To się odnosi do ciał człowieka, każde z nich odpowiada za inną płaszczyznę, inny świat.
I tak mamy ciało fizyczne, i świat fizyczny, ciało eteryczne, świat eteryczny (to energia życiowa, ciało to jest ściśle związane z ciałem fizycznym, zawiera jego wzorce, jest odpowiedzialne za np. bóle fantomowe, najłatwiej je zaobserwować jak się ktoś uczy widzenia aury), ciało astralne, świat astralny - świat emocji, snów, wyobrażeń, archetypów "zwierzęcych", energetycznych wzorców zachowań - to w sumie szerokie określenie, bo zawiera zarówno niższe emocje jak i tzw. wyższe, ale zasadniczo jest związane z odczuwaniem, dalej: ciało mentalne, świat mentalny - to mamy cały świat myśli i tworów świadomego umysłu, wzorców myślowych - to ciało jest luźno związane z ciałem fizycznym, za jego pomocą można mieć dostęp do różnej wiedzy, na tym poziomie łatwo o kontakt między różnymi ludźmi (stąd np. zjawisko jednoczesnych lub prawie jednoczesnych wielkich odkryć naukowych u kilku naukowców nie kontaktujących się ze sobą) no i mamy jeszcze świat duchowy i "ciało" duchowe - o ile można to tak nazwać
Oczywiscie ten mój rozdział jest roboczy, napisany od ręki i zawiera 5 elementów - można wyróżnić ich więcej.
Jestem zwolenniczką skokowego rozwoju, czyli uważam, że istnieją jakościowe różnice pomiędzy różnymi ciałami i poziomami (chociaż jest ich zdecydowanie więcej niż 5 ).