So paź 03, 2009 2:52 pm przez Dream
No tak, opisałeś swoje rozumienie Axis Mundi. Ale dlaczego pionowo?
Rozwój duchowy rozumie się często jako ścieżka i nawet nazywa się to "drogą duchową". W sensie poziomym. Mówi się, że można "do czegoś dojść". Czasem rozumie się to wspięcie (po drabinie społecznej, w piramidzie hierarchii) czasem przejście z punktu A do punktu B (droga).
Ok, drzewa rosną pionowo, więc nie ma się co zastanawiać dlaczego Kosmiczne Drzewo rośnie pionowo. Byłoby dziwne, gdyby rosło poziomo.
Czciło się Słońce, Bogów kwaterowało się na szczytach gór. Na górze jasność, a w dołach była ciemność. Grawitacja ściąga w dół, ptaki latają w powietrzu. Gdy się wspinasz, widzisz dalej, ale czy więcej? Obserwując rozwój roślin (drzew), widzimy, że w trakcie rozwoju wspinają się pionowo. Rzeczy spuszczone spadają w dół, pionowo.
Dla mnie bardzo ciekawe jest to, że nasza percepcja skupia się przede wszystkim w pionie. Ma to swoje ewolucyjne uzasadnienie, w końcu zwierzyny szukało się głównie w terenie, podobnie drapieżników. Prawie zawsze przemieszczamy się poziomo. Poza tym gdy się przemieszczamy, robimy to w pozycji pionowej, nigdy horyzontalnej. W pozycji horyzontalnej śpimy. Wówczas podróżuje duch (wyśnione Ja, w pozycji wyprostowanej). Ciało nie przemieszcza się. Nie zastanawiamy się nad tym, ale tak jest. Kiedyś śniłem, że leciałem na swoim bębnie. Stałem na nim jak na platformie. Ostatnio śniłem, że latałem w pozycji pionowej, nie poziomej jak superman. Nawet jak jedziemy samochodem, to też ciało jest pionowo. Ruch dla naszego ciała odbywa się poziomo. Z kolei ruch w naszym ciele (ukryty) odbywa się pionowo w dzień, poziomo w nocy.
..............................

..............................
„Wszystkie rzeczy pojawiają się w określonej kolejności czy też, inaczej mówiąc, płyną strumieniem. Zdając sobie z tego sprawę, wiemy, w jaki sposób przerwać procesy negatywne, a inicjować i wspierać pozytywne.” Tenzin Wangyal Rinpocze