Nowy dział i co się z tym wiąże

Praca na zasadzie ucznia i mistrza. Tu możecie zadawać pytania i głośno się zastanawiać nad Waszą pracą

Moderator: Kapelusznik

Podszyszkownik muchomor

Post So wrz 05, 2009 7:45 pm

Nowy dział i co się z tym wiąże

Witajcie, powstają nowe działy na shamanice, w związku z tym nie mogło zabraknąć śnienia jako jednego z ważniejszych dziś nurtów.
Kim był Castaneda i Don Juan w tych kręgach tłumaczyć chyba nie trzeba, acz gwoli przypomnienia. Don Juan pochodził z plemienia Indian Yaqui z południowej ameryki. Był wielkim człowiekiem, bardzo mądrym, był jednocześnie naugalem, przewodnikiem. Castaneda próbował i przez długi czas zgłębiał nauki Don Juana. Odzwierciedlenie tego znalazło się w kilkunastu książkach jego autorstwa, tu odsyłam do wikipedii. To co w tym dziale możecie znaleźć to odzwierciedlenie Ich pracy. Wasze przemyślenia, wnioski, pytania. W miarę moich skromnych możliwości postaram się odpowiadać i pomagać, jak również zapraszać osoby, które mają bogatą wiedzę w tym temacie.
Tymczasem zapraszam do pisania :)
to czego pragniemy najbardziej jest ukryte w czeluściach naszego umysłu
www.nibylandia.blogx.pl

Żółwiciel
Żółwiciel

Post Pn wrz 07, 2009 1:42 pm

Pozdrawiam

Nareszcie coś dla mnie muszę się tylko zebrać o czym by tu nagryzmolić :D Oczywiście sztuka śnienia jest tylko jedną z trzech ważnych sztuk czarowników linii don Juana. Pozostałe to: sztuka podchodzenia i mistrzostwo intencji.
Świadomość stanowi nasz punkt połączenia

Muchomorowa Czarownica
Muchomorowa Czarownica

Post Śr wrz 09, 2009 6:31 pm

Zbieraj się więc szybciej abyśmy za długo nie czekali :P
http://shamanika.pl

Alicja
Alicja

Post Cz paź 08, 2009 2:42 pm

Mit

Coś ciekawego znalazłam o tym autorze:
http://infra.org.pl/wiat-tajemnic/niezwyke-postaci/822-mroczne-dziedzictwo-castenady

Sami się dobrze zastanówcie, czy to jest prawda czy mistyfikacja?
Usłysz wiatr jak śpiewa melodie drzew....

Muchomorowa Czarownica
Muchomorowa Czarownica

Post Cz paź 08, 2009 11:19 pm

Prawda jest w tym temacie, że Castaneda i tu swobodnie możemy założyć że miał za sobą trening pod okiem szamana.

To co napisał w książkach i jak to później wykorzystał to już inna sprawa.
Dla osób które go czytały i analizowały, na pewno dostrzegły wiele spraw z którymi się obszedł że tak powiem po macoszemu. Wiele słów i tu się zgadzam z treścią w linku Castaneda wcisnął Don Juanowi, których on nigdy by nie wypowiedział.
Niektóre opisy i fakty są przeinaczone lub opisane pobieżnie, co mogło mieć na celu ukrycie pewnych spraw i nie do końca i niedokładne ich opisanie.
Także jeden wniosek nasuwa się sam czytajmy uważnie i z dystansem, sądzę że to zdrowy objaw.
Ale co by nie mówić o pisarstwie Castanedy, co ukrył, co zmanipulował, wielu ludzi pod wpływem jego książek zmieniło swoje życie, kto wie niektórzy na plus inni na minus, ale tak jest w przypadku innych książek i pisarzy ;) Do tej pory jego książki są dla wielu ludzi natchnieniem i inspiracją.
http://shamanika.pl

Żółwiciel
Żółwiciel

Post So paź 17, 2009 1:28 pm

hmm

No tak kwestia Castanedy i jego niejasnego życiorysu to skomplikowana sprawa. Faktem jest, że on otoczył się mgłą wielu różnych, niekiedy sprzecznych informacji. Niby urodził się w Wenezueli, a okazuje się że prawdopodobnie w Peru, nawet rok urodzenia i pełne nazwisko nie jest jasne: Cesar Arana Castaneda. W latach 80 tych Warszewski przeprowadził z nim wywiad w Niemczech. Przypadkiem Castaneda był na Uniwersytecie w Halle z cyklem wykładów. Mało kto wie, co widać po tym wywiadzie, że facet był wszechstronnie wykształcony i że się tak wyrażę obyty filozoficznie. W jego książkach przewija się wiele motywów zarówno filozoficznych jak i religijno antropologicznych, myślę, że konstruował je na swój własny sposób interpretując nauki domniemanego don Juana. Czy don Juan istniał czy nie, nie nam to rozstrzygać, według mnie tak. Ale nie istniał tak, jak nam się zdaje, nie był już człowiekiem. Żeby zrozumieć o jakim świecie pisze Castaneda należałoby wejść w stan tzw. podwyższonej percepcji i w tym stanie je przeczytać. Wówczas to wszystko staje się zupełnie jasne i nieważne stają się dywagacje czy ktoś to sobie zmyślił czy nie. Dla reszty jest to tylko non fiction. W tym artykule są same domysły żadnych faktów, więc to również jest non-fiction. Jeśli z absolutną pewnością założymy, że wszystko w książkach Castanedy to bujda, to równie dobrze możemy sobie pozwolić założyć, że słowo w słowo zapisał cykl pewnych zdarzeń z reporterską dokładnością, do końca nie rozumiejąc swojej w tym roli. Sam Arana zwykł mawiać: ach te książki; jakby nie do końca sam ufał swoim słowom. Co do kobiet w jego grupie. Nawet ten artykuł stwierdza jasno, że grupa owa istniała. Komuś o małym rozumku może się wydawać, że to były jego kochanki, ale zaglądaliśmy im do sypialni? Wyraźnie piszą na ten temat Castaneda, Florinda Donner, z którą zawarł związek małżeński (prawdopodobnie tylko po to, żeby móc adoptować niepełnosprawną dziewczynę), Taisha Abelar. Poczytaj Hotori co oni piszą na temat seksu. Na zewnątrz pustym ludziom to tak właśnie mogło się zdawać. Ponadto to zwykli ludzie, którzy zetknęli się z czymś niezwykłym. Byle bubek nie napisze 13 książek o niczym czyż nie?
Castaneda nie odmienił mojego życia ale pozwolił mi inaczej spojrzeć na pewne doświadczenia sprzed czasu kiedy mogłem nawet usłyszeć o tym, co on opisywał w swoich książkach. Dla mnie ta sprawdzalność jest wystarczającym dowodem na autentyczność podanej tam wiedzy. Pozdrawiam
Świadomość stanowi nasz punkt połączenia

Powrót do Carlos Castaneda i Don Juan