Pantera, jaguar, puma

Potężne duchy i strażnicy wiedzy. Dział o ich znaczeniu i mocach.

Moderator: Kapelusznik

Alicja
Alicja

Post Śr sty 16, 2008 1:20 am

Pantera, jaguar, puma

Bardzo potężne zwierze mocy, bardzo bliskie mojej osobie. Kiedyś nawet uważałem tego ducha za swój totem, jednak jakiś czas temu zostałem wyprowadzony z tego błędu.
Jest to duch silnie lunarny, uczy poruszania się w mroku. Osoby z nim związane zwykle nie są typami wybitnie społecznymi, pracują w pojedynkę. Toteż ten duch uczy jak sobie samemu radzić z rożnymi zadaniami.

Post Śr sty 16, 2008 7:12 pm

Musze sprostowac nieco te informacje:poniewaz pantera nie jest tym samym co jaguar czy puma. ;)

Jagoar ma solarny charakter poneiwaz poluje za dnia. Jest takze alczony z plodnoscia i deszczem, bowiem nie unika wody. Baalam jest takze ejdnym z napotezneisjzych szamanskich Zwierzat Mocy. Wspomaga uzdrowicieli i mysliwych, umie przepedzac ze duchy, a takze doskonale zna dzungle i jej tajemnice. Mozna uznac go wrecz za "ducha dzungli". Indianei anzywaja Baalam takze "Ojcme wszystkich kotow". W tym ujeciu, uwazaja pume, za slabsza od niego.

Puma jednak pozostaje niekwestionwoana wladczynai gor. Wiaze sie jednak bardziej z wedrowka i samotnoscia.

Z koleji pantera, zyjaca w indiach jest faktycznie zwiazana z ksiezycem, ciemnoscia i noca. Uwaza sie ja takze za poteznego ducha, ktory przede wszystkim uczy madrosci. Mysle, ze dobre, archetypowe przedstawienie ducha tego wielkeigo kota mozemy spotkac w "Ksiedze Dzungli" Kiplinga, w postaci Baghery.
Wogle zreszta sadze, ze dobrze ejst rpzeczytac "Ksiege Dzungli", bowiem autor pottrafil z duzym wgladem i wrazliwoscia rpzedstawic w niej charakter duchow zwierzecych, np weza, niedzwiedzia czy tygrysa.

Kot z Cheshire
Kot z Cheshire

Post Cz paź 30, 2008 5:26 pm

Strzygon napisał(a):Indianei anzywaja Baalam takze "Ojcme wszystkich kotow"

Podziw i zarazem strach wsród Indian wzbudzała niezwykła siła szczęk jaguara i fakt, że chyba jako jedyny wielki kot ma zwyczaj miażdżyć czaszkę ofiary, zamiast przegryzać gardło.
"The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it." Terry Pratchett

Kot z Cheshire
Kot z Cheshire

Post N wrz 06, 2009 10:16 am

Od jakiegoś czasu pracuje z czarną pumą, która wybrała moje towarzystwo z jej wiadomych powodów,
głowne nauki to ukierunkowanie mnie na siłę płynąca z posiadania zdrowego, silnego, mocnego ciała,
rozwijanie niezależności i wyzbywanie się lęku.

Wspaniałe Istoty.

Żółwiciel
Żółwiciel

Post Pn gru 07, 2009 12:47 pm

Moim Zwierzakiem jest Czarny Jaguar. Odbieram go jako symbol pewności siebie, uzewnętrzniania swojego "Ja", pokonywania lęków, wewnętrznej siły,seksualności i ziemskiego, materialnego życia.

Marcowy Zając
Marcowy Zając

Pochwały: 1

Post Pn sie 23, 2010 6:59 am

Re: Pantera, jaguar, puma

A ja od jakiegoś czasu pracuję także z śnieżną panterą. Jest to potężny duch, przewodnik dla mnie, gdyz włąśnie ona zwykle prowadzi mnie po najbardziej niebezpiecznych ścieżkach, także tych wewnątrz mnie. Uczy mnie też siły wewnętrznej i radzenia sobie w najtrudniejszych sytuacjach, pomaga pokonywać lęki.
Nie jest moim totemem ale jestem z nią też bardzo mocno zwiazana emocjonalnie
Jeśli do wody, ognia, ziemi i wiatru dołożymy miłość, powstanie energia.
Nazwę ją kosmosem. I założę własny.

http://www.ezodar.blogspot.com/
http://www.ezodar.pl

Powrót do ZWIERZĘTA MOCY