Hagalaz

Dział o szeroko pojętym rozumieniu znaków runicznych i ich znaczenia; tematyka od pisma runicznego do jego symboliki i jej indywidualnego odbioru.

Moderator: Kapelusznik

Żółwiciel
Żółwiciel

Post Pn sie 11, 2008 2:56 pm

Ehm, owszem, wybrałam tę runę, bo była mi potrzebna, ale nie potrafię jej zrozumieć. Jakbyśmy do siebie nie pasowały ^^.
Może faktycznie oczekuję nie tego, co mam, ale ja właśnie nic nie otrzymuję, ot co.
Albo mi się tak tylko wydaje...
"Zwracam się w dół
Ku świętej, niewysłowionej,
Tajemniczej nocy"

"Hymny do nocy" - Novalis
alias Friedrich von Hardenberg

Dżabersmok
Dżabersmok

Post Pn sie 11, 2008 4:26 pm

Ehm, owszem, wybrałam tę runę, bo była mi potrzebna, ale nie potrafię jej zrozumieć.

Ja miałem wcześniej tak z niektórymi runami, że nie potrafiłem ich zrozumieć. Tzn teoretycznie wiedziałem co znaczą, ale nie przemawiały do mnie. To były runy, które odpowiadały sferom, z którymi miałem problem. Np. dłuższy czas nie rozumiałem berkana i ingwaz.
Poza tym praca z runami wymaga czasem cierpliwości. Popracuj z nią przez jakiś czas, może kilka miesięcy i potem zaobserwuj, czy są jakieś efekty. ;)
..............................Obrazek..............................
„Wszystkie rzeczy pojawiają się w określonej kolejności czy też, inaczej mówiąc, płyną strumieniem. Zdając sobie z tego sprawę, wiemy, w jaki sposób przerwać procesy negatywne, a inicjować i wspierać pozytywne.” Tenzin Wangyal Rinpocze

Post Pn sie 11, 2008 4:41 pm

Sophie, a co ty bys chciala otrzymywac, hmmm? Moze warto sobie to pytanei pierw zadac?

Dżabersmok
Dżabersmok

Post Pn sie 11, 2008 5:17 pm

Strzygon napisał(a):Sophie, a co ty bys chciala otrzymywac, hmmm? Moze warto sobie to pytanei pierw zadac?

Fakt, bo nie zawsze to co "chcę" jest tym samym co "potrzebuję".
„Wszystkie rzeczy pojawiają się w określonej kolejności czy też, inaczej mówiąc, płyną strumieniem. Zdając sobie z tego sprawę, wiemy, w jaki sposób przerwać procesy negatywne, a inicjować i wspierać pozytywne.” Tenzin Wangyal Rinpocze

Post Pn sie 11, 2008 7:52 pm

Sophie napisał(a):Ehm, owszem, wybrałam tę runę, bo była mi potrzebna, ale nie potrafię jej zrozumieć. Jakbyśmy do siebie nie pasowały ^^.
Może faktycznie oczekuję nie tego, co mam, ale ja właśnie nic nie otrzymuję, ot co.
Albo mi się tak tylko wydaje...

No ale jak to? Mnie się wydaje, że właśnie dostajesz, tylko to blokujesz. Moim zdaniem to co ci mówimy to część manifestacji jej działania. Jak długo chcesz to jeszcze filtrować przez pryzmat własnych projekcji? ;P

A oczywiście że ci to nie pasuje, niszczenie schematów nigdy nie pasuje osobie której te schematy się psują, nikt nie lubi się mylić.

Żółwiciel
Żółwiciel

Post Śr sie 20, 2008 1:39 pm

Doprawdy...?
Och, może 'działa' tylko tego nie widzę. Skończmy już ten temat ^^
"Zwracam się w dół
Tajemniczej nocy"

Dżabersmok
Dżabersmok

Post Śr sie 20, 2008 5:46 pm

Sophie napisał(a):Ehm, owszem, wybrałam tę runę, bo była mi potrzebna, ale nie potrafię jej zrozumieć. Jakbyśmy do siebie nie pasowały ^^.

Też tak miałem z kilkoma runami, że nie mogłem ich zrozumieć. Zwykle znaczyło to, że miałem problem z danym aspektem, którego symbolem była własnie konkretna runa.

Post Cz sie 21, 2008 11:16 am

True, o tym pisalem zreszta w temacie o runach mowiacych i runach milczacych ( w tym samym dziale).

Alicja
Alicja

Post So sie 23, 2008 1:10 pm

Nie wiem czy powodem tych wszystkich problemów nie była kwestia podejście do runy Hagalaz jako klucza do świata zmarłych jak na mój gust to ciężko wyprowadzić taką interpretacje.Hagalaz to runa bardzo dosłownie związana z Ymirem a konkretnie z jego śmiercią czyli z pierwszą i najwiekszą ofiarą świata germańskiego.Ymir pierwszy z Hrimthursów i wogule pierwsza z istot powstał w miejscu gdzie strumień z lodowatego Nilfheimu stykał się z żarem z ognistego Muspelheimu-runa Hagalaz jest symetrycznie ulokowana pomiędzy Kenaz(ogień) a Isa(lód).Ymir był przodkiem wszystkich thursów zginął z ręki swoich potomków w lini żeńskiej ,Asów: Odyna Wilego i We.Asowie jego ciało wrzucili w otchłań tworząc świat.
Grad to zimne ziarno- ziarnem tym jest padające ciało olbrzyma Ymira którego lodowe ciało roztapia się przemieniając w życiodajną wodę,podobnie rzecz ma się z gradem który najpierw niszczy rośliny potem dostarcza wody potrzebnej do ponownego wzrostu (Starożytnie germanie z pewnością wiele razy obserwowali ten proces)
Dowódca. Grad-dlatego właśnie dowódca olbrzymów=Ymir jest określony jako grad a nie śnieg czy deszcz.
I choroba dla węży grad jako symbol rodzącego się gwałtownie życia bedzie elementem wrogim siłom smierci reprezentowanymi przez węże/smoki: Midgardsorma Grawitnira i jego weżowy rodu(Goina Grabaka Graffwolunda Moina Ofnira Swafnira) oraz Nidhogga.
Roztapiające się ciało Ymira może być też metaforą górskiego(thursowie są silnie związani z górami życiodajnego źródła rzeki w pobliżu której Germanie zakładali siedziby.Wiele rzek bierze początek z roztapiającego sie lodu.
Dlatego nie widze żadnych związków Hagalaz z światem umarłych bardziej
"tworzenie poprzez ofiarę" czy "oczyszczenie-nowy początek".

Post So sie 23, 2008 7:39 pm

Jak dla mnie tez nawalnica, ktora ma w sobie potencjal tworzenia. Stara struktura ulega zniszczeniu i powstaje cos nowego. Burze maja w sobie moc, ktora moze byc ziarnem nowego zycia.
Bdw Jarvhednar - masz piwo za powyzsza interpretacje. ;)

Post Cz sie 28, 2008 8:36 pm

Sophie napisał(a):Och, może 'działa' tylko tego nie widzę.

Działa. Patrz ile Oni Ci uwagi poświęcili, tłumaczyli, odpowiadali i nie zostałaś potraktowana jak Meffik. :D
A ironiczne "Doprawdy...?" i "Oh, skończmy już ten temat" wskazywałyby raczej na to że to blokujesz ... (działanie)

takie moje osobiste odczucie.

Żółwiciel
Żółwiciel

Post Cz wrz 04, 2008 7:06 pm

Nie wiem czy blokuję, lecz oczywiście dzięki za wszystko.
Chciałabym uwierzyć w tę runę, ale może trzeba jakoś inaczej praktykować, a może jedynie praktykować z runami, czego nie robię, bo szczerze mówiąc nie interesowałam się dotąd nimi.
Więc dochodzę do wniosku, że po prostu trzeba w przedmiot uwierzyć, i wtedy on coś da, trzeba uwierzyć w swoje możliwości, a nie zdawać się na łaskę runy...
"Zwracam się w dół
Tajemniczej nocy"

Post Cz wrz 04, 2008 7:59 pm

Sophie napisał(a):Nie wiem czy blokuję, lecz oczywiście dzięki za wszystko.
Chciałabym uwierzyć w tę runę, ale może trzeba jakoś inaczej praktykować, a może jedynie praktykować z runami, czego nie robię, bo szczerze mówiąc nie interesowałam się dotąd nimi.
Więc dochodzę do wniosku, że po prostu trzeba w przedmiot uwierzyć, i wtedy on coś da, trzeba uwierzyć w swoje możliwości, a nie zdawać się na łaskę runy...

Czy trzeba wierzyć w grawitacje by ta miała na nas wpływ?

Zamiast teoretyzować i uważać się za osobę nie omylną w swoich wnioskach i przypuszczeniach zapraszam do dyskusji i zadawania pytań tu: http://www.forum.shamanika.pl/viewtopic.php?t=461

Dżabersmok
Dżabersmok

Post Cz wrz 04, 2008 11:01 pm

Nocny_Wyjec napisał(a):Zamiast teoretyzować i uważać się za osobę nie omylną w swoich wnioskach i przypuszczeniach zapraszam do dyskusji i zadawania pytań tu: http://www.forum.shamanika.pl/viewtopic.php?t=461

Nie no, Wyjec, Sophie za taką osobę raczej się nie uważa, skoro mimo wszystko bierze udział w rozmowie i nie próbuje nikogo nawrócić na swoje poglądy. ;P
Ostatnio edytowano Pt wrz 05, 2008 2:36 pm przez Dream, łącznie edytowano 1 raz

Post Pt wrz 05, 2008 1:05 pm

To była prowokacja by zachęcić kogoś do wypowiadania się w więcej niż jednym temacie :>
Nie warto się zatrzymywać na tym zrozumieniu które się posiadło i wejść głębiej w temat moim zdaniem.

Żółwiciel
Żółwiciel

Post Pn wrz 08, 2008 4:52 pm

Hmm, raczej wolę nie zabierać głosu w innych tematach,. bo szczerze mówiąc mało o nich wiem.
Zgadzam sie z Wyjcem, może zakonczymy tę dyskusje
"Zwracam się w dół
Tajemniczej nocy"

Żółwiciel
Żółwiciel

Post So gru 27, 2008 1:23 am

To i ja dopowiem co osobiście wiążę z Hagalaz. Chociaż może to nie wszystko – z upływem czasu i częstości pracy z runami możliwe ze odkryję jeszcze inne powiązania.
Według mnie pojawienie się runy Hagalaz oznacza głębokie, radykalne zmiany. Hagalaz oznacza grad, jest więc siłą niszczącą to, co dotychczasowe, stare. Efekt i bardziej dalekosięzny skutek gradobicia może być zarówno negatywny jak i pozytywny

Kulki gradowe są formą żywiołu wody a więc sama nasuwa się analogia z runą Isa, z tym że Hagalaz jest energią czynną, aktywną.
Runa Hagalaz wskazuje także otwarcie się na działanie sił natury i pozwolenie im na dokonanie swojego.

Hagalaz może też sugerować odbycie podróży wgłąb siebie zwłaszcza razem z runą Raidho.
Mając runę Hagalaz jako pomocnika i dysponując pewnymi umiejętnościami można wpływać na otoczenie poprzez generowanie w nim zmian. To jednak trzeba sobie wypracować – rozmiar skutków będzie zależał od umiejętności pracy z energiami.

Jeśli zaś chodzi o związek z zaświatami to myślę że nie chodzi tu o ścisłe powiązanie tylko o wspomagające działanie Hagalaz polegające na przygotowaniu gruntu tj. takiej zmiany (też naszego wnetrza aby ułatwić kontakt z zaświatami.
Burząc pomniki, oszczędzajcie cokoły. Zawsze mogą się przydać.
Stanisław Jerzy Lec

http://waterdragon.posadzdrzewo.pl/

Mecenas Sztuki
Mecenas Sztuki

Post Wt mar 10, 2009 7:34 pm

Ostatnio wykonywałem pewne ćwiczenie dotyczące koncentracji z wykorzystaniem Haglaz. Myślałem o niej jako o zwykłym przedmiocie nie jako o runie. Po jakimś czasie oczy mi załzawiły i runa się rozmyła tak że widziałem tylko jej złote linie. Wtedy coś do mnie dotarło. Nie miałem wtedy w głowie Warnecka itp.. właściwie miałem pustke jeżeli chodzi o znaczenie tej runy. Dostrzegłem że to tak naprawdę dwie połączone kreski jedną i wtedy zrozumiałem. Haglaz jest mostem, łączącym dwa brzegi. Dla mnie jest runą inicjacyjną, dzieki której mogę wejść w głąb siebie. Poznać swoje lęki, pragnienia i to co ukryte. Poznać swój cień. Zauważmy, że kreska schodzi w dół. To również ma znaczenie, bo nieważne w jakim etapie życia, problemie, sytuacji- gdy wejrzymy w nie głebiej to zobaczymy więcej. Tak samo jest z nami, to co widzimy jest płytkie i nie prawdziwe i im głebiej zaglądamy tym więcej widzimy.
Ciekawe doświadczenie tym bardziej że odkryłem dobry sposób na interpretację run ;)
Każdy jest, kowalem własnego losu

Dżabersmok
Dżabersmok

Post Wt mar 10, 2009 8:05 pm

noezb napisał(a):Haglaz jest mostem, łączącym dwa brzegi

Choć generalnie za most zwykło się uważać Iwaz, haglaz też może pełnić tę funkcję. Iwaz jest mostem łączącym światy, haglaz - świadomość z nieświadomością.
Poza tym haglaz jest runą inicjacji, zwłaszcza gwałtownej, totalnej.

Mecenas Sztuki
Mecenas Sztuki

Post Wt mar 10, 2009 9:02 pm

Dreamcatcher napisał(a):Poza tym haglaz jest runą inicjacji, zwłaszcza gwałtownej, totalnej.

Narazie u mnie nastąpił przełom w dziedznie codzienności. Tak więc najbliższy miesiąc wiele wyjaśni, ale już dużo się zmieniło. Przedewszystkim zrobiłem to co od dawna chiałem zrobić tylko nie miałem odwagi i miałem lenia ;P No i udało mi się oswobodzić do końca z pewnych nieprzyjemnych zależności ;)
Każdy jest, kowalem własnego losu
Poprzednia strona

Powrót do ZNACZENIE