Dream: Co to są astralne mapy, bo pierwszy raz się spotkałem z tym określeniem. Mam swoje podejrzenia, ale wolę usłyszeć wyjasnienie od ciebie
Podróżnicy zwykle posługują się mapami, gdy wybierają się w podróż. Oczywiście w przypadku psychonautów różnej maści zwykle sprowadza się to do kosmologii - dla szamana z lasu będą to klimaty leśne, dla mieszczucha - miejskie. Do tego mapa zależy też od mitów z których korzysta podróżnik. W przypadku gier sieciowych, gdy miliony osób wrzuca swoją energię w system stworzony przez producenta gry, tworzą się konkretne przestrzenie astralne. Jeśli chcesz się poruszać w miarę sprawnie, dobrze jest tworzyć sobie mapę takiego "terenu". Zwykle robi się ją w głowie, czasem w formie opowieści albo graficznej. Ja swoją główną mapę mam np. na bębnie. Zresztą sam uczestniczyłeś w tworzeniu mapy, na mojej ścianie.

Astralne ścieżki nie są tak stałe jak materialne (choć i te wiadomo zmieniają się, tylko wolniej). Dlatego mapa nie jest statyczna. Trzeba ją uzupełniać, transformować, itd.
Przykładem mapy w formie opowieści są mity (współcześnie są to np. RPG, jak wilkołak czy wampir, tylko ludzie prawie nigdy nie korzystają z tego świadomie, robiąc z tego jedynie rozrywkę; w tym przypadku dość dobrze wykorzystywała system do pracy astralnej Dobrochna A. (znana wam jako Strzygon), trzeba przyznać.
Przykładem mapy graficznej rysunki poniżej. W tworzeniu jednego z nich brał udział też noezb. Był to mój eksperyment podczas praktyki w Warszawie, i efekty były dość ciekawe. Wiążą się one też z pracą terapeutyczną, więc coś więcej opowiem o tym w innym miejscu, w temacie o grafiti. Technicznie wyglądało to tak, że jedna ściana (właściwie wszystkie, tylko jedna była pusta, bez półek, szafek itp) była pokryta akrylową farbą zmywalną, na której można było rysować kredą. Gdy mapa była skończona, zmywałem ją jednocześnie oczyszczając z energii która się nagromadziła. Bywało, że zbierała się negatywna energia - ludzie wyrzucali z siebie to co chowali przed sobą samym.
Każda z poniższych map była tworzona podczas konkretnych ceremonii.