Dżabersmok
Samobójstwo
Wed napisał(a):Gdzieś na "marginesie mojego życia" kręciło się pytanie: co jest powodem popełniania przez ludzi samobójstw? (ale nie tych, które są spowodowane chęcią "zaistnienia", chęcią "zemsty") - tych prawdziwych autoagresji. I jak na razie twierdze, że jest to strach, niewyobrażalny strach przed zobaczeniem własnego wnętrza, strach śmiertelny(niestety w niektórych przypadkach). Również inne autoagresje są moim zdaniem skutkiem strachu zobaczenia pełni swojego ja (wielokrotnie dość ponurego).
Zamiast tworzyć teorie, wejdź w kontakt z osobami, które próbowały się zabić. Wystarczy ci kilka osób, by stworzyć sobie obraz oparty na faktach a nie na twierdzeniach. Twoja teoria ładnie brzmi, ale nijak się ma do samobójstw.
Ludzie zabijają się z różnych powodów. Bo ktoś/coś im tak karze (patriotyzm, wojny religijne). Bo potrafią dodawać i 2+2 wychodzi im 4 - i tak umrą, nie mają żadnych dowodód na życie po śmierci, to po cholerę się męczyć. Bo strach przed rzeczywistością (tym co na zewnątrz, nie wewnątrz) jest silniejszy od instynktu samozachowawczego - przypadki samobójstw bankrutów, porzuconych, itd. Bo mają depresję, która atakuje system obronny i odbiera radość życia. Powodów jest wiele. Wed, poznałem sporo niedoszłych samobójców, niektórzy wołali o pomoc przez swój akt, ale nigdy nie zetknąłem się z człowiekiem, który targnął by się na swoje życie bo kierował nimi "niewyobrażalny strach przed zobaczeniem własnego wnętrza". Chyba że im coś umknęło.
Jeśli o literaturę chodzi nie polecam "Weronika postanawia umrzeć" P. Coelho. Za to polecam "Szklany klosz" Sylvii Plath