, po czym zinterpretowaniu ich według miejsca, w którym leżą. Aby nie być gołosłownym, daję tutaj mój przykład:

„Pertho(we wszystkich IV elementach, sam środek): Dobrze nawiązywać nowe znajomości. Nie masz kompletnie pojęcia, co tak naprawdę dzieje się w tobie; musisz polegać na swoich wyliczeniach i eksperymentach, ale nie ufaj temu, co wiesz. Pojawią się nowe doświadczenia.

Othala(W,3): Jeżeli chodzi o społeczeństwo i wspólnotę, to dobry czas, by ryzykować.

Kenaz(koło Jeran, Ogień,2): Twoja praca jest twórcza.

Jeran(O, koło Kenaz, 2): Twoje starania wreszcie zaowocują.

Dagaz(p 2): Jeżeli chce zmienić swój byt materialny, to nie ma sensu. Działają tu przeciwstawne sobie moce.

Hagalaz - jednostka jest narażona na nieoczekiwane i nieprzewidywalne zdarzenia.

Eihwaz(O, p1,2): Może być tak, że zamykasz się na aktualne problemy, a także negujesz to, że inni mogą mieć swoje zdanie.

Algiz(p, 1): Należy wreszcie zdecydować za siebie.

Isaz(Z, 3): Jesteś rozczarowany”.

Et caetera. Interpretacja opiera się na indywidualnej sytuacji.
Na koniec zaznaczę, że ta technika jest bardzo dokładna, bo mówi o stanie ducha, emocjach i materialnych warunkach. Kto chce Runen-Welten Warnecka(auf Deutsch), niech śle PM, mogę dać.

Post Pn mar 31, 2008 2:31 pm

Mogles kilka slow napisac o roznych miejscach na kole i ich znaczeniu. Np kolo wewnetrzne odnosi sie do osobistej sytuacji pytajacego - zas zewnetrzne, dzielone na zywioly - do uwarunkowan otoczenia. Te ktore wypadly poza kolo,z wykle interpretuje jako energie, ktorych brakuje w danej sytuacji - co takze pozwala na jej pelniejsze zrozumienie.

Żółwiciel
Żółwiciel

Post Cz lip 31, 2008 12:26 pm

Heh, może zadam pytanie banalne, możecie się śmiać, ale do czego to koło konkretnie służy?
Co można uzyskać pracując z nim?
"Zwracam się w dół
Ku świętej, niewysłowionej,
Tajemniczej nocy"

"Hymny do nocy" - Novalis
alias Friedrich von Hardenberg

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post Cz lip 31, 2008 12:35 pm

Sophie napisał(a):Heh, może zadam pytanie banalne, możecie się śmiać, ale do czego to koło konkretnie służy?

Koło runiczne (tak jak i inne techniki zawarte w tym działe) służy do dywinacji i jak sama nazwa wskazuje pracując z nim uzyskujesz odpowiedzi :|
"Ten, który walczy z potworami powinien zadbać, by sam nie stał się potworem. Gdy długo spoglądamy w otchłań, otchłań spogląda również w nas." F.Nietzsche

Gdy uczeń jest gotowy nauczyciel sam się znajdzie

Post Cz lip 31, 2008 3:42 pm

Na nie wlasnie rzuca sie runy, wynik ejst zalezny od tego w ktorym miejscu upadly.

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post Cz lip 31, 2008 3:44 pm

Podobnie działa syjio tyle że koło jest nieco łatwiejsze w interpretacji
"Ten, który walczy z potworami powinien zadbać, by sam nie stał się potworem. Gdy długo spoglądamy w otchłań, otchłań spogląda również w nas." F.Nietzsche

Post Cz lip 31, 2008 4:09 pm

Kiedys musze sie wziasc i opracowac wlasny system, bo czuje ze mi to potrzebne w pewien spsob. Ale na razie korzystam z kola Warnecka, glownie z braku lepszej opcji i dla wygody po prostu. ;)

Mecenas Sztuki
Mecenas Sztuki

Post Cz lip 31, 2008 6:53 pm

Sophie napisał(a):Heh, może zadam pytanie banalne, możecie się śmiać, ale do czego to koło konkretnie służy?

Pomaga rowniez uzyskac bardziej szczegolowe odpowiedzi.
Każdy jest, kowalem własnego losu

Żółwiciel
Żółwiciel

Post Pt sie 01, 2008 8:32 pm

I,ehm, można je samemu stworzyć?
"Zwracam się w dół
Tajemniczej nocy"

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post Pt sie 01, 2008 9:47 pm

Sophie napisał(a):I,ehm, można je samemu stworzyć?

Tak wystarczy np narysować i rzucać na nie runy. Koło ma pomóc w interpretacji

Żółwiciel
Żółwiciel

Post So sie 02, 2008 12:48 pm

Okay, dzięki
"Zwracam się w dół
Tajemniczej nocy"

Dżabersmok
Dżabersmok

Post Śr sie 06, 2008 3:38 am

Podobnie działa syjio tyle że koło jest nieco łatwiejsze w interpretacji

Tak, zwykła podkładka jest łatwiejsza w interpretacji choćby z tego względu, że syjio jest systemem samym w sobie i nie potrzebuje run do dywinacji. Syjio to system, który opracowałem i przetestowałem głównie na potrzeby własne, ale stwierdziłem, że upowszechnię je w internecie, bo może komuś się przyda jako system dywinacyjny. Syjio na początku wydaje się skomplikowany, ale tak jest z każdym systemem. Poza tym Syjio to poniekąd mapa, więc trzeba ją poznać, by móc ją wykorzystywać.

Poza tym sama podkładka (najczęściej koło) ułatwia interpretację, jak zauważył Noezb. Można stworzyć własny schemat, albo wykorzystać gotowy, np ten, o którym pisał Saliva, albo jeden z podanych tutaj - http://www.sunnyway.com/runes/layouts.html
..............................Obrazek..............................
„Wszystkie rzeczy pojawiają się w określonej kolejności czy też, inaczej mówiąc, płyną strumieniem. Zdając sobie z tego sprawę, wiemy, w jaki sposób przerwać procesy negatywne, a inicjować i wspierać pozytywne.” Tenzin Wangyal Rinpocze

Marcowy Zając
Marcowy Zając

Pochwały: 1

Post N gru 06, 2009 9:46 pm

Na takie koło rzuca się wszystkie runy? Czy jak? Przepraszam, ze pytam, ale dopiero się uczę run.
Jeśli do wody, ognia, ziemi i wiatru dołożymy miłość, powstanie energia.
Nazwę ją kosmosem. I założę własny.

http://www.ezodar.blogspot.com/
http://www.ezodar.pl

Pan Gąsienica
Pan Gąsienica

Post N gru 06, 2009 10:38 pm

Tu także istnieje wiele wersji. Niektórzy rzucają wszystkie inni 9, 7, 3 czy wreszcie tyle ile im się nawinie pod palce. Zresztą podkładek też jest wiele rodzajów, to tylko przykład. Najprostsze zawierają tylko trzy koncentryczne koła,w tym jedno podzielone na sfery żywiołów (jak u warnecka) inne tak jak Syijo (zresztą Syijo to właściwie oddzielny system dywinacyjny) są dużo bardziej precyzyjne, a równocześnie trudniejsze do interpretacji. Nic nie stoi na przeszkodzie by zaprojektować własną podkładkę pod runy (ja tak zrobiłem i sprawdza się świetnie)

Dodano 4 minut temu:

Jeszcze jedno: Nie przepraszaj że pytasz ;) Po to między innymi jest to forum

Marcowy Zając
Marcowy Zając

Pochwały: 1

Post N gru 06, 2009 10:55 pm

Pomyślałam o zaprojektowaniu takiej podkładki na kawałku materiału. Koła można wyszyć kontrastową nitką. Po złożeniu mieściłoby się w woreczku na runy i zawsze pod ręką.
Tak teraz przyszło mi do głowy. Musze popracować z takim kołem.
Jeśli do wody, ognia, ziemi i wiatru dołożymy miłość, powstanie energia.
Nazwę ją kosmosem. I założę własny.

http://www.ezodar.blogspot.com/
http://www.ezodar.pl

Pan Gąsienica
Pan Gąsienica

Post Pn gru 07, 2009 7:39 pm

Ja mam podkładkę ze sztywnej irchy znalezionej w garażu.
'Żeby się czegoś nauczyć, trzeba słuchać. A ludzie są zazwyczaj zbyt zajęci wrzeszczeniem, żeby cokolwiek usłyszeć.'

Powrót do DYWINACJA