Jak poznać swój totem?

Duchy totemiczne, będące strażnikami, przewodnikami i opiekunami szamana. Nawiązywanie kontaktu, praca z nimi i indywidualne doświadczenia.

Moderator: Kapelusznik

Marcowy Zając
Marcowy Zając

Pochwały: 1

Post Pn mar 29, 2010 1:43 pm

Mial byc kot lub woda. W zasadzie bylam pewna, ze kiedy pojde dowiedziec sie jaki jest moj totem pojawi sie kotowate cos, rys lub zbik, ale kot. Albo woda. A tu?
Wchodze z intencja, ze tak powiem, poznania totemu, i od radzu wpada na mnie wilk. W sumie wilki wciaz sie w tej podrozy pojawialy. Co wiecej w mojej pierwszej podrozy szamanskiej tez byl wilk, od pierwszej chwili stal przy moim boku. I w zasadzie jest caly czas. Myslalam jednak ze to ZM.
I teraz nie wiem, ale cos tak czuje, ze jednak wilk.
No coz, bardzo lubie swojego wilka. Ile z niego mam? No w sumie mam wiele.
Pozdrawiam i biegne tanczyc, bebnic i szamanic dalej.
Jeśli do wody, ognia, ziemi i wiatru dołożymy miłość, powstanie energia.
Nazwę ją kosmosem. I założę własny.

http://www.ezodar.blogspot.com/
http://www.ezodar.pl

Pan Gąsienica
Pan Gąsienica

Post Wt kwi 06, 2010 11:33 pm

Ja na samym początku bardzo chciałem żeby moim totememem okazało się jakieś niezwykle groźne zwierzę: lew, tygrys, wilk, ewentualnie niedźwiedź.

Jednak kiedy dowiedziałem się że to Kot, nie byłem zawiedziony. Nie zamieniłbym go na żaden inny totem nawet gdyby było to moż;liwe ;p

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post Wt cze 08, 2010 12:41 am

Re: Jak poznać swój totem?

3węży napisał(a):byłem mały i pewnego razu zaintrygował mnie śnieżny bars - śnieżna pantera z gór środkowo azjatyckich, powiedziałem wtedy do mamy że jak dorosnę będę tym zwierzęciem. zapomniawszy o tym, ciągłe kot do mnie wracał czy w myślach czy snach. jako nowicjusz mam szukać w medytacji swój totem czy bazować na tym doświadczeniu?

Ciężko bazować na doświadczeniu będąc nowicjuszem :)
"Ten, który walczy z potworami powinien zadbać, by sam nie stał się potworem. Gdy długo spoglądamy w otchłań, otchłań spogląda również w nas." F.Nietzsche

Gdy uczeń jest gotowy nauczyciel sam się znajdzie

Alicja
Alicja

Post Śr paź 20, 2010 10:10 pm

No to czas moje pytania:
Czy totem można odnaleźć w każdym wieku? Wyciszenie się i udanie do lasu może pomóc?
Medytacja... Czy OOBE to coś jak podróż szamańska? Co zrobić, żeby nie wmówić sobie totemu? Czytałam już wasze wypowiedzi, ale nie mogę znaleźć konkretnych, spójnych odpowiedzi na takie pytania. Błądzę po omacku na własną rękę, a przecież mogę was zapytać, poprosić o pomoc. Kto pyta jest głupcem zaledwie przez chwilę, kto nie zapyta zostaje nim na zawsze.

Jeszcze za mało się staram i za mało poświęcam czasu na próby. Chyba mam leniwca przyczepionego do nogi, ale jak znajdę jakiś punkt odniesienia będzie mi łatwiej go pokonać.

Pewnie się powtarzam...
Ale i tak liczę na odpowiedź.

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post Śr paź 20, 2010 11:11 pm

Gnatozuj napisał(a):Czy totem można odnaleźć w każdym wieku?

tak

Gnatozuj napisał(a):Wyciszenie się i udanie do lasu może pomóc?

tak

Gnatozuj napisał(a):Co zrobić, żeby nie wmówić sobie totemu?

obserwowac, pracowac z tym co sie pojawia a interpretacje czy jest to totem czy nie zostawic sobie na pozniej

Marcowy Zając
Marcowy Zając

Post Cz paź 21, 2010 7:29 am

Dokładnie tak, jak napisała Belladonna.

Ja sama jestem pzryklądem, ze moze pojawić się w wieku srednim.
Pomóc moze medytacja, obcowanie z naturą i korzystanie z niektórych technik szamańskich. Trzeba tylko nie dać sie zwariować na początku, co niestety lubi się przytrafić. Jak Ci sie pojawi zwierz, do tego taki "wypasiony" jak wilk, niedźwiedź czy jaguar, łatwo o euforię i wysoki skok ego. Ale w końcu każdy z nas lubi być wyjatkowy.

Warto jednak wyciszyć emocje w takich chwlach i najzwyczajniej pracować ze zwierzakiem, nie zakałając , ze to totem, zwykły zwierz, czy inne coś nie wiadomo co ;)

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post Wt paź 26, 2010 7:22 pm

Roślina również może byc totemem prawda? Mi często śnią sie grzyby i kaktusy, kaktusy częściej. I w sumie zawsze mi sie podobały, uprawiam też kilka świętych kaktusów. Mam na myśli trichocereusy.. i nasiona pejotla które czekają na wiosne
Stare Bóstwa podobno śpią...

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post Wt paź 26, 2010 8:09 pm

Ale czy to rzeczywiście jest mój totem to wypowiem sie dopiero gdy bede miał 100% pewnośc ;].
Stare Bóstwa podobno śpią...

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post Wt lis 02, 2010 6:07 pm

Paula napisał(a):Jednak po jakimś czasie zaczęłam widzieć jak zmienia swój kształt z kota na wilka, z wilka na tygrysa a po chwili znów widziałam postać lub oczy kota. Żadne zwierze nie reagowało na moje pytania tylko bacznie mnie obserwowało i tak jakby czekało. Nie wiem czy ktoś miał podobnie, ale czy to w tym pierwszym etapie może być normalne ? Czy może jakiś inny był powód tego?..

ja miałam kiedyś coś takiego. wszystkie 3 zwierzęta były związane z pewnym tematem. cała trójka stanowiła jedność, z tym że każde z nich mówiło o innym aspekcie tej jedności. kiedy zwierzęta zmieniają się jedne w drugie to jest to związane z transformacją energii. energia jednego zwierzęcia zostaje przekształcona w energię innego zwierzęcia.

Alicja
Alicja

Post Pt lis 12, 2010 1:29 am

A jak to długo może trwać ?

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post Pt lis 12, 2010 6:56 pm

sprawa bardzo indywidualna.

Alicja
Alicja

Post So sty 22, 2011 3:09 am

Ja mam jeszcze drobne pytanie;

Czy, żeby dowiedzieć się jaki jest mój totem, muszę udać się do lasu? Czy może da się to zrobić w domowych warunkach?

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post So sty 22, 2011 1:24 pm

Olaf_Ulfsson napisał(a):Czy, żeby dowiedzieć się jaki jest mój totem, muszę udać się do lasu? Czy może da się to zrobić w domowych warunkach?

niekoniecznie, możesz to zrobić w domu, np przy podróży bębnowej. jeżeli jednak chcesz mocniej pracować ze zwierzętami, to moim zdaniem jakikolwiek kontakt z lasem powinien być.

Alicja
Alicja

Post So mar 26, 2011 2:52 pm

Kilkakrotnie przeczytalam w roznych watkach, ze forumowe rozroznienie miedzy totemem a Zwierzeciem Mocy jest inne, niz w niektorych publikacjach. Wciaz nie bardzo rozumiem, jakie, tym bardziej, ze okresliliscie Totem jako ZwierzeMocy, a Zwierze Mocy jako ducha pomocniczego?..Czy odwrotnie?
Strasznie to wszystko zamieszane.
Moje pytanei dotyczy uwagi M.Ashe w `Szamanie naszych czasow`, ze totem moze sie objawiac w realu jako przedmiot. Moze to byc np.instrument muzyczny.
To, o czym ona pisze, Wy okreslacie mianem Ducha pomocniczego? Zwierzecia Mocy?

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post So mar 26, 2011 3:26 pm

na forum tym jest właśnie inaczej niż u Ashe. Zwierzęta mocy to zwierzaki które do nas przychodzą i z którymi pracujemy. Tylko jedno z nich może być totemem, czyli istotą która w największym stopniu odzwierciedla ciebie. Totem jest tobą i z tobą przez całe życie. Zwierzęta mocy to siły z którymi pracujesz, bardziej pomocnicy i mogą się zmieniać. Są też rośliny mocy i totem roślinny. No i przedmioty mocy, które można wykonać samemu lub znaleźć, dostać itp.
Spośród zwierząt mocy tylko jedno jest totemem.

Marcowy Zając
Marcowy Zając

Post So mar 26, 2011 5:30 pm

Helcyon wydaje mi sie, że mówisz o tym, co też niektórzy nazywają fetyszami lub po prostu pzredmiotami, które trafiają do Ciebie w jakis sposób. Czytałam gdzies, ze czasem nazywa się je totemami. Ale to sa raczej fetysze.
Totem to opiekun rodu, opiekun ciebie, to duch, najczęściej zwierzęcia, ale nie jest to regułą.

I raczej polecam tego podziału się trzymac.

Alicja
Alicja

Post So mar 26, 2011 6:41 pm

Brzmi to jak przykazanie ;)

Jednak nadal nikt mi nie powiedział, czy podzielacie opinię pani Ashe, że duch może się manifestować w naszej rzeczywistości jako przedmiot?
Fetysz nie kojarzy mi się z duchowością w żadnym wypadku, piszę zdecydowanie o czymś, co Ashe opisywała jak "totem"- tak, wiem, tutaj stosujecie innąterminologię. O czym więc Waszym zdaniem ona pisała?

Plus: czy zdarza się mieć więcej niż jeden totem?

Marcowy Zając
Marcowy Zając

Post So mar 26, 2011 9:03 pm

Wiesz, to są tylko słowa i pojęciia. Tak naprawdę nie mają one aż takiego znaczenia. My przyjęliśmy, zgodnie z tradycją antropologiczną, że totem to opeikun najczęsciej zwierzę, czasem rślina (Oczywiście mówimy cały czas o duchach).
Przedmioty, to cos innego ale też warto je zbierać bo mogą sie przydac nam podczas podroży szamańskich.

Co do totemów, to nie spotkałam się z tym, że ktos ma dwa, ale jak mowią, to, że czegoś nie ma nie znaczy, ze nie istnieje. Dlatego nie sądzę by jednoznacznie można powiedziec, ze totem moze byc tylko jeden i kropka. Są pewne zasady w szamanzimie, ale nie znaczy to, że między bielą a czernia nie ma szarości :) Lepiej niczego z góry nie zakłądać.

Alicja
Alicja

Post Pn mar 28, 2011 8:42 pm

Instrument muzyczny. Bardzo stary. Który jest dla mnie tak ważny, jak źrenica oka bez mała. Jak nie towarzyszy mi w realu- towarzyszy mi w snach. Pomaga mi w "podróżach" (choć nie jest to bęben).
Piszę o tym z takim uporem, bo uderzyło mnie to, co Ashe napisała: że totem (ten z jej nomenklatury) może się manifestować jako przedmisot, kość, pióro, a "także instrument muzyczny".

Edit: choć nie ma to pewnia aż takiego znaczenia, przypuszczam, że ważniejsze jest, że mi pomaga :)

Marcowy Zając
Marcowy Zając

Post Pn mar 28, 2011 9:45 pm

To tylko nazewnictwo. I nie ma co sie tzrymać sztywno jednej ksiązki.
My tu mowimy o najbardziej tradycyjnym pojęciu, wręcz antropologicznym, pojęcia totem, jako opiekun rodu.

Alicja
Alicja

Post Pn mar 28, 2011 10:11 pm

Hehe, nie trzymam sie sztywno jednej ksiazki, zadalam tylko pytanie, ktore mi przyszlo do glowy podczas czytanie tej jednej konkretnej- dlatego wciaz sie na nia powoluje, bo nigdzie indziej podobnej wzmianki nie widzialam.

Marcowy Zając
Marcowy Zając

Post Pn mar 28, 2011 10:18 pm

Ja to o czym piszesz spotkałam też kiedys na jakiejs stronie netowej, ale dla mnie to nie sa totemy tylko ofiat=rowane mi pzredmioty, które nie raz juz pomogły mi po tamtej stronie :)

Alicja
Alicja

Post Pn kwi 18, 2011 10:55 pm

Witam :)
Zastanawiam się, jak można "odwdzięczyć" się swojemu totemowi za opiekę? Odnoszę wrażenie że mój się tego wyraźnie domaga. Czy odpowiednie byłoby na przykład zapalenie dla niego świecy albo kadzidła? A jesli to jakiś inny duch "podszywa" się pod mój totem żeby uszczknąć dla siebie trochę energii? Czy coś takiego jest możliwe? :> Ostanio przyszła mi do głowy ta myśl i zaniepokoiłam się trochę...

Muchomorzysko
Muchomorzysko

Post So maja 07, 2011 2:36 pm

Czeremcha napisał(a):Witam :)
Zastanawiam się, jak można "odwdzięczyć" się swojemu totemowi za opiekę? Szeroko pojętą ofiarą.

Czy odpowiednie byłoby na przykład zapalenie dla niego świecy albo kadzidła? Jest to jakaś forma ofiary, więc tak. Z mojego doświadczenia wynika jednak, że najlepszą formą "zadośćuczynienia" jest tańczenie totemu i podróżowanie z nim. Tańcząc nie tylko łączysz się z totemem coraz bardziej, ale również w jakimś sensie udostępniasz mu swoje siało na płaszczyźnie realnej.

A jesli to jakiś inny duch "podszywa" się pod mój totem żeby uszczknąć dla siebie trochę energii? Czy coś takiego jest możliwe? :>przeczytaj co wcześniej było napisane w tym temacie
"Ten, który walczy z potworami powinien zadbać, by sam nie stał się potworem. Gdy długo spoglądamy w otchłań, otchłań spogląda również w nas." F.Nietzsche

Gdy uczeń jest gotowy nauczyciel sam się znajdzie

Dżabersmok
Dżabersmok

Post So sty 28, 2012 12:04 pm

Olaf_Ulfsson napisał(a):Ja mam jeszcze drobne pytanie;
Czy, żeby dowiedzieć się jaki jest mój totem, muszę udać się do lasu? Czy może da się to zrobić w domowych warunkach?

Poszukiwanie wizji, nawiązywanie kontaktu z Opiekunem, Totemem dobrze jest przechodzić w miejscach odludnych, gdzie zostawiamy codzienne życie, wychodzimy poza sferę swojego zwykłego życia. Dlatego w kulturach plemiennych często VQ odbywa się w dziczy, w lesie, na pustyni, etc, poza społeczeństwem. I co ważne - w samotności.
Wyjście w dzicz, bez broni, pożywienia jest podejście do krawędzi, inicjacją. Dziś inicjacją jest wręczenie dowodu osobistego, dawniej trzeba było przejść transformację. Nie stawało się dorosłym automatycznie. Bywało, że ktoś nie przeszedł tego testu. Już na logikę można założyć, że stawało się to rzadko, bo każde plemię nie chciało tracić wartościowego członka społeczeństwa.
Istotą szamanizmu jest działanie na ducha przez ciało. Wystawiając ciało na ekstremalne warunki fizjologia sama działa na naszą korzyść. Oczywiście nie doradzam nikomu 3-dniowy post w lesie bez ognia, pożywienia etc. Ludzie żyjący w kulturach plemiennych są przyzwyczajeni od dziecka do tych warunków, do życia bez paracetamolu, kaloryferów. My ten próg mamy zaniżony, więc nie potrzebujemy aż tak ekstremalnych działań. Oczywiście jeśli ktoś jest zdeterminowany, to puści się na głębszą wodę.

Nie jestem zwolennikiem połowicznych rozwiązań, ezowycieczek w weekend, półgodzinnych pseudotransowych bębnień. Takie ślizganie się po powierzchni zwykle owocuje tym, że człowiek projektuje sobie totem, a nie wchodzi z nim w autentyczny kontakt. Dopiero po latach pracy może zweryfikować swoje niby wizje i zwykle wtedy się okazuje, że tamto minęło, pojawiło się nowe. I tak rodzi się mit, że totem można zmienić jak rękawiczkę albo ubranie co sezon... Stąd się też bierze zatrzęsienie wilków, orłów, lwów i innych superwypasionych zwierzaków.

Na marginesie - spotkałem kiedyś mocnego czarownika z totemem... dzięcioła. Bije na głowę większość wilków, niedźwiedzi i orłów. Dlaczego?
..............................Obrazek..............................
„Wszystkie rzeczy pojawiają się w określonej kolejności czy też, inaczej mówiąc, płyną strumieniem. Zdając sobie z tego sprawę, wiemy, w jaki sposób przerwać procesy negatywne, a inicjować i wspierać pozytywne.” Tenzin Wangyal Rinpocze
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do TOTEMY